von Nogaj Posted January 22, 2006 Author Share Posted January 22, 2006 Witam! bardzo proszę o informacje wszelkiego typu na temat noktowizora takiego jak ten (interesuje mnie zasilanie-przerobienie itp) http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=79589101 z gory dziekuje i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
von Nogaj Posted January 22, 2006 Author Share Posted January 22, 2006 -o co chodzi z tym zasilaniem na podczerwien,fotodiody?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
raf003 Posted January 22, 2006 Share Posted January 22, 2006 Witam.Myślę , że sprzedający niezbyt dokładnie się wysłowil ,a chodzi pewnie o to iż noktowizor ten do poprawnego dzialania potrzebuje emitera podczerwieni.Z tego co mi się wydaje urządzenia noktowizyjne 1-szej generacji w warunkach praktycznie całkowitej ciemności bez podświetlacza były praktycznie bezużyteczne.Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
von Nogaj Posted January 23, 2006 Author Share Posted January 23, 2006 To znaczy ze nic przez niego w nocy nie zobaczę?? ;D HEHE DZIENNOWIZOR" Link to comment Share on other sites More sharing options...
IRONRAT Posted January 23, 2006 Share Posted January 23, 2006 To znaczy, że będziesz potrzebował do jego działania źródła oświetlenia w podczerwieni.Ironrat Link to comment Share on other sites More sharing options...
kucek Posted January 23, 2006 Share Posted January 23, 2006 Takim źródłem są diody na podczerwień, musiałbyś zrobić taką latarkę z kilkoma diodami.Najprostszym noktowizorem może być kamera albo cyfrówka z takim oświetlaczem" diodowym, możesz przetestować to z aparatem i pilotem do telewizora. Nakieruj pilota na obiektyw i wciśnij przycisk, powinieneś w aparacie widzieć jak sobie dioda błyska :)pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
raf003 Posted January 24, 2006 Share Posted January 24, 2006 Miałem do czynienia z kilkoma noktowizorami(tymi z niższej półki)oraz z podświetlaczami do nich.W przypadku podświetlaczy ciężko jest w moim odczuciu uzyskać kompromis pomiędzy ceną a jakością.Z tych które miałem okazję testować wart uwagi był tylko jeden:100mw.Trzy ustawienia mocy regulacja skupienia wiązki!Korzystając z niego masz wrażenie jakbyś używał noktowizora w połączeniu ze szperaczem.Ale cena to ok 400pln!!!. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.