Skocz do zawartości

Gdzie kupić kwas solny HCL

abiszaj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie - potrzebuję kwasu solnego 5% aby pozbyć się zarazy cynowej" z niemieckich mieśmiertelników obozowych. CZy wiecie gdzie można go kupić? Z góry dzięki.
Napisano
chyba pomyślałes o sokach żołądkowych - bo jeśli o metodzie elektrolitycznej to raczej nie radze w warunkach domowych
Napisano
nie koniecznie elektrochem. TIX - w książce chemia dla kolecjonerów jest także mowa o kilku godzinnym(2-3h) moczeniu w hcl - a propo kwasów żoładkowych - coś bym przekąsił.
Napisano
kwas solny mozna kupić w hurtowniach chemicznych i sklepach gdzie jes zaopatrzenie pracowni chemicznych do szkół. Czystość mozesz brac spokojnie techniczną - najtańszą ( ale często nie jest dostępna w małych opakowaniach). Spodziewaj się, że sprzedawca bedzie prosił o wypełnienie oświadczenia o zastosowaniu i okazania dokumentu potwierdzającego wiek i adres zameldowania. Cena w zależności od czystości, ilosci i stężenia- 3-30 zł za kg
Napisano
Dzizus ludzie Wy tu jakieś fantasmagorie piszecie.Po kiego grzyba kombinowa jeżeli można pójś do hurtowni chemicznej najlepiej do Chemi(w każdym wiekszym mieście taka istnieje) i kupi was.Na beret jecha z Warszawy do Gdańska przez Przemyśl?
Pozdrawiam
Napisano
nie potrzebna jest nawet hurtownia w kazdym sklepie gdzie sprzedają chemię( lakiery, kleje rozpuszczalniki itp.) można kupić litr kwasu, a jak nie mają to zamówić i sprzedawca przywiezie. Nie trzeba już podawać adresu , nazwiska i celu zakupu ponieważ zmieniło się rozporzadzenie o prekursorach narkotyków i nowe nie wymaga od sprzedawcy zbierania tych danych dla tej kategorii prekursora.( ale sprzedawca moze jeszcze o tym nie wiedzieć. pozdrowienia
Napisano
teoretycznie - można kupić .. praktycznie - zależy od sprzedawcy - z doświadczenia wiem że legitymują .
Napisano
TIX od sierpnia 2005 roku już nie maja takiego prawa ponieważ zmieniło sie rozporządzenie dotyczące prekursorów narkotyków wiem to na pewno, ponieważ sprawy zwiazane z prekursorami narkotyków wchodzą w skład moich obowiązków zawodowych, ale spoko niebieskiej czapeczki nie noszę ;).Pozdrowienia
Napisano
w warszawskim oddziale Chemii wymagają dokumentu ;-) to tak z praktyki. Co do prekursorów to też miałem ciekawą przygodę - zamówiłem od jednego z producentów MEA i DEA - około 1 kg kazdego z nich - otrzymałem paczke i wszystko gra. Dwa dni po tym dowiedziałem się że kolega jest przesłuchiwany za dokładnie te same substancje - za to że je posiadał w laboratorium a nie wypełnił oświadczenia :) Niestety żyjemy w dziwnym kraju - a władza lubi papier ( z pieczątkami najchętniej). I przy okazji - przestrzegam przed zbieraniem chemii w domu - ale to juz inna bajka
Napisano
Cóż TIX obrót pewnymi substancjami zawsze będzie nadzorowany przez pewne czynniki" i nie da sie tego zmienić, ponieważ takie są wymogi stawiane przez UE, a Polska często chce być bardziej unijna niz unia. Ale odbiegamy od tematu ;) zasadniczo HCL, H2SO4 czy inny kwas da sie kupić w każdym nawet małym mieście trzeba tylko po sklpach pochodzić i popytać. Koledzy którzy nigdy nie bawili sie kwasami niech bardzo uważają na rączki, a szczególnie na oczy. Pozdrowienia
Napisano
Kidyś kupowałem troszke z innej bajki zestaw nie budzący wątpliwości (siarka, saletra, węgiel drzwny)w ilości paru kg w Krakchemi. Nikt mnie nie legitymował i o nic nie pytał. Kwasów nie kupowałem zasady bez problemów.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie