artur23_2005 Napisano 20 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2006 Witam wszystkich.Pragnę zapytać wszystkich czy można znależć coś ciekawego w okolicach Krakowa.Najbardziej interesuje mnie teren Liszki,Kryspinów,Czernichów i okolice.Od mieszkańców Kryspinowa dowiedziałem się o pewnej potyczce rosjan z jakimś oddziałem SS ze wschodu w styczniu 1945.Wzięto ponad 200 jeńców ,puszczono ich wolno w samej bieliżnie z bochenkiem chleba na tyły no i oczywiście bez broni.Kilometr dalej ich dopędzono na koniach,część rozstrzelano a część rozniesiono na szablach.Po trzech dniach mieszkańcy wsi ich pochowali w pobliskich lasach.Może ktoś coś słyszał o tej chistorii,a może wie z jakiej dywizji SS pochodzili????! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 21 Styczeń 2006 Share Napisano 21 Styczeń 2006 wejdz na www.fortykrakow.prv.pli tam powinien byc wykaz jednostek broniacych Krakow i moze cos na ten temat znajdziesz:) a tak po za tym w okolicach Krakowa jest wiele ciekawch miejsc zwiazanych z 1 i 2 Wojną Światową:)pozdrawiamDawid:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur23_2005 Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2006 Dziękuję.Czytałem.Ciekawa strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 21 Styczeń 2006 Share Napisano 21 Styczeń 2006 nmzc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 1 Luty 2006 Share Napisano 1 Luty 2006 Znana historia z tymi poleglymi. Tyle ze to rosjanie, leza do dzisiaj pod parkingiem tuz obok kapieliska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.