Jump to content

Kopanie w U.E.

Magach7

Recommended Posts

I niedobrze ,bo przyjadą z zach. z o niebo lepszymi piszczałkami i nam wszystko wykopią.To nie żarty w Niemczech w prawie co drugiej rodzinie mieszkającej na terenach obecnie zach. oraz północnej Polski z pokolenia na pokolenie przekazywane sa info. o pośpiesznie ukrytych skarbach rodzinnych.Ale co gorsza Niemcy także beda mogli wydobyc ukryte inne skarby - tj. wielowartościowe dobra kultury narodowej.Beda moli tez wykupic na wlasnośc tereny gdzie takie rzeczy zostały schowane ,a potem jak wyzej.Sadze także iz ta decyzja potencjalnie rozwiązuje rece tzw. strażnikom.Reszty domyślicie sie sami.
pozdro pol

pol - obszernej wyobrazni mozna Ci pozazdroscic...
Przyjda, wykupia albi i wezma silą, ograbia, wyjada i nawet nie powiedza dziekuje....
Nasuwa mi sie analogia do postaw i hasel pewnych osobistosci", gdyby mieli takich doradcow ich ulotki bylyby jeszcze bardziej absurdalne w swej tresci i formie.

Ja nie rozumiem co znaczy lepsze piszczalki"??? To w Niemczech sa lepsze Whitesy, Minelaby, Tesoro niz w Polsce???
Jak bylem w Belgii to tam goscie uzyali jakis Pi domowej roboty na plazach wiec sadze ze nie ma sie czego bac.
W koncu jesli chcesz mozes tez szukac w Niemczech.
Pewnie Litwini obawaiaja sie ze Polacy zaczna szukac u nich ale ilu z nas zamierza w najblizszej przyszosci szukac na Litwie (chodzoi mi o sprecyzowane szukanie)??

Ja troche od innej strony. Ci z Niemiec co mieli u nas coś do wydobycia mieli już kilkanście lat by to zrobić i wielu to zrobiło także z pomocą polskich poszukiwaczy więc nie demonizowałbym problemu.To była tylko kwestia pieniędzy.
Są za to inne zagrożenia , ale to nie będzie na ten temat.

Tak kolega Michal4 ma zupełną rację ms - posiada ograniczoną wyobrażnię.Nie chciałem tu nawiązywać do haseł żadnej partii ,ale jezeli komuś wszystko kojarzy się z LPR - to już jego p-kt widzenia.Karas1979 lepsze piszczałki" w tym zdaniu chciałem tylko zobrazowac poziom finansowy poszukiwaczy naszych i zach. (tj. przygotowanie ,ilość nakładów jakie sa w stanie ponieść po to tylko ,aby coś znależć - oczy nie łuski czy kapsle ;) a przecież jest jeszcze tyle do wyciągnięcia - co z żalem muszę stwierdzić - nakłady są u nich wieksze , no może poza pojedynczymi naszymi przypadkami ,ale bez nazwisk).Litwa - fajna sprawa tylko tam mam dużo większą szansę dostania nożem w plecy (jak sie komuś nie spodobam) niż w Niemczech,Austrii czy Francji - zach.Merlin sadzisz że wszystko już wydobyli??Nie sądze bo w takim razie to co wyciągam to przewidzenie i wiem że jeszcz dobrych kilka takich lat mi zostało.A co do tego ,że wywiezli ,to napewno kilku przypadków nie mogę wykluczyć jednak jak wiesz nie tak łatwo wywieżć np. stery serwis porcelanowy ,czy większe rzeczy.A co do innych zagrożen ,to mógłbyś sie nimi podzielic ,każda rozmowa jeśli tylko na pewnych poziomach jest budująca.
pozdro pol

Oczywiscie drogi pol-u, MS ma ograniczona wyobraznie ktora nie wychodzi poza sfere urojen i domniemywan rodem z archiwum X czy tez Y, sensacji wprost z super expressow" i innych pokrewnych tub dostarczajacych rewelacje dnia/miesiaca...
Chyba ze pretendujesz do miana dziennikarza sledczego podazajacego w kierunku wytropienia miedzynarodowego spisku przeciwko nieswiadmym zagrozenia (i co najwazniejsze nieswiadomym wlasnych skarbow!:-)) obywatelom RP - wowczas jest to usprawiedliwione...

ale zaraz, zaraz, czyzbysmy dotarli do sensu Twej wypowiedzi i prezentowania takiej postawy z wyrazenia w referendum woli polskiego ludu, tu cytat:

Nie sądze bo w takim razie to co wyciągam to przewidzenie i wiem że jeszcz dobrych kilka takich lat mi zostało."

i zagadka zostala rozwiklana - wyciagasz skarby narodowe stad obawiasz sie naplywu zorganizowanej technicznie i sprawnej logistycznie konkurencji?

A zostalo tylko 11 miesiecy....czas biegnie nieublaganie...

Panowie, bez polityki i osobistych wycieczek. Zapytajcie ludzi z unii czy moga ot tak sobie (kiedy im się zachce) wyjść z detektorem w pole, tak jak my do tej pory mozemy. Zapytajcie jakie formalności trzeba załatwić i ile czasu trzeba każdorazowo czekać na specjalne pozwolenie. Oni chętnie do nas przyjeżdżają bo mogą tu po prostu do woli pohulać z wykrywaczem. Mam też poważne obawy czy machina urzędnicza nie zechce znormalizować np. średnicy sond itd. :))
Mrand

ms - ty to masz poczucie humoru (jesli to humor a nie oskarzenie) - nawet jak bym chciał (a patrzac po swoim sumieniu bym nie chciał) wyciagac skarby kultury narodowej to i tak bym nie dał rydy.Bo po pierwsze nawet nie wiem gdzie takich szukać , bo interesuje mnie całkowicie inna tematyka ,a po drugie szybko coś takiego by sie wydało ,a po trzecie nie posiqadam jakich kolwiek funduszy na takie operacje.A może ty wyciągasz skarby kultury narodowej???
pozdro pol

osobiscie mam wrazenie ze wejscie do UE nie pomoze poszukiwaczom. a wrecz przeszkodzi. poniewaz trzeba bedzie dostosowac prawo w wielu kwestiach znajada sie tacy ktorzy zabronia nam wolnej eksploracji. Pod plaszczykiem ochrony przed zlodziejami i dewastacja (choc taka tez sie zdarza) wprowadzone zostana ustawy ograniczajace swobodne bieganie z wykrywaczami. No bo kto zaprotestuje? Eksploracja to temat tabu. Nawet Samoobrona sie nie wypowie bo nie ma zielonego pojecia. Wypowiedza sie ci ktorzy je maja a wiec historycy, archeolodzy. I dokopia eksploratorom porzadnie. Zreszta wcale sie nie dziwie. Bicie piany i opluwanie w/w trwalo w naszym srodowisku od dawna.
Obym sie pomylil...

pozdr
robert_kudelski

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information