Skocz do zawartości

odznaka za rany

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś mógłby mi przytoczyć kompletne informacje kto,co kiedy i za co otrzymywał odznakę za rany na wojnie ? No i potrzebowałbym też jakieś dobre fotki gwiazdek które znajdywały się na tasiemce (ta z foto). Z góry dzieki.

Napisano
Odznaka Za Rany i Kontuzje

Ustanowiona przez Radę Obrony Kraju 14 lipca 1920 roku podczas wojny polsko-sowieckiej (Dz.U.R.P Nr. 83/20 poz.555 oraz Dz. Rozk. Nr. 28/20 poz. 639). Nadawany członkom Polskich Sił Zbrojnych, rannym podczas walki z wrogiem i wymagających pomocy chirurga.
Prawo do odznaki mają żołnierze, którzy odnieśli rany i kontuzję podczas walk w wojsku polskim po 1 listopada 1918 roku, jak również żołnierze, którzy otrzymali rany i kontuzje w wojnie światowej przed 1 listopada 1918, walcząc:

a. w byłych legionach;
b. w byłych I, II, III korpusach wschodnich;
c. w byłej armii gen. Hallera;
d. w innych formacjach wojskowych polskich uznanych przez Rzeczpospolitą Polską.

Wstążeczka koloru wstęgi orderu Virtuti Militari, rozmiaru połowy szerokości normalnej wstęgi, długości 4-7 mm, zależnie od ilości gwiazdek, noszona 1 cm nad lewą górna kieszenią w linii prostej nad guzikiem zamykającym kieszeń lub 9 cm niżej kołnierza kurtki na lewej piersi. Przy orderach noszona może być 1 cm nad wstążkami i w środku.
Ilość zranień oznacza się za pomocą gwiazdek z tym że na jednej wstążce mogą być umieszczone tylko trzy gwiazdki.
Zraniony po raz czwarty otrzymuje drugą wstążeczkę, którą nosi o 1 cm niżej od pierwszej.
Przyznanie prawa do wstążki z 3-ma gwiazdkami daje odznaczonemu prawo do jednorazowego awansu poza kolejką.
Odznakę zatrzymuje się na stałe, nawet w wypadku utraty praw obywatelskich lub pozbawienia stopnia oficerskiego.
Napisano
oooo dzieki panowie - tego właśnie szukałem ... jeszcze tylko by mi się fotka gwiazdek przydała ... czy są one takie jak zwykłe gwiazdki oficerskie ? te chyba są za duże ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie