Skocz do zawartości
  • 0

Jeńcy z Westerplatte ?

jacek_marr

Pytanie

Napisano

Znalazłem w starym albumie dziadka dwa zdjęcia obok siebie - pierwsze przedstawia kilka kadrów z Westerplatte i jest opisane. Drugie (powyższe) jest nieopisane dlatego nie wiem czy mogą mieć one związek ze sobą. Proszę o pomoc w identyfikacji obu zdjęć i ewentualnie pomoc w ustaleniu jakiejś wartości. Wymiary - 12,5 x 8,5 cm. Nie opisane, z tyłu przyklejone resztki strony z albumu

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem w starym albumie dziadka dwa zdjęcia obok siebie - pierwsze przedstawia kilka kadrów z Westerplatte i jest opisane. Drugie (powyższe) jest nieopisane dlatego nie wiem czy mogą mieć one związek ze sobą. Proszę o pomoc w identyfikacji obu zdjęć i ewentualnie pomoc w ustaleniu jakiejś wartości. Wymiary - 12,5 x 8,5 cm. Nie opisane, z tyłu przyklejone resztki strony z albumu

Napisano
to opisane to pocztówka bodajże, jedna z propagandówek PRL-owskich. To pierwsze to też fotokopia pewnie. Oryginał był czarnobiały i jasniejszy. przedstawia kapitulację Westerplatte, ten w rozpiętym płaszczu to mjr Sucharski, po lewej kpt Dąbrowski, w berecie kpt. Słaby

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie