Skocz do zawartości

bomby i leje

wiciu_r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Kilkanaście kilometrów od Poznania rozbił się podczas 2 w.ś. jakiś bombowiec. Znam gospodarza u którego na polu saperzy wydobyli niewypał dużej bomby zrzucony ze spadającego samolotu ale kilka kilometrów dalej w lesie są też 2 spore leje średnicy około 12-15m. Po kierunku leje-niewypał-wrak można sądzić że leciał w kierunku lotniska w Krzesinach.
Chyba obecnie miejsce rozbicia się samolotu to osiedle domków więc można sobie odpuścić ale z ciekawości jakie bomby mógł mieć na pokładzie?
Napisano
Witam!
Może 1000 funtówki? Leje byłyby podobne,warto określić typ
bombowca,przynależność do sił powietrznych,cel misji,oraz datę misji.Po zdobyciu tych inormacji,łatwiej będzie ustalić wagomierz,oraz rodzaj bomby.
Pozdrawiam.
Napisano
Leje są na hmmm podwórku nieistniejącej już chyba leśniczówki chociaż nie sądzę aby ona była celem nalotu, chociaż w okolicy innych nie znalazłem. Niewypał bomby lub bomb saperzy zabrali z pola przy wsi Lusowo pod Poznaniem. Info pewne bo właściciel pola zainteresował się moją skromną osobą na swoim polu i nawet pokazał gdzie podobno leży jeszcze jedna której saperom nie chciało się wyciągać, nie sprawdzałem tego swoim szpadlem.... Bombowiec podobno przypieprzył w glebę w okolicy Wysogotowa. Jak się ociepli to zrobię fotki leja i dokładny pomiar.
Napisano
Ja jeszcze dodam że wg norm niemickich (? - nie pamiętam na 100%) w gruncie o średniej zwięzłości bomba burząca o wagomiarze 50 kg tworzyła lej o średnicy do 6 m i głebokości do 1,5-3 m; bomba 250 kg odp. do 11 m i 7 m, bomba 1000 kg odp. do 14 i 10 m.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie