Skocz do zawartości

Zachowane w stanie pierwotnym

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapraszam do pochwalenia się znaleziskami, które mimo kilkudziesięciu lat zalegania w ziemi, lub w innym nieszufladowym środowisku, wskutek nietypowych warunków (np. środowisko beztlenowe) zachowały się w nad podziw dobrym stanie. Na zachęte prezentuje odznakę za rany wydobytą z suchego, wydmowego piachu. Miedż z której odznaka jest wykonana nie pokryła się tlenkami, przez co czarna farba, którą została pokryta, mimo upływu lat zachowała swoje właściwości i nie wykazuje ochoty do złuszczania się. Odznaka jest po prostu w stanie, w jakim zdeponowana została w ziemi.

Napisano

Chwilowo brak odzewu, więc podsyłam inne zdjęcie. Ta kapusta" została po wydobyciu tylko przemyta wodą z brudu. O dziwo leżąca obok klamra również wykonana z aluminium zachowana była w o wiele gorszym stanie.

Napisano

XVII w medalik, wszystkie szczegóły czytelne, żadnych tlenków, jedynie piękna , równomierna patyna, uszko oczywiście bez uszkodzeń. Wszystkie inne znaleziska z tamtego rejonu są w bardzo słabych stanach.

pzdr.

Napisano

dzięki konserwującym właściwością tlenków miedzi materiał na tej baretce zachował się w stanie może nie idealnym, ale pozwalającym jej identyfikację.

Napisano

Ten proprczyk zachował się dzięki materiałowi, z jakiego był wykonany. Zwykle spotykałem się z proporczykami tego typu wykonanymi z blachy stalowej, ten natomiast zrobiony był z tworzywa sztucznego. Wydobyłem go na skrzyżowaniu leśnych dróg, leżał pomiędzy róznymi blaszorami. Niektórzy pytają się mnie, czy sam go zmajstrowałem.

Napisano
Francuskie odznaczenie:
La Médaille d'honneur du Travail - Medal Pracy
przyznawany przez:
la Ministère du Commerce et de L'Industrie - Minister Handlu i Przemysłu
Odznaczenie istniejące do dnia dzisiejszego.
H. A. Longuépée nazwisko odznaczonego i rok dekoracji 1903.

Przykład z roku 1894, na awersie Marianna alegoria Republiki Francuskiej
http://cgi.ebay.fr/Medaille-d-Honneur-du-Travail-attribuee-1894_W0QQitemZ6242550507QQcategoryZ34171QQssPageNameZWD4VQQrdZ1QQcmdZViewItem
Napisano

już kiedyś pokazywałem, ale pokaże jeszcze raz
ta m35 została wykopana na polu buraczanym w okolicach warszawy

powtarzam, WYKOPANA, tak, z ZIEMI, :):):)

Napisano

a tu fasunek, co prawda nie od tego egzemplarza, ale też WYKOP !!!!, podpinka to kopia, jednak cały fasunek jest oryginalny!!!!

nigdy w życiu nie spotkałem lepiej zachowanej skóry z ziemi, o hełmie nie wspomne

skura nei wymagała nawet zabiegów konserwatorskich, tylko otrzepanie z piasku i przyszycie potnika (filcowy potnik uległ dematerializacji ;))

Napisano

Śliczny hełmik nie ma co. Ten niemiecki celownik artyleryjski wyciągnięty był z ziemi w zasobniku, który ochronił go do tego stopnia, że nawet soczewki wewnątrz nie zaszły mgłą.

• 4 weeks later...
Napisano

witam!!! oto mój pruski haczyk od munduru, WYKOPANY co ciekawe z zachowaną ORYGINALNĄ sraczkowato-żółtą farbą. jakieś 80 lat w ziemi...

pozdro!!! ZaKu

Napisano

daleko mi do fantow R51 i szanownych kolegow ale oto moj sukces karteczka z konserwy z amunicja 7,62 x 54 mm do mosina w łodkach ( konserwa była otwarta ) Z 1939 roku amo .Stan wg mnie bardzo ładny :]

pzdr pik

Napisano

a taka opaseczka swego czasu wyskoczyla... tak na marginesie to ciekawa sztuka i to nie tylko dlatego ze makrople krwi zaschniete na materiale ale ze pieczatka jest pocztowa... moze ktos rozwiaze ta zagadke?

Napisano

fasunek żółciutki, wogole nie poniszczony, nie przepocony, lekkie zciemnienie od czola - co uwazam bylo efektem i tak powojennego zakladania na glowe. nie sadze zeby helm byl kiedykolwiek uzywany na froncie

Napisano

sam fasunek wyprodukowany w lutym 44 roku, sznureczek od wojny nie byl ani razu odwiazywany, jak zawiazany w fabryce, tak do dzis dnia :)
nity oryginalnie zagiete, nigdy nie odginane, obrecz nigdy nie wyjmowana, cuda sie zdazaja :)
chyba nie musze dodawac, ze nie jest to wykop :D:D

Napisano

Na opasce zdaje się jest orzełek straży kolejowej .Ten mój jest z czapki ,ten sam kształt. Może dasz zbliżenie tej pieczęci to sprawa się wyjaśni.

Napisano

lisek ta opaska to opaska robotnika cywilnego w gg. a pieczatka jest pocztowa (reichsdienstpost mecklenburg schwerin). ciekawi mnie dlaczego sie znalazla na pom zachodnim i dlaczego byla uzywana jako pocztowa opaska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie