waldefryk Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 Przełęcz Dukielska - Magura Witam mam pytanie do kolegów z Podkarpacia. Czy ktoś był ostatnio... od strony Folusza w kierunku Magury Małostowskiej? Dukla już przekopana, dół na dole a ten kierunek byłby chyba odpowiedni. Jeśli już ktoś robił wypad w tym kierunku to byłbym wdzięczny za info.Pozdrawiam- Waldek
pająk Napisano 22 Styczeń 2006 Napisano 22 Styczeń 2006 Hm, a Magury Ci się nie pomyliły? Bezpośrednio za Foluszem jest Wątkowska. Nie wiem, co tam można znaleźć, babcia mojej dziewczyny pochodzi z Pielgrzymki ale nie pamięta jakichś działań wojennych w tamtych okolicach (możliwe że wtedy przebywała gdzieś indziej u rodziny). Wspominała jedynie o wozie wyładowanym bronią i amunicją, który przewrócił się Niemcom do rowu, kiedy uciekali. Później wszystko wyzbierali Rosjanie. Byłem kiedyś na Cieklince, bo tam były duże walki w czasie I wojny. Niestety porażka - nie wiem czy dlatego, że przekopane czy nie trafiłem w miejsce.
waldefryk Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Napisano 23 Styczeń 2006 Nie oczywiście , że nie . Mówiłem tylko o kierunku, a nie o bezpośredniej miejscowości za Foluszem. Tak się złożyło ,że ostatnio jechałem tamtędy kilka razy w kierunku na Ujście Gorlickie i przypominam sobie, że po drodze szczególnie w okolicach Magury Małostowskiej naliczyłem kilkanaście cmentarzy wojennych z czasów I wojny. Myślę wiec , że kierunek być może byłby obiecujący. A co najważniejsze to nie jest to daleko i nie robi się z tego dwudniowej eskapady.Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 W Foluszu jest wejście do Magurskiego Parku Narodowego, z resztą płatne od zeszłego roku. Bezpośrednio nad Foluszem jest ścisły rezerwat przyrody Kornuty (po prawej). Nie jestem specjalnie miłośnikiem przyrody, ale gdybym tam spotkał kogoś z łopatą to bym mu ją wsadził do d..., myślę że nie tylko ja, o leśniczym czy strażniku parkowym nie wspomnę. Na szczęście tam nie widzałem okopów czy innych wojennych śladów. Cmentarze i inne pozostałości są w okolicy przełęczy Małęstowskiej potem w stone Wysowej, Rotunda czy Kozie Żebro.Wojtek
waldefryk Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Napisano 23 Styczeń 2006 Ten rezerwat przyrody to jest po której „ prawej”. Bo jadąc ostatnio w kierunku na Bartne to po „prawej” stronie widziałem ”zrywkę” No chyba że byli to przebrani strażnicy leśni kasujący w kasie fiskalnej wejściówki do lasu........
Cyrograf15 Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Po prawej od drogi wieżdżając do samego Folusza. Szlak o ile pamiętam czarny do zielonego idącego grzbietem w stronę Rozdziela i Wapiennego. Weź poprawke że samochodem z Folusza do Wapiennego na około to 30min na butach grzbietem to około 4h. Do Bartnego z Folusza jest doś daleko tam rezerwat o ile pamiętam nie sięga. W Gorlcach w PTTK mają mapy tych okolic, kup i poprzeglądaj.Wojtek
pająk Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Cyrograf15: Kornuty są teraz rezerwatem ścisłym? Więc zakaz wstępu? Pytam, bo niedawno wpakowałem się nieświadomie do rezerwatu w Bieszczadach i trochę nieprzyjemności mogło być (na szczęście strażnik przyrody też był poszukiwaczem i skończyło się na upomnieniu). Nawiasem mówiąc nie kopałem tylko przechodziłem.A co do Wątkowskiej to faktycznie okopów sobie nie przypominam.
Cyrograf15 Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Przez Kornuty idzie szlak i nie zbaczając z ścieżki można przejść oficjalnie.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.