Jump to content

niewypały

Guest kuki

Recommended Posts

zamierzam kupic sobie wykrywacz niestety mam pewne obawy co do niewypałów.Powiedcie czy te niewypały z okresu drugiej wojny światowej mogom sprawiac jakieś zagrozenie ale tylko w momencie gdy wykopujemy taki fant a nie gdy przy nim majstrujemy bo to akurat wiem czym sie może skończć

Jasne że mogą, jeśli się przy nich majstruje więc po:
1) 75% znalezisk na pobojowiskach to niewypały/niewybuchy
2) przy wykopywaniu zachowaj zawsze szczególną ostrożność
3) nie spiesz się przy kopaniu jesli poczujesz pod łopatką przedmiot rozgarnij ziemię i zobacz na co trafiłeś z czasem będziesz wiedział od razu co to jest?

4) to co znajdziesz nigdy samo nie wybucha więc nie przenoś i nie manipuluj przy tym.

miły poszukiwań - zawsze można poszukać monet a wtedy na takie niebezpieczne znaleziska nie trafisz.

Witam!

Jak nie będziesz tym rzucał,majstrował,kombinował i tak dalej to nie powinno nic się stać.Ale zawsze uważaj i staraj się odkryć cały przedmiot, aby w razie, gdy okazaże się, że to niespodzianka nie wyciągać go tylko zakopać.Jeśli coś jest podejrzane i nie jestes pewien co to jest, to daj se spokój i zakop.

pZDR

A jak znajdziesz juz takiego fanta to nie zapomnij wezwac saperow zeby go zabrali:)

W sumie powinnismy zakonczyc ten temat bo zaraz bedzie interwencja sil wyzszych od nas tzn.Bociana:)

Pzdr

Witam!
Jak miałem 7 lat (w 1974 roku, około), znaleźliśmy z kumplem coś, co przypominało to co używano w filmie Czterej pancerni...", do strzelania z lufy czołgu... nawet z jednej strony było ostre.
Poszedłem zawiadomić mojego ojca. Po powrocie zobaczyliśmy, że kolega rozpalił ognisko, włożył toto do ognia i czekał co się stanie.
Na szczęście był to kawał jakiejś rury.

Aha jeszcze mi się przypomniało ,że opowiadał mi też tata,że jak zaczynał prace elektryka w latach 80 to doły kopał pod linie wysokiego napięcia i pasy aminicji wykopał:))).Zadzwonił po saperów, zabrali, sprawdzaili jeszcze wykrywaczami i poszli.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information