bolas Napisano 29 Styczeń 2006 Autor Napisano 29 Styczeń 2006 Czy ktoś mógłby mi przytoczyć kompletne informacje kto,co kiedy i za co otrzymywał odznakę za rany na wojnie ? No i potrzebowałbym też jakieś dobre fotki gwiazdek które znajdywały się na tasiemce (ta z foto). Z góry dzieki.
kolekcj Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 Służę skanami odpowiednich dokumentów źródłowych. Proszę składać zamówienia.
Berlin Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 Odznaka Za Rany i KontuzjeUstanowiona przez Radę Obrony Kraju 14 lipca 1920 roku podczas wojny polsko-sowieckiej (Dz.U.R.P Nr. 83/20 poz.555 oraz Dz. Rozk. Nr. 28/20 poz. 639). Nadawany członkom Polskich Sił Zbrojnych, rannym podczas walki z wrogiem i wymagających pomocy chirurga.Prawo do odznaki mają żołnierze, którzy odnieśli rany i kontuzję podczas walk w wojsku polskim po 1 listopada 1918 roku, jak również żołnierze, którzy otrzymali rany i kontuzje w wojnie światowej przed 1 listopada 1918, walcząc:a. w byłych legionach;b. w byłych I, II, III korpusach wschodnich;c. w byłej armii gen. Hallera;d. w innych formacjach wojskowych polskich uznanych przez Rzeczpospolitą Polską.Wstążeczka koloru wstęgi orderu Virtuti Militari, rozmiaru połowy szerokości normalnej wstęgi, długości 4-7 mm, zależnie od ilości gwiazdek, noszona 1 cm nad lewą górna kieszenią w linii prostej nad guzikiem zamykającym kieszeń lub 9 cm niżej kołnierza kurtki na lewej piersi. Przy orderach noszona może być 1 cm nad wstążkami i w środku.Ilość zranień oznacza się za pomocą gwiazdek z tym że na jednej wstążce mogą być umieszczone tylko trzy gwiazdki.Zraniony po raz czwarty otrzymuje drugą wstążeczkę, którą nosi o 1 cm niżej od pierwszej.Przyznanie prawa do wstążki z 3-ma gwiazdkami daje odznaczonemu prawo do jednorazowego awansu poza kolejką.Odznakę zatrzymuje się na stałe, nawet w wypadku utraty praw obywatelskich lub pozbawienia stopnia oficerskiego.
bolas Napisano 29 Styczeń 2006 Autor Napisano 29 Styczeń 2006 oooo dzieki panowie - tego właśnie szukałem ... jeszcze tylko by mi się fotka gwiazdek przydała ... czy są one takie jak zwykłe gwiazdki oficerskie ? te chyba są za duże ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.