Jaro5 Napisano 10 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2003 Witam.Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu oznaczeń producenta na łusce 7,62x54 Mosin. Za wszelkie sugestie z góry dziekuję.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 15 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2003 Witam.Z tego co wiem to amunicję 7,62x54R produkowały niemieckie firmy :DM - Deutsche Waffen- u. Munitionsfabriken, Fruhler Lorenz, Karlsruhe in Baden P - Polte-Werke, Magdeburg Oznaczenia wyglądały :DM na 12, pełny rok (np. 1906) na 6;na 9 19, na 12 P, na 3 np. 05. na 6 MPozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 12 Czerwiec 2003 Share Napisano 12 Czerwiec 2003 WitamNo cóż czasami nie wystarczy zajrzeć do artykułu, jak w tym przypadku. Chociaż jest to amunicja kalibru 7,62x54R Mosin to jest parę rzeczy które zastanawiają.Układ znakowania odpowiada znakowaniom amunicji rosyjskiej z tego okresu ale:- bicia są wklęsłe (am. ros. bicia wypukłe)- litery są z alfabetu łacińskiego (am. ros. pisane cyrylicą)Mam zatem pytania:-jaki typ zapłonu posiada wymieniona łuska (Berdan, Boxer, Roth)?- czy nad kryzą łuski wytoczony jest rowek?Być może jest to amunicja importowana na zamówienie u zagranicznego kontrahenta, na co wszystko na razie wskazuje.Pozdrawiam: melon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 12 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2003 Witam. A więc po kolei :- nad kryzą nie ma rowka, który sugerowałby produkcję amerykańską (posiadam łuskę z rowkiem nad kryzą, również 7,62x54 R, z 1917, produkcji Remingtona)- co do typu zapłonu to w dobrym stanie jest tylko dno łuski, reszta jest silnie spłaszczona, w związku z czym trudno to sprawdzić.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 10 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2003 Witam.Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu oznaczeń producenta na łusce 7,62x54 Mosin. Za wszelkie sugestie z góry dziekuję.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 10 Czerwiec 2003 Share Napisano 10 Czerwiec 2003 Mi to wygląda na pierwszą wojnę, ale mogę się mylić. Polecam stronę:http://strony.wp.pl/wp/piotrsj/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Czerwiec 2003 Share Napisano 10 Czerwiec 2003 W ostatnim Odkrywcy była opisana amunicja do Mosina. Wystarczy zajrzeć!Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 10 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2003 Dzięki, ale : - jeśli chodzi o stronę podaną przez kolegę bartek123 to znaczna część zamieszczonych lub mających się tam znaleźć zdjęć pochodzi z mojej kolekcji łusek - w ostatnim artykule Piotra w Odkrywcy" niestety nie ma takiego oznaczenia, gdyby było to bym o nie nie pytałPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Jaro5
Witam.
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu oznaczeń producenta na łusce 7,62x54 Mosin. Za wszelkie sugestie z góry dziekuję.
Pozdrawiam.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.