Skocz do zawartości
  • 0

indentyfikacja żołnierza

Klaus BOLS

Pytanie

Napisano

otuż chodzi mi o żolnierza po prawej. czy da sie ustalić jednostkę w której słuzył. Po patkarz na ramionach?? mam jest to mój krewny nei powrócił z wojny a posyłał tylko zdjęcia które posiadam. No i próbuje dowiedzieć się gdzie mógl walczyć. Podejżewam że ma na sobie mundór obrony wybrzerza.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kotwica ma dwa ramiona, jest jakby podwójna. na odwrocie zdjęcia z dwoma frycami, widnieje tylko data 1940r 5.05 kopert niestety nie mam ani listów. Tylko zdjęcia. ale czytalem kiedyś wspomnienia żolnierza wermachtu slązaka z Rybnika, czyli z mojego miasta, i z miasta z którego pochodzi facet ze zdjęć. Powołali go w RKU w Rybniku i w tych wspomnieniach ten pan pisał że walczyl w obronie przeciwlotniczej na jakiejś wyspie u wybrzerzy francji. wiec tak przypuszczałem ze ten mój krewniak też gdzieś tam na wybrzerzu mógł walczyc.
Napisano

otuż chodzi mi o żolnierza po prawej. czy da sie ustalić jednostkę w której słuzył. Po patkarz na ramionach?? mam jest to mój krewny nei powrócił z wojny a posyłał tylko zdjęcia które posiadam. No i próbuje dowiedzieć się gdzie mógl walczyć. Podejżewam że ma na sobie mundór obrony wybrzerza.

Napisano

na tym zdjęciu mozna sie przjżeć patkom kołnierzowym. jaka to może być barwa broni... gdby sie przyjzec równierz na naramiennikach sa kotwice, tak jak na zdjęciu pierwszym, tylko ze naramienniki tu mają kolor munduru.

Napisano

Tu nasz kolega siedzie w lewym dolnym rogu. Jaks kantyna?? marynarze?? w jakiej on mógł służyć jednostce.... prosze o pomoc. temat ten nurtuje mnie juz od paru lat
pozdro

Napisano
witam, na mój gust twój krewniak służył w krigsmarine, na pierwszej fotce widać to po pagonach które były charakterystyczne (trójkótne zakończenie - chociaż wehrmaht miał takie same tzn wczesny wzór pagonów), na pagonach są kotwice, są również inne guziki, (ten po prawej ma standardowe) a po prawej z obwódką i pewnuie z kotwicą, pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie