Skocz do zawartości

fotoreportaż - rekonstrukcja - powstanie styczniowe 1863

Rekomendowane odpowiedzi

Nie - spalenie chat odbyło się przy pomocy strazy pożarnej, która rozpalała ogień z bardzo obfitym dymem, za chatami - także od strony publiczności wyglądało, jakby kłęby dymu wydobywały sie z chaty.

Podejrzewam, że do rekonstrukcji z paleniem prawdziwych chat, to jeszcze nam dalego ... :-).

Pozdrawiam
MILBAS

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Byłem na tej imprezie rok temu i w tym roku-z roku na rok coraz lepsza :)
Może bliżej lata zostanie zorganizowana rekonstrukcja
poytczki partyzanckiej z IIWŚ ?

pozdrawiam z Radomia,

GH Zgrupowanie Radosław
www.radoslaw1944.pl

W ramach sprostowania, kosynierzy to harcerze i licealiści z Radomia..., a nie jak napisano z Rzeszowa.

Jeśli chodzi o umudurowanie w ponad 90% stanowią własność grup rekonstrukcyjnych, wypożyczonych było zaledwie kilka sukman.
Broń i umundurowanie dla większej części uczestników było produkowane specjalnie na tą okazję, często niemałym kosztem , precyzją i dokładnością (np. w jednej z grup żuawi śmierci mieli posrebrzane guziki w mundurach)

Osobiście mam nadzieję, że impreza ta na stałe wpsiała się w kalendarz imprez Muzeum Wsi Radomskiej i w przyszłym roku też zorganizuejmy jakieś widowisko.

Jeszcze raz dziękuje wszystkim którzy wzięli udział w bitwie, a także tym którzy przyjechali ją obejrzeć.
Pozdrawiam

Żuawi raczej powinni - dowódca Żuawów z oficerami:

[url=http://imageshack.us][img=http://img86.imageshack.us/img86/424/zuawismierci5xj.jpg][/url]
hr. Wojciech Komorowski, płk Franciszek Rochebrune, por. Bella.

Patrząc na zdjęcia, mundury żuawów były OK. Żuawi (przynajmniej ci sformowani przez Rochebrune'a, bo potem również w niektórych partiach oprócz strzelców i kosynierów były próby tworzenia „żuawów”) duże białe krzyże na piersiach nosili na kaftanach, więc w zimie nie mogły być widoczne (no, chyba żeby się żuawi porozpinali, ale w takim mrozie straty „niebojowe” mogłyby być znaczne :-)).

A tak w ogóle, to czy u Czchowskiego byli żuawi? Choć właściwie „krwawy starzec” zaczynał wojaczkę u Langiewicza, a nie było chyba powiedziane, który epizod powstania był odtwarzany, więc może…

Gdyby koniecznie chcieć się czepiać, to można by mieć zastrzeżenia do mundurów rosyjskich, a zwłaszcza pasów i klamer. Niepokoją mnie też rosyjskie tornistry, ale że znawcą rosyjskiego munduru nie jestem, więc może niesłusznie.

Nie ukrywam, że intryguje mnie również postać rosyjskiego oficera, tego z kucykiem :-)

A w ogóle to gratuluję i żałuję, że nie udało mi pojechać.

Pozdrawiam, Darda

• 9 months later...
Czuwaj
Jestem harcerzem z 51 dh Żuawi im. Signi 1863 z Rzeszowa.
Nasza drużyna jest także grupą rekonstrukcyjną i co roku bierze udział w radomskiej rekonstrukcji.Chciałem sprostować wcześniejsze posty.Po pierwsze tam gdzie jest wklejone zdjęcie z kosynierami i podpisane ''kosynierzy z Rzeszowa'' jest to nie prawda.Po drugie jest napisane że mundury są pożyczone jest to nic bardziej mylnego.Mundury zostały wykonane ciężką kilku miesięczną pracą harcerzy.Nie prawdą jest także to że guziki na mundurach żuawów są posrebrzane.Na koniec chciałem zakomunikować osobą wklejającym zdjęcia i piszącym komentarze aby jeśli nie mają dostatecznych wiadomości na temat zdjęć lub oddziałow niech nie piszą co im przyjdzie na myśl ponieważ jest to krzywdzące dla osób które w przygotowanie mundurów i rekonstrukcji włożyły ciężką pracę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie