waldefryk Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2006 Witam Szukam wszelkiego rodzaju materiałów na temat prowadzonych walk na Przełęczy Dukielskiej w czasie II wojny.Byłbym bardzo wdzieczny za odzew.z góry dziekuje i pozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekp71 Napisano 19 Styczeń 2006 Share Napisano 19 Styczeń 2006 witamznalezione na wariata :-)))oto linkhttp://beskidniski2004.w.interia.pl/dukielska.htmlpozdrawiamArek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rorvik Napisano 19 Styczeń 2006 Share Napisano 19 Styczeń 2006 Przejrzyj dokladnie forum - temat był wałkowany co najmniej kilkanaście razy.Pozdrawiamrorvik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scapa flow Napisano 20 Styczeń 2006 Share Napisano 20 Styczeń 2006 poszukaj w wyszukiwarce pod np.: dolina smierci"moze cos znadziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldefryk Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2006 Dzienki w necie to raczej już przeszukałem, chodzi mi bardzej o źródła pisane.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 24 Styczeń 2006 Share Napisano 24 Styczeń 2006 Jak Cię mapki interesują, to napisz do mnie na maila. Coś Ci wyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solgier007 Napisano 24 Styczeń 2006 Share Napisano 24 Styczeń 2006 tam nic nie ma wszystk schodzone. pozdro!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuna Napisano 24 Styczeń 2006 Share Napisano 24 Styczeń 2006 drogi kolego solgier007, uzytkownikiem tego forum jestem od dosc dlugiego czasu ale nie nabijam sobie licznika bzdetnymi i nie wartymi czytania odpowiedziami i po prostu jak czegos nie wiem to sie nie odzywam.Widze ze na szczescie moderatorzy pilnuja i genialne odpowiedzi z identyfikacji wycieli.Do waldefryk jesli wiesz np. jaki to pas i slup mapy WIG to moze akurat taka mam.Teraz nie sprawdze bo mi skorowidz wcielo gdzies ale jesli mam to sluze pomocapozdrawiam ale nie wszystkich:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wit Napisano 25 Styczeń 2006 Share Napisano 25 Styczeń 2006 Jest nowa ciekawa książka o tematyce o którą ci chodz pt „Tędy szli...”. Zawiera ona materiały z międzynarodowej konferencji. Jest to praca zbiorowa pod redakcją naukową prof. Wiesława Wróblewskiego z Uniwersytetu Szczecińskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldefryk Napisano 25 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2006 Dzienki wszyskim do wit .......nie wiesz może czy w którejś ksiegani wysyłkowej można ją znaleśc ? do kuna.....szczegóły może byśmy mogli na mailażeby nie było ,że to pogaduchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuna Napisano 25 Styczeń 2006 Share Napisano 25 Styczeń 2006 waldefryk to pisz na maila kuna69@wp.pl to podeślę ewentualnie to co chcesz jeśli mam a jeśli nie to coś wymyślimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wit Napisano 26 Styczeń 2006 Share Napisano 26 Styczeń 2006 do waldefryk podaj mi maila to podeślę ci namiary na książkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldefryk Napisano 26 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2006 Wit- odczytaj pocztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuna Napisano 26 Styczeń 2006 Share Napisano 26 Styczeń 2006 tu jest sporo ciekawych rzeczy i może jeszcze jej nie widzieliście http://www.iabsi.com/gen/public/Military_dukla_pass.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer24 Napisano 26 Styczeń 2006 Share Napisano 26 Styczeń 2006 Witam tu mały opisik z udziałem 24 dywizji pancernj w bitwie dukielskiej:18.09. część dywizji walczyła w rejonie Łysej Góry prowadząc atak na wz. 506 i działając na kierunku Draganowej. 19.09. 21 pułk grenadierów pancernych razem z pierwszą kompanią pionierów 40 batalionu i częścią 1DPanc walczyła na linii frontu pod Iwlą. Pozostała część jednostek dywizji walczyła w tym samym czasie z 1KKG, który włamał się w szeregi niemieckiej 75DP. 18.09. Kampfgruppe v. Holleben w składzie 24 batalionu rozpoznawczego i 40 batalionu pionierów (bez pierwszej kompanii) wraz z I/980 pułku grenadierów 76DP uderzyła z kierunku Brzezowej rozpoczynając powolny proces likwidacji całego zgrupowania sowieckiego. 23 i 24.09. dywizja walczy pod Tylawą uniemożliwiając przedarcie się sowieckiej odsieczy do okrążonych kawalerzystów. Dopiero 26.09. udaje się resztkom 1KKG wyrwać się z kleszczy, ponosząc przy tym olbrzymie straty. 30.09. część dywizji została wycofana do Gorlic, skąd przerzucono ją na Węgry, gdzie rozpoczęła się nowa ofensywa wojsk sowieckich. Tego samego dnia rozpoczęło się kolejne natarcie w pasie przełęczy dukielskiej. Pozostałe jeszcze elementy dywizji walczyły w rejonie miejscowości Polany i wz. 694 w rejonie Krepna do 03.10., kiedy to powstrzymano wszystkie próby przerwania frontu. Wyjątkowo ciężkie walki miały wówczas miejsce o samo wz. 694, gdzie razem z zapasowym batalionem 1DPanc dywizja zatrzymała sowietów. W trakcie wszystkich walk w rejonie przełęczy dukielskiej dywizja zniszczyła między innymi 57 czołgów i 21 dział różnego kalibru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.