barto Napisano 13 Czerwiec 2003 Autor Napisano 13 Czerwiec 2003 Wczoraj na ..śmietniku znalazłem Słownik nazw geograficznych Polski zachodniej i północnej" wyd 1951 r. przez PTG.. i opracowany przez komisję ustalania nazw miejscowych. Mozna świetnie identyfikowac nazwy polskie i niemieckie na ziemiach odzyskanych. Jakby co to służę..:)Na razie jestem pod wrażeniem..znaleziska"..
ms Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 wniosek z tego jeden - warto czasami poszukac.......na i w smietnikach:-)przynajmniej nie zostaniemy zidentyfikowani jako hieny" rozgrabiajce dziedzictwo narodowe" badz też nie zostaniemy skojarzeni i uznani jako zaplecze dla grup przestepczych silnie zorganizowanych:-)jako ludzie poszukujacy w odpadkach niczym szczegolnym w dzisiejszych czasach nie bedziemy sie wyrozniac, a jak widac z postu powyzej efekty takiej eksploracji moga byc calkiem interesujace...
marg33 Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 Dla archeologów najciekawszymi miejscami są śmietniki(dla poszukiwaczy zresztą też)i nie ma w tym nic dziwnego.Tam można znaleźć wszystko-sam regularnie odwiedzam skupy makulatury i złomowiska,wygrzebałem już niejedną ciekawą rzecz,choć jest już tego coraz mniej(niestety).
BISIK Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 Witam! Moglbys sprawdzic czy jest w tym opracowaniu miejscowosc lub cokolwiek innego pod niemiecka nazwa krappe" lub krapp" i jak obecnie sie to nazywa. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Gość Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 W ostatnim czasie przekopałem z kolesiami wysypisko smieci, które zostało po dawnych koszarach niemieckiego pułku piechoty na wrocławskich osobowicach. Znaleźliśmy m.in. metalowe kubki, porozbijane porcelanowe talerze z datami 1937 i 1938 i logo niemieckiej firmy ,która jak się okazało po sprawdzeniu w necie nadal produkuje porcelane. Było też dużo butelek, niektóre zamknięte z bliżej nieokreśloną zawartością, tuby po paście do zębów a ponadto sporo kości zwierzęcych i żużlu z kotłowni. Ot takie sobie znalezisko.Pozdrawiam.
Gość Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 Gratuluję! Mógłbyś zobaczyć nazwę niem.Pomerzig pol.Pomorsko
Netcom Napisano 15 Czerwiec 2003 Napisano 15 Czerwiec 2003 http://www.kartenmeister.comGerman Name Pommerzig Today's Name Pomorsko Kreis/County Crossen German Province Brandenburg Today's Province Zielonogorskie Location East 15°28' North 52°02' Location Description This village/town is located 5.3 km and 41 degrees from Rothenburg, which is known today as Czerwiensk
barto Napisano 16 Czerwiec 2003 Autor Napisano 16 Czerwiec 2003 Krzych, Netcom wszystko wyjaśnił, ta baza jest dobra ale nie zawiera niektórych miejscowości ale w ogóle jest OK.
barto Napisano 16 Czerwiec 2003 Autor Napisano 16 Czerwiec 2003 BISIK, takiej miejscowosci nie znalazłem, jest 11 miejscowości Krampe" a krapp to po niemiecku...marzanna (ta od topienia)..:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.