abiszaj Napisano 22 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2006 mam pytanie - potrzebuję kwasu solnego 5% aby pozbyć się zarazy cynowej" z niemieckich mieśmiertelników obozowych. CZy wiecie gdzie można go kupić? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justrad Napisano 22 Styczeń 2006 Share Napisano 22 Styczeń 2006 Popytaj po zakladach dekarskich, kiedys stosowano go do oczyszczania blachy przed lutowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Styczeń 2006 Share Napisano 22 Styczeń 2006 Hurtownia Chemia.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 22 Styczeń 2006 Share Napisano 22 Styczeń 2006 eee tam kupić ,najlepiej samemu zrobić ,to łatwizna, bardzo łatwo sie to to robi !pzdr piku :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 22 Styczeń 2006 Share Napisano 22 Styczeń 2006 chyba pomyślałes o sokach żołądkowych - bo jeśli o metodzie elektrolitycznej to raczej nie radze w warunkach domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Styczeń 2006 Share Napisano 22 Styczeń 2006 Piku znowu próbujesz jechac z Warszawy do Gdańska przez Przemysl?Na beret kombinowac skoro coś jest za tanie pieniadze?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abiszaj Napisano 22 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2006 nie koniecznie elektrochem. TIX - w książce chemia dla kolecjonerów jest także mowa o kilku godzinnym(2-3h) moczeniu w hcl - a propo kwasów żoładkowych - coś bym przekąsił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 22 Styczeń 2006 Share Napisano 22 Styczeń 2006 kwas solny mozna kupić w hurtowniach chemicznych i sklepach gdzie jes zaopatrzenie pracowni chemicznych do szkół. Czystość mozesz brac spokojnie techniczną - najtańszą ( ale często nie jest dostępna w małych opakowaniach). Spodziewaj się, że sprzedawca bedzie prosił o wypełnienie oświadczenia o zastosowaniu i okazania dokumentu potwierdzającego wiek i adres zameldowania. Cena w zależności od czystości, ilosci i stężenia- 3-30 zł za kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaba Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 Może popytaj w aptece - ja brałem zawsze z niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 a u mnie na dzielnicy stały dwie cysterny kolejowe z tym kwasem i odlałem sobie pare wiaderek ,wiec mam na zapas :Dpzdr pik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 a moze zrób to sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 Dzizus ludzie Wy tu jakieś fantasmagorie piszecie.Po kiego grzyba kombinowa jeżeli można pójś do hurtowni chemicznej najlepiej do Chemi(w każdym wiekszym mieście taka istnieje) i kupi was.Na beret jecha z Warszawy do Gdańska przez Przemyśl?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 24 Styczeń 2006 Share Napisano 24 Styczeń 2006 Wątek przenosze do działu konserwacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 25 Styczeń 2006 Share Napisano 25 Styczeń 2006 nie potrzebna jest nawet hurtownia w kazdym sklepie gdzie sprzedają chemię( lakiery, kleje rozpuszczalniki itp.) można kupić litr kwasu, a jak nie mają to zamówić i sprzedawca przywiezie. Nie trzeba już podawać adresu , nazwiska i celu zakupu ponieważ zmieniło się rozporzadzenie o prekursorach narkotyków i nowe nie wymaga od sprzedawcy zbierania tych danych dla tej kategorii prekursora.( ale sprzedawca moze jeszcze o tym nie wiedzieć. pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 25 Styczeń 2006 Share Napisano 25 Styczeń 2006 teoretycznie - można kupić .. praktycznie - zależy od sprzedawcy - z doświadczenia wiem że legitymują . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 26 Styczeń 2006 Share Napisano 26 Styczeń 2006 TIX od sierpnia 2005 roku już nie maja takiego prawa ponieważ zmieniło sie rozporządzenie dotyczące prekursorów narkotyków wiem to na pewno, ponieważ sprawy zwiazane z prekursorami narkotyków wchodzą w skład moich obowiązków zawodowych, ale spoko niebieskiej czapeczki nie noszę ;).Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 26 Styczeń 2006 Share Napisano 26 Styczeń 2006 w warszawskim oddziale Chemii wymagają dokumentu ;-) to tak z praktyki. Co do prekursorów to też miałem ciekawą przygodę - zamówiłem od jednego z producentów MEA i DEA - około 1 kg kazdego z nich - otrzymałem paczke i wszystko gra. Dwa dni po tym dowiedziałem się że kolega jest przesłuchiwany za dokładnie te same substancje - za to że je posiadał w laboratorium a nie wypełnił oświadczenia :) Niestety żyjemy w dziwnym kraju - a władza lubi papier ( z pieczątkami najchętniej). I przy okazji - przestrzegam przed zbieraniem chemii w domu - ale to juz inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 27 Styczeń 2006 Share Napisano 27 Styczeń 2006 Cóż TIX obrót pewnymi substancjami zawsze będzie nadzorowany przez pewne czynniki" i nie da sie tego zmienić, ponieważ takie są wymogi stawiane przez UE, a Polska często chce być bardziej unijna niz unia. Ale odbiegamy od tematu ;) zasadniczo HCL, H2SO4 czy inny kwas da sie kupić w każdym nawet małym mieście trzeba tylko po sklpach pochodzić i popytać. Koledzy którzy nigdy nie bawili sie kwasami niech bardzo uważają na rączki, a szczególnie na oczy. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Styczeń 2006 Share Napisano 27 Styczeń 2006 Kidyś kupowałem troszke z innej bajki zestaw nie budzący wątpliwości (siarka, saletra, węgiel drzwny)w ilości paru kg w Krakchemi. Nikt mnie nie legitymował i o nic nie pytał. Kwasów nie kupowałem zasady bez problemów.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 27 Styczeń 2006 Share Napisano 27 Styczeń 2006 Wojtku teraz to pewnie bez mała Bin Ladena by z ciebie zrobili hehe. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.