gas Napisano 9 Czerwiec 2003 Autor Napisano 9 Czerwiec 2003 WitamCzy wie ktoś jaką średnice mogą mieć kule do muszkietu ?Pozdro
Gość Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Witam!Jakieś dwa lata temu byłem na zamku Smoleń- koło Pilicy (jura krak- częst.)- i przy ścieżce- szlaku dla zwiedzających znalazłem (było po niezłej ulewie!) ołowianne kulki. W tym czasie były tam badania archeologiczne- tj. już się skończyły, bo byłem bardzo późną jesienią.Potem w GW był artykuł nt. badań na tym zamku- znaleziono wytwórnię amunicji do muszkietów". Skojarzyłem, że to chyba właśnie są kule muszkietowe.Średnica ok. 1 cm. Pewnie odrzut z produkcji- bo są niezbyt symetryczne ;-)Przy okazji- czasem warto patrzeć pod nogi- wcale nie trzeba piszczały- będąc nad jeziorkiem, w okolicach bramy morawskiej, tak sobie na scieżce znalazłem denar- ale niestety mocno zużyty".... Stan bardzo kiepski- nawet byłem w celu identyfikacji w muzeum, ale Pan Archeolog powiedział, że owszem stary, ale bez wartości poznawczej"...A w czechach znalazłem na ścieżce odznakę z 1919 roku- niestety, nawet dałem na dział Identyfikacji, ale nikt nie może mi powiedzieć o co chodzi...Tekst z odznaki: GEDENKET DES 18/II 1920 POHRLITZ".Pozdrawiam: Jura
Gość Napisano 3 Lipiec 2003 Napisano 3 Lipiec 2003 Szrapnel - widać charakterystyczne wgniecenia od innych kulek w czasie jego wybuchu.Pozdrawiam
SWaldek Napisano 3 Lipiec 2003 Napisano 3 Lipiec 2003 Bankowo są to kulki ze szrapnela. Początkowo jak na takie trafiałem myślałem o muszkietowych, aż do momentu znalezienia w ziemi dużej ich ilosci w jednym miejscu razem z rozbitą skorupą pocisku. Natomiast znalazłem kilka kul muszkietowych w miejscu walk z wojskami gen.Suworowa rzeczywiście są zupelnie inne i jest jedno charakterystyczne miejsce na kuli powstałe po obcięciu ogonka" powstałego na wskutek odlewu. Co do srednicy to mam większe i mniejsze ok.10mmPozdrawiam
beyo Napisano 5 Lipiec 2003 Napisano 5 Lipiec 2003 Tak się składa, że na pobojowisku z XVIIIw jestem 2-3 razy do roku. Oczywiście znajduję tam kulki pruskie i rosyjskie. Najczęściej spotykany kaliber to ok. 18 mm, ale trafiają się też 16mm. Kulki pistoletowe tego okresu miały ok. 10mm.Te które trafił jura na bank są ze szrapnela. Widziałem taki rozebrany przez pewnego desperata. Ich średnica powinna wynosić ok. 10mm. I tu ciekawostka: wiecie jaki ładunek miotający wyrzucał je ze szrapnela??? Ni mniej ni więcej tylko proch czarny!
Mathew Napisano 5 Lipiec 2003 Napisano 5 Lipiec 2003 Witamdo Jury - ja też tam chodziłem, konkretnie na drodze zamek-Złożeniec (w lesie). Znalazłem około 40 sztuk tych kulek ze szrapnela. Natomiast kawałek dalej trafiłem na obóz wojskowy z I WŚ. (kilkanaście olbrzymich ziemianek).Prawdopodobnie rosyjski.PyrskMathew
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.