Gość Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 zamierzam kupic sobie wykrywacz niestety mam pewne obawy co do niewypałów.Powiedcie czy te niewypały z okresu drugiej wojny światowej mogom sprawiac jakieś zagrozenie ale tylko w momencie gdy wykopujemy taki fant a nie gdy przy nim majstrujemy bo to akurat wiem czym sie może skończć
bergu Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Jasne że mogą, jeśli się przy nich majstruje więc po:1) 75% znalezisk na pobojowiskach to niewypały/niewybuchy2) przy wykopywaniu zachowaj zawsze szczególną ostrożność3) nie spiesz się przy kopaniu jesli poczujesz pod łopatką przedmiot rozgarnij ziemię i zobacz na co trafiłeś z czasem będziesz wiedział od razu co to jest?4) to co znajdziesz nigdy samo nie wybucha więc nie przenoś i nie manipuluj przy tym.miły poszukiwań - zawsze można poszukać monet a wtedy na takie niebezpieczne znaleziska nie trafisz.
Domino(*) Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Witam!Jak nie będziesz tym rzucał,majstrował,kombinował i tak dalej to nie powinno nic się stać.Ale zawsze uważaj i staraj się odkryć cały przedmiot, aby w razie, gdy okazaże się, że to niespodzianka nie wyciągać go tylko zakopać.Jeśli coś jest podejrzane i nie jestes pewien co to jest, to daj se spokój i zakop. pZDR
Gryf Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 A jak znajdziesz juz takiego fanta to nie zapomnij wezwac saperow zeby go zabrali:)W sumie powinnismy zakonczyc ten temat bo zaraz bedzie interwencja sil wyzszych od nas tzn.Bociana:)Pzdr
Gość Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 dzięki za porady napewno przydadzą mi sie w mojej przyszłej karierze kopacza
Gość Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Witam!Jak miałem 7 lat (w 1974 roku, około), znaleźliśmy z kumplem coś, co przypominało to co używano w filmie Czterej pancerni...", do strzelania z lufy czołgu... nawet z jednej strony było ostre.Poszedłem zawiadomić mojego ojca. Po powrocie zobaczyliśmy, że kolega rozpalił ognisko, włożył toto do ognia i czekał co się stanie. Na szczęście był to kawał jakiejś rury.
Domino(*) Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 heh a mój tata opowiadał mi jak znalazł z qumplami pocisk na plaży i zaczeli w niego rzucać kamieniami;P.Ale na szczęście nie wybuchł;P
Domino(*) Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Aha jeszcze mi się przypomniało ,że opowiadał mi też tata,że jak zaczynał prace elektryka w latach 80 to doły kopał pod linie wysokiego napięcia i pasy aminicji wykopał:))).Zadzwonił po saperów, zabrali, sprawdzaili jeszcze wykrywaczami i poszli.
Metort Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Może będę zgredził, ale jak piszczała da mocny sygnał to wykop Swój dołek blisko, ale obok. Czasem unikniesz stresów. Pzdr.
Bocian Napisano 5 Czerwiec 2003 Napisano 5 Czerwiec 2003 >>>>>> W sumie powinnismy zakonczyc ten temat bo zaraz bedzie interwencja sil wyzszych od nas tzn.Bociana:)<<<<<Bocian właśnie jest na urlopie w Zakopcu ale pilnie czuwa :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.