ZGR Napisano 30 Maj 2003 Autor Napisano 30 Maj 2003 Może kogoś zainteresuje, artykuł z gazety Słowo Polskie z piątku 30.05.2003 r. Joanny Lamparskiej. Skan jest za duży więc wrzucę sam tekst.Co kryje zalany tunel?- Mam nadzieję, że za zawałem trafimy na coś interesującego. Może będzie to część skarbów, które rzekomo Niemcy mieli tu ukryć w 1945 roku? - zastanawia się Zdzisław Łazanowski, dyrektor zakładu Turystycznego Tajemnicze Podziemne Miasto Osówka w Głuszycy. W podziemiach Osówki została właśnie udostępniona do zwiedzania sztolnia, która nie była do tej pory znana w całości.Pracownicy Zakładu Turystycznego udrożnili jej dalsze fragmenty, za pomocą tamy spiętrzyli wodę i w ten sposób powstał niezwykle malowniczy odcinek podziemi, po którym można pływać łodzią. Zapowiada się wielka atrakcja nie tylko dla turystów, ale także dla poszukiwaczy skarbów. W czasie prac w sztolni odnaleziony został m.in. fragment motocykla Diesla, który Niemcy ukryli tu przed opuszczeniem podziemi. Udostępniony fragment trasy ma 65 metrów długości, zostanie jednak przedłużony do stu metrów. Będzie to wymagało sforsowania znajdującego się na jego końcu zawału. Tam właśnie może czekać na eksploratorów największa niespodzianka. Od 1945 roku krążą przecież opowieści o ukrytych w Górach Sowich dobrach oraz o zamaskowanych fragmentach tuneli, w których mogą znajdować się jeszcze maszyny bądź wyposażenie tutejszych laboratoriów.Kompleks Osówka, podobnie jak pozostałe sześć znanych nam w Górach Sowich, był drążony aż do 1945 roku. Tajemnicze Podziemne Miasto Osówka to trzy sztolnie, których zinwentaryzowana część obejmuje ponad 6500 m kw. Wyrobiska są podświetlone, a system schodków i pomostów daje możliwość dokładnego przyjrzenia się metodyce prac. Zalany tunel oświetlają rozwieszone świece, na końcu zaś, tuż przed zawałem, czeka niespodzianka... Niespodzianek jednak nie wolno zdradzać, musicie zobaczyć sami."PozdrawiamMarek (ZGR)
Gość Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 agment motocykla Diesla, który Niemcy ukryli tu przed opuszczeniem podziemi. ... . Tam właśnie może czekać na eksploratorów największa niespodzianka" To co reszte motoru w koncu uda sie znalesc?Swoja droga jak szkopy tak ukryle dobrze glupi motor to az ciezko wyobrazic sobie gdzie jest B. komnata.
Gość Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Autorce zapewne chodziło o fragment czy pozostałości silnika Diesla zwanego kiedyś potocznie motorem a nie o motocykl. A swoją drogą gdzie tam to ustrojstwo mogło leżeć :)))))))))))Qaz
Gość Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Przecierz sami zalali ten odcinek, tam nic nigdy nie było i było to miejsce po 1000 razy schodzone. O co więc chodzi ? Jakie motory, co za pierdoły ?
adam242 Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Odcinek sztolni , o którym mowa był już raz udrożniony parę ładnych lat temu, kiedy w Osówce nie było jeszcze trasy turystycznej - mam nawet fotki z tamtąd. Korytarz obwalił się niestety samoistnie w 1995 roku. W opisywanym przez sympatyczną panią Joannę miejscu nie było jednak nigdy ukrytych skarbów - szkoda. Myślę, że celem napisania tego artykułu ( i innych podobnych )jest po prostu zareklamowanie trasy turystycznej pana Łazanowskiego. Dla tego też pana taki artykuł z pewnością stanowić będzie doskonałą reklamę i ściągnnie nowe rzesze turystów w okresie wakacyjnym. Niestety w oczach ludzi znających zagadnienie i interesujących się tematem Riese pani Lamparska pisując tego typu teksty ,prezentuje się pewnie żałośnie. Szkoda , bo przecież jest tyle innych miejsc , o których naprawdę warto by napisać - trzeba tylko wiedzieć co ! Powracając do tematu trasy turystycznej w Osówce , nie byłbym wogóle zaskoczony, jeśli nagle by się okazało , że za tym zawałem znaleziono to coś" co można określić mianem skarbu - jak to trafnie określił kolega LEWY - REKLAMA DŹWIGNIĄ HANDLU ".pozdrawiam
Gryf Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Rzeczka juz dala reklame,Osowka rowniez,to teraz czekamy na reklame WLodarza:)Wlasnie kiedy bedzie otwarty?Do Adama242:przeslal bys jakas fotke z osowki na maila?Pzdr
klod Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 Dlaczego tak krytykujecie te miesjce, fakt że o motorze nie wiem nic ale byłem z grupą jako pierwszy w nowych korytarzach, nareszcie coś się dzieje. Coraz więcej ludzi zaczyna się angażować w odalezienie czegoś co umożliwi rozwianie wielkiej tajemnicy. Zróbmy to zanim przyjadą Niemcy którzy napewno posiadają szczegółowe mapy tych terenów i wiedzą gdzie kopać. Już za perę lat obcokrajowcy będą mieli możliwość wykupu ziem a wiąże się z utopieniem tajemnicy na zawsze.
akagi Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 Klod, wejdź na:http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=hipotezy&artykul=riesemasz forum o w/w i kilkaset opinii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.