bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 Mam małe pytanko odnośnie powyższego zdjęcia - kilka razy widziałem już na zdjęciach z epoki niemieckich żołnierzy z odznakami szturmowymi piechoty (Infanterie Sturmabzeichen) które miały odłamaną część wieńca... Jaki był w tym cel? Co to oznaczało?
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 I zdjęcie odznak wykopanych przez kolegę ,wśród nich Infanterie Sturmabzeichen z odłamaną częścią wieńca...Proszę o pomysły czemu tak robiono.pozdrawiam
Jaro5 Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Temat juz chyba był poruszany.Chodziło o to aby odznaki (jeśli były noszone regulaminowo, np. tak jak na zdjęciu, jedna obok drugiej) nie uderzały o siebie i nie hałasowały.Pozdr
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 :) O.K. Tylko gdzieś na dysku miałem zdjęcie z jedną odłamaną Infanterie Sturmabzeichen na kieszeni...innych odznak nie było.A nie można było odznaki przypiąć troszkę dalej żeby nie stukała o inną?
Frozzer Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 sory jarku, ale wg mnie to co piszesz to bzdura :)co to za hałas stukających odznak w porównaniu ze stukającym kabłąkiem od menazki, czy obijającymi siępuszkami o bagnety, saperki, manierki i inne gadzetywieńce łamały się na skutek przyciśnięcia szelkami szturmowymi, bądź w wyniku zaczepienia odznaki o takowe.kto ma ekwipunek w domu, mundur, szelki, i zechciał sie weń chodź raz przebrać - ten widział, że na mundurze polowym na odznaki miejsca nie ma pozdr
Barnaba Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 może to karkołomna teza, ale może poprostu u tego gościa na foto pękła np. przy robieniu padu. Celowe niszczenie odznaki (niezgodne z regulaminem) nie uszłoby uwadze przełożonych. mój szturm jest pęknięty też po prawej stronie orła a drugie pęknięcie jest na dole na lewej części wieńca tuż za szarfą łączącą połówki wieńca.pzdrBar_Naba
Frozzer Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 dodam jeszcze, że odznaki za rany na pół nie przełamiesz (co najwyżej ją zgubisz - zeby po 60 laty odnaleść na pobojowisku)w krzyży żelaznym ramienia nie odłamiesz ze względu na konstrukcjenawet w odznace pancernej nie odłamiesz wieńca bo z czołgiem stanowi jedną całośćw odznace szturmowej można to zrobićbez problemu
kuligow Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 oczywiscie ze tego nie lamano - teza iz lamano to aby nie halasowalo - jest lekko mowiac iemadra".. to nie byly mocne odznaczenia i latwo sie w polu niszczyly - akurat odznaka piechoty jest duza i posiada kilka slabych punktow.. - kiedy zolnierz robil pad na glebne - uderzala ona o pozostaly ekwipunek.. karabin.. kamienie.. i cholera wie co jeszcze.. dlatego sie niszczyly latwo.... a material to przewaznie cynk - tombakowe odznaki piechoty sa rzadkie...
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 Tylko czemu zawsze (?) odłamywała się ta prawa jej strona? :)Tylko szturmówki" z odłamaną prawą stroną widziałem na zdjęciach...
kuligow Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 dlatego ze jak odlamala sie lewa strona - to odznaczenie nadawalo sie na smietnik - na lewej stronie bylo zapiecie - i odznake gubiono/wyzucano...
Barnaba Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 może dlatego że właśnie prawa strona była pod szelka bojową i podczas padu lewa strona odstawała od munduru. naciśnięta pękała na wieńcu. chyba ze była tak wpieta że szelka nie siegałaBar_Naba
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 Oj co? Specem nie jestem to pytam nie? :> Może i było tak ,jak mówicie...
Frozzer Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 no tak, ale jakby sie lewa strona odlamala - to tak jak kuligow napisal - nie moglbys odznaki przypiac do munduru :)jedno jest pewnełamanie odznak nie było celowe - a jedynie przypadkowe
polzin Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Cześć!Oto moja odłamana blaszanka :)juz kiedys zastanawiałem się nad tym i myśle ze szelki robiły to całe zamieszanie.pozdrawiam Polzin
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 Okej ,temat odłamania" uważam za zakończony :) Macie może zdjęcia żołnierzy z przypiętą tak uszkodzoną odznaką?
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 Jeszcze jedno zdjęcie z uszkodzoną szturmówką".
Monti Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Bjar :))))))))))Te dwa zdjęcia to ten sam żołnierz :))pozdrawiam
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 Wiem :))) A napisałem ,że inny? Ale widziałem też zdjęcia innych żołnierzy z połamaną szturmówką" ,niestety nie mam ich na dysku ,ale może ktoś ma podobne i wstawi...pozdro!
Monti Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Piwko... i myślałem,że Amerykę odkryłem :)Kłaniam się i idę spać.Powodzenia i pozdrawiamMonti
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.