bjar_1 Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 Mam małe pytanko odnośnie powyższego zdjęcia - kilka razy widziałem już na zdjęciach z epoki niemieckich żołnierzy z odznakami szturmowymi piechoty (Infanterie Sturmabzeichen) które miały odłamaną część wieńca... Jaki był w tym cel? Co to oznaczało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 I zdjęcie odznak wykopanych przez kolegę ,wśród nich Infanterie Sturmabzeichen z odłamaną częścią wieńca...Proszę o pomysły czemu tak robiono.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro5 Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 Temat juz chyba był poruszany.Chodziło o to aby odznaki (jeśli były noszone regulaminowo, np. tak jak na zdjęciu, jedna obok drugiej) nie uderzały o siebie i nie hałasowały.Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 :) O.K. Tylko gdzieś na dysku miałem zdjęcie z jedną odłamaną Infanterie Sturmabzeichen na kieszeni...innych odznak nie było.A nie można było odznaki przypiąć troszkę dalej żeby nie stukała o inną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 sory jarku, ale wg mnie to co piszesz to bzdura :)co to za hałas stukających odznak w porównaniu ze stukającym kabłąkiem od menazki, czy obijającymi siępuszkami o bagnety, saperki, manierki i inne gadzetywieńce łamały się na skutek przyciśnięcia szelkami szturmowymi, bądź w wyniku zaczepienia odznaki o takowe.kto ma ekwipunek w domu, mundur, szelki, i zechciał sie weń chodź raz przebrać - ten widział, że na mundurze polowym na odznaki miejsca nie ma pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barnaba Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 może to karkołomna teza, ale może poprostu u tego gościa na foto pękła np. przy robieniu padu. Celowe niszczenie odznaki (niezgodne z regulaminem) nie uszłoby uwadze przełożonych. mój szturm jest pęknięty też po prawej stronie orła a drugie pęknięcie jest na dole na lewej części wieńca tuż za szarfą łączącą połówki wieńca.pzdrBar_Naba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 dodam jeszcze, że odznaki za rany na pół nie przełamiesz (co najwyżej ją zgubisz - zeby po 60 laty odnaleść na pobojowisku)w krzyży żelaznym ramienia nie odłamiesz ze względu na konstrukcjenawet w odznace pancernej nie odłamiesz wieńca bo z czołgiem stanowi jedną całośćw odznace szturmowej można to zrobićbez problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuligow Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 oczywiscie ze tego nie lamano - teza iz lamano to aby nie halasowalo - jest lekko mowiac iemadra".. to nie byly mocne odznaczenia i latwo sie w polu niszczyly - akurat odznaka piechoty jest duza i posiada kilka slabych punktow.. - kiedy zolnierz robil pad na glebne - uderzala ona o pozostaly ekwipunek.. karabin.. kamienie.. i cholera wie co jeszcze.. dlatego sie niszczyly latwo.... a material to przewaznie cynk - tombakowe odznaki piechoty sa rzadkie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 Tylko czemu zawsze (?) odłamywała się ta prawa jej strona? :)Tylko szturmówki" z odłamaną prawą stroną widziałem na zdjęciach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuligow Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 dlatego ze jak odlamala sie lewa strona - to odznaczenie nadawalo sie na smietnik - na lewej stronie bylo zapiecie - i odznake gubiono/wyzucano... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 oj bjar bjar :):):) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barnaba Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 może dlatego że właśnie prawa strona była pod szelka bojową i podczas padu lewa strona odstawała od munduru. naciśnięta pękała na wieńcu. chyba ze była tak wpieta że szelka nie siegałaBar_Naba Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 Oj co? Specem nie jestem to pytam nie? :> Może i było tak ,jak mówicie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 no tak, ale jakby sie lewa strona odlamala - to tak jak kuligow napisal - nie moglbys odznaki przypiac do munduru :)jedno jest pewnełamanie odznak nie było celowe - a jedynie przypadkowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
polzin Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 Cześć!Oto moja odłamana blaszanka :)juz kiedys zastanawiałem się nad tym i myśle ze szelki robiły to całe zamieszanie.pozdrawiam Polzin Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 Okej ,temat odłamania" uważam za zakończony :) Macie może zdjęcia żołnierzy z przypiętą tak uszkodzoną odznaką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 Jeszcze jedno zdjęcie z uszkodzoną szturmówką". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monti Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 Bjar :))))))))))Te dwa zdjęcia to ten sam żołnierz :))pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 Wiem :))) A napisałem ,że inny? Ale widziałem też zdjęcia innych żołnierzy z połamaną szturmówką" ,niestety nie mam ich na dysku ,ale może ktoś ma podobne i wstawi...pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monti Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 Piwko... i myślałem,że Amerykę odkryłem :)Kłaniam się i idę spać.Powodzenia i pozdrawiamMonti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.