artur23_2005 Napisano 20 Styczeń 2006 Autor Napisano 20 Styczeń 2006 Witam wszystkich.Pragnę zapytać wszystkich czy można znależć coś ciekawego w okolicach Krakowa.Najbardziej interesuje mnie teren Liszki,Kryspinów,Czernichów i okolice.Od mieszkańców Kryspinowa dowiedziałem się o pewnej potyczce rosjan z jakimś oddziałem SS ze wschodu w styczniu 1945.Wzięto ponad 200 jeńców ,puszczono ich wolno w samej bieliżnie z bochenkiem chleba na tyły no i oczywiście bez broni.Kilometr dalej ich dopędzono na koniach,część rozstrzelano a część rozniesiono na szablach.Po trzech dniach mieszkańcy wsi ich pochowali w pobliskich lasach.Może ktoś coś słyszał o tej chistorii,a może wie z jakiej dywizji SS pochodzili????!
suchy ss Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 wejdz na www.fortykrakow.prv.pli tam powinien byc wykaz jednostek broniacych Krakow i moze cos na ten temat znajdziesz:) a tak po za tym w okolicach Krakowa jest wiele ciekawch miejsc zwiazanych z 1 i 2 Wojną Światową:)pozdrawiamDawid:)
artur23_2005 Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Napisano 21 Styczeń 2006 Dziękuję.Czytałem.Ciekawa strona.
zeton Napisano 1 Luty 2006 Napisano 1 Luty 2006 Znana historia z tymi poleglymi. Tyle ze to rosjanie, leza do dzisiaj pod parkingiem tuz obok kapieliska.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.