falek Napisano 7 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2003 Znalazłem ostatnio kilka naboji które posiadały drewniane czuby, we wnetrzu znajdowała się jakaś wata, na na końcu dopiero proch. Łuska w 2/3 wypełniona była tą watą. W związku z tym mam pytanie czy to nabój ćwiczebny? może inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 7 Czerwiec 2003 Share Napisano 7 Czerwiec 2003 jak drewniany czubek to cwiczebny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falek Napisano 7 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2003 czubek, a raczej to co z niego pozostało jest drewniany. Dzięki za odpowiedź :)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciucha Napisano 7 Czerwiec 2003 Share Napisano 7 Czerwiec 2003 Na pewno ćwiczebny? W środku był ponoć proch. Być może naboje te miały służyć do wystrzelenia granatów z garłacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falek Napisano 7 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2003 w środku napewno był proch, znajdował się przy spłonce, pozostała część łuski była wypełniona czymś w rodzaju waty a zakończony był derwnianą końcówką, być może czubem bo niewiele z niego zostawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciucha Napisano 7 Czerwiec 2003 Share Napisano 7 Czerwiec 2003 Fachowcem nie jestem, ale też mam taki nabój z drewnianym pociskiem (7,92x57 Mauser). Znajomy twierdzi, że służył on do wystrzeliwania granatów nasadkowych z garłacza montowanego na karabinie Mauser. Wydaje mi się, że to całkiem prawdopodobne. Stalowy pocisk na pewno zniszczyłby granat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciucha Napisano 7 Czerwiec 2003 Share Napisano 7 Czerwiec 2003 I strzelającego pewnie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2003 Share Napisano 8 Czerwiec 2003 z naboi cwiczebnych z drewnianym czubkiem oczywiscie dalo sie strzelac, to cos w rodzaju slepaka, tylko czubek po wylocie z lufy sie po prostu rozwalal, byl on wiercony w srodku, zeby przyspieszyc niszczenie go przy wylocie.innym rodzajem pocisku naboja cwiczebnego jest caly naboj, odlany z metalu, sluzyl on do nauki przeladowywania karabinu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falek Napisano 8 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2003 Jeżeli chodzi o nabój szkolny do nauki przeładowywania to posiadał on w miejscu spłonki gumkę i łuska posiadała poprzeczny pierścień z ponacinanych lini. Zdjęcie takiego naboju jest na ostatniej stronie kwietniowego Odkrywcy. Natomiast odnaleziony przezemnie ma prawdziwą spłonkę i nie posiada nacięć.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2003 Share Napisano 8 Czerwiec 2003 gumke mialy tylko polskie cwiczebniaki, niemieckie nie mialy, mialy zato wglebienie na iglicea ten ktory ty znalazles to po prostu niemiecki slepak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falek Napisano 8 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2003 dzięki za informacjepozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
falek
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.