Raven Posted January 30, 2006 Author Share Posted January 30, 2006 Witam,Czy moze mi ktoś naswietlic temat usypywania kopczyków na miejscu zwycięskich potyczek, przez Prusaków w czasie I wojny.Bardzo bym prosił o podzielenie się wiedzą.Poddrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klaus BOLS Posted January 31, 2006 Share Posted January 31, 2006 wiem że na ukrainie jest tradycja usypywania takich kopców. Na ukrainie w steie co jakis czas widać takie wzniesienie, z krzyrzem. We wsiach czasem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted February 1, 2006 Share Posted February 1, 2006 Widziałem taki kopiec i z tego, co wyczytałem na krzyżu wynika, że to jest to mogiła zbiorowa rosjan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dżozef1969 Posted February 1, 2006 Share Posted February 1, 2006 Rozmawiałem kiedyś z ukraińcem który twierdzil że kopczyki są czesto usypywane przez lokalne społeczności (na ukrainie) dla upamietnienia jakiegoś ważnego lokalnego wydażeniaPozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mareks Posted February 1, 2006 Share Posted February 1, 2006 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=264714 masz tu są kopczyki z okolic mojej miejscowości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.