lukar Posted January 9, 2006 Author Share Posted January 9, 2006 Witam! niedawno- jako świeżo upieczony odkrywca:>zaliczyłem bunkier kolejowy w Stępinie,tunel schronowy pod Żarnowską Górą w Strzyżowie oraz górę Chełm. Jeśli ktoś szuka ciekawych rzeczy niedaleko Rzeszowa to właśnie te miejsca sa dla niego. Skoro już wciągnąłem sie w odkrywanie chciałem zapytać czy macie jakie informacje o ciekawych fortyfikacjach, tunelach, schronach na Podkarpaciu a szczególnie w okolicach Rzeszowa. będę wdzęczny za wszystkie informacje:)dzieki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sWa Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 Cześć, taż jestem z okolic Rzeszowa. Schron w Stępinie i Tunel w Strzyzowie jest mi dobrze znany poniewaz robimy tam inscenizacje bitew. Osobiście nie chodzę z wykrywaczem, ale podkarpacie wydaje mi sie,ze nie jest specjalnym miejscem na 2 WŚ, z tego co wiem to w okolicach Łańcuta (dokładnie dąbrówki) są niemieckie skałdy amunicji, ale same rozrwyki, więc nei polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
j123/007 Posted January 12, 2006 Share Posted January 12, 2006 witam ! parokrotnie już poruszany temat ale zawsze ciekawy do drążenia. Polecam do zwiedzania słynne forty Przemyskie, bunkry na lini Mołotowa w okolicach Horyńca, Werchratej Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted January 28, 2006 Share Posted January 28, 2006 ElO!Czołem Lukar! Takj się składa, że jestem z Frysztaka, niedaleko Stępiny. Kumpel jest tam przewodnikiem w schronie, gdybyś chciał kiedyś odwiedzić schron z przewodnikiem ;) dawaj znać na maila lub gg 4675198.Jeśli chodzi o kopanie tam... kiszka raczej, sporadycznie magazynki do giety", łuski i inne artefakty.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
behemoth Posted January 28, 2006 Share Posted January 28, 2006 Cześć. Ja mógłbym polecić odwiedzenie terenów poligonu SS Truppenübungsplatz a szczególnie miejscowości Blizna i Ocieka. W Bliznej znajdują się pozostałości po wyrzutniach rakiet V, a w Ociece bunkry. Ciekawym obiektem jest też c.k. strażnica kolejowa niedaleko Tryńczy. Ale najbardziej polecam odwiedzenie Przemyśla w którym oprócz austriackich fortów znajduje się około 25 bunkrów linii Mołotowa. No ale przy zwiedzaniu bunkrów i fortów trzeba zachować ostrożność. Wczoraj przeczytałem w Nowinach o gościu z Rzeszowa który wpadł do szybu amunicyjnego na forcie San Rideau w Bolestraszycach i trochę się potłukł. Musieli go wyciągać strażacy. A co do Stępiny to oprócz schronu kolejowego na pobliskich wzgórzach jest chyba jeszcze kilka bunkrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek69 Posted August 14, 2006 Share Posted August 14, 2006 Witamtak są tam jeszcze schrony bierne i bojowe.jest też tajemnica podziemnej części (legenda"), podobno są tam zalane kondygnacje , w co osobiście wierzę.Na dowód mam kilka artykułów które nawet się zazębiają".Chętnych i zainteresowanych zapraszam do dyskusji i rozwinięcia tematupozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek69 Posted August 14, 2006 Share Posted August 14, 2006 Witamtak są tam jeszcze schrony bierne i bojowe.jest też tajemnica podziemnej części (legenda"), podobno są tam zalane kondygnacje , w co osobiście wierzę.Na dowód mam kilka artykułów które nawet się zazębiają".Chętnych i zainteresowanych zapraszam do dyskusji i rozwinięcia tematupozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
brendo Posted May 3, 2007 Share Posted May 3, 2007 Ja też jestem przekonany że podziemia istnieją. Od dłuższego czasu badamy z ekipą schrony w Konewce i w Jeleniu, nawet zrobiliśmy podkop pod schron ale nie było nam dane nic odkryć tym razem. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SSzuder Posted May 3, 2007 Share Posted May 3, 2007 W sumie jestem z podrzeszowskiej Zwięczycy... W swoich okolicach (bez wykrywacza jeszcze chodziłem) znalazłem nabój p.lot (już go nie posiadam), lotkę od moździerza (też już ode mnie wybyła) no i setki łusek z PK. Na Podkarpaciu mogę polecić okolice Horyńca (jak już kolega pisał) - całą Linię Mołotowa no i okolice Krempnej-Dukli (przełęcz Dukielska). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.