Skocz do zawartości

średniowiecze

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Na codzień zajmuję sie raczej czasami terażniejszymi :-)tj.1,2 wojna św.przed kilkoma dniami przez przypadek wpadłem na ślad nie istniejącego już zamku obronnego o którym nikt nic nie wie .Czytałem wszędzie gdzie tylko sie dało i nic podpowiem tylko że był on podobno własnością Bolesława 3 Krzywoustego i znajdował się w nieistniejącym już dzisiaj mieście.Wiadomo adrenalina na najwyższym poziomie ,tylko właśnie to podobno był" ale dokładnie gdzie jak i w którym miejscu nikt nic nie wie,oczywiście znam miejsce gdzie mógł sie znajdować ale to niezły kwadrat.
Napisano
Wpadłeś na ślad w literaturze czy w lesie??
Pozdrawiam
Napisano
Wpadłem na to czytając zapiski w archiwum kościelnym i to wszystko jest jeszcze jak to wyglądało i gdzie mniej wiecej było położone i to koniec dodam jeszcze że zapiski pochodzą z około roku 1800 kiedy to były jeszcze widoczne fundamenty zamku widać fajnie trafiłem skarbonośne złoże" :-)jak patrzyłem po terenie dzicz kompletna bez śladów ingerencji piszczałki:-)!!!!
Napisano
Romo
na twoim miejscu sprawdzilbym najpierw w rejestrze zabytkow u konserwatora. i dodatkowo w rejestrze stanowisk archeologicznych. skoro wiesz ze mial to byc zamek Krzywoustego to znaczy ze gdzies taka informacja funkcjonuje. wiec jest to obiekt znany historykom. (tak mi sie wydaje z tego co piszesz). Jesli wejdziesz z wykopkami" na teren wpisany do rejestrow to popelnisz przestepstwo.
Z drugiej strony jaki masz pomysl na ten zamek? Pewnie to kupka ziemi a pod nia troche gruzu.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Wiem,wiem o tym wszystkim,tylko wiecie co? w żadnym rejestrze tego nie ma i nikt o takim czymś nie słyszał z tego co wiem to nikt sie tą historia nie interesował niedaleko stamtad archeolodzy owszem kopali ale szukając całkowicie czego innego a mianowicie jakiejś tam osady nawet odnależli pare grobów skrzynkowych ale to było dawno i do tej pory nikt tam nosa nie wtykał .Górka zamkowa myślę że o to miejsce chodzi bo coś tam jednak widać (nie wiem może to przypadkowe ułożenie terenu)zarośnięta jest drzewami i odwiedzana tylko czasami przez miejscowych ludzi w napoju szukających pocieszenia.chciałbym mieć jakąś mapę z 1800 roku może by tam coś było?
Napisano
....Może i kupka gruzu a moze i nie ,warto sprawdzić ,lubię wszystkie kupki gruzu" a zwłaszcza te stare dodaja mi zawsze dreszczyka ,którego nikt poza nami odkrywcami nie doświadcza
Napisano
Oczywiscie. Dreszczyk emocji to podstawa poszukiwan :) Ale musialbys zgolic" chaszcze i troche pokopac. Zwrocisz tym uwage ciekawskich ludzi... nie bedzie latwo. Jaki to region Polski? Poszukaj starych map geodezyjnych. Jakos te kupke gruzu musiano znaznaczyc. Troche dziwi mnie fakt ze mimo iz mial to byc jakis znaczacy zamek nikt nie dotarl do tekstow ktore by go wmiankowaly. Ale... na tym polegaja odkrycia. Ktos musi ich dokonac pierwszy. Powodzenia.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
O.k amek" leży w Wielkopolsce ,krzaczory nie sa aż tak straszne ,a co do gruzu to nie ma nawet ani śladu bo z tego co było w zapiskach to gruz"lub fundamenty widziano koło 1800 roku a póżniej nie wiadomo no chyba nikt wtedy sobie jaj nie robił tworząc taki zapisek a zwłaszcza ze był to chyba proboszcz tamtejszej parafii
Napisano
A dokładnie to w południowo wschodniej lecz nie chcę za bardzo zdradzać gdzie dokładnie,bo wiesz jak to jest ,lasek ładny szkoda go,a niektórzy dołków nie zasypują po sobie i miałbym nieczyste sumienie że to ja narobiłem bałaganu
Napisano
na razie jestem oczywiście w trakcie dokładnego namierzania i nic bliżej nie mogę powiedzieć ,przypuszczam jak pisałem że to jest to miejsce patrząc po terenie ale głowy nie dam sobie urwać .W zapisku było że Na lewo od kościoła tuż za rzeką na niewielkim pagórku stał niegdyś zamek po którym już tylko nieliczne ślady fundamentów pozostały"dalej jest coś że niby właścicielem miał byś Bolesław Krzywousty i to wszystko nic więcej
Napisano
....szczerze to mnie to wciągnęło jak cholera i spać po nocach nie moge jak sobie o tym myśle nie nastawiam sie na skarby ale na to że może wydrę histori jakąą nową tajemnicę
Napisano
A to mieliście szczęście ,znaczy się ja też mam nadzieję tam coś wykopać jeżeli będzie taka możliwość ale jak na razie siedzę w ksiazkach i powiem ze mam nie łatwe zadanie do wykonania bo nigdzie nic nie mogę znaleść ,ale od czego jest optymizm ,pomalutku wszystko zaczyna sie klarować myślę że w przyszłym miesiacu ruszę w teren na rozeznanie
Napisano
Lepiej dostarcz tą wiadomość o odkryci do Konserwatora bo to ważna informacja jeśli nie chcesz tego to...lepiej to zrób.Kopanie na swój własny użytek na stanowiskach archeologicznych to paragraf...no chyba że o tym nie wiesz!!!
Napisano
Romo, jeżeli mówisz o tym samym o czym ja myślę a leży to w południowej Wielkopolsce to jest to stanowisko archeologiczne. Opis krajobrazu : podmokłe łąki, po jednej stronie płynie kanał, jedyna droga dojazdu prowadzi z małej miejscowości potem jest las a gdy się kończy po prawej stronie widać niewielkie wzniesienie z krzakami i samosiejkami, przez łąkę właśnie od strony lasu prowadzi droga na której w połowie jest murowany mostek i resztki systemu grodzi z początku XX wieku. Można też dojść do tego miejsca pieszo wzdłuż kanału a nawet przez jakiś czas jechać samochodem. Miejscowi opowiadali, że kiedyś bawiące się tam dzieci znalazły podobno karabin. Jaki, licho ich wie. Jeżeli myślimy o tym samym to jest stanowisko archeologiczne.

Qaz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie