bambulu Napisano 3 Styczeń 2006 Autor Napisano 3 Styczeń 2006 WitamW 1945 roku, w zabudowaniach stacji kolejowej Pilawa (ok. 50 km na wschod od Warszawy), odnaleziono samolot PZL P-11. Jest on dzisiaj ekponowany w muzeum w Krakowie. Razem z tym samolotem odnaleziono kilka wartosciowych samochodow: auta z Kolumny Zamkowej Prezydenta Moscickiego, wyscigowego Mercedesa W 163 i jeszcze kilka. Poszukuje osob, ktore cos wiedza o tym znalezisku, cos slyszaly. Moze ktos zna dalsze losy samochodow. Pozdrawiam
jaca2003 Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 Nie chciałbym być upierdliwy ale P-11 został(podobno)odnaleziony(oczywiście o ile mówimy o P-11 c p.por Wacława Króla)w Czarnkowie z częścią kolekcji Samolotów marszałka G.Ale moze sie mylę, moze to było w Pilawie?Pozdrawiam
polsmol Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 Dwa samochody kolumny samochodowej GISZ są w magazynach Muzeum Techniki. Jednym z nich jest opancerzony Cadilac którym jeździł Prezydent Mościcki.
grek Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 I takie cacko stoi sobie w magazynie... Hm, jak to w Polsce. Pewnie dlatego, że to Cadilac. Gdyby to była opancerzona Syrenka albo Warszawa (he, he), to wszyscy by ją hołubili jako cud polskiej myśli technicznej. Ciekawe, jaka jest wartość rynkowa tego auta. No i w zwiazku z tą wartością, czy go czasem myszy nie zjadły w tym magazynie, wiecie, co mam na myśli ;)
bambulu Napisano 4 Styczeń 2006 Autor Napisano 4 Styczeń 2006 Jaca2003, to jest jakas poszlaka. Marszalek G. byl milosnikiem samochodow, wiec moze jest mowa o tym samym znalezisku. Skad masz takie inforamcje ???
bambulu Napisano 4 Styczeń 2006 Autor Napisano 4 Styczeń 2006 Grek, Ty mowisz ludzkim glosem !!! Myslalem, ze w tym dziwnym" kraju przyjdzie juz obwiesic sie przy fascynujacych" opowiesciach o super zabytkowych Syrenkach czy Warszawach. To PRL-owskie badziewie jest w dziwnie gloryfikowane, a zapomina sie o prawdziwej historii motoryzacji z II RP. Oooo, zapomnialem jeszcze o super zabytkowych IZ-49 i Junakach. To dopiero zabytki !!! Co tam jakis sanacyjno - imprerialistyczno - kapitalistyczne Sokoly 600 czy 1000, Polskie Fiaty 508, CWS. Na zlom to badziewie. Prawdziwy twardziel jezdzi Junakiem i onanizuje sie w garazu ogladaj swoja Syrene 104.Grek - pozdrawiam serdecznie
misiaczor Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 ...mam junaka i iża 49, to zajebiste zabytki i proszę nie drwic! na Sokoła mnie nie stac.
partyzant1 Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 Spox bambulu, tylko nie zapomnij że kiedyś przez takie myślenie jak Twoje właśnie przedwojenne zabytki szły na złom bo sanacyjne. Albo czołgi - bo niemieckie. Teraz zlikwidujmy Syreny i Warszawy bo to nie prawdziwa historia i nie zabytki a następne pokolenie będzie kojarzyło polską motoryzację tylko z Daewoo.Dzisiaj przedwojennych polskich zabytków nikt nie wywala na złom bo już to zrobiono wcześniej. Wiem o czym piszę bo mam kontakty ze złomiarzami, którzy mi odkładają różne rzeczy.Nie... no mam nadzieję że ten post napisałeś po prostu ironicznie.
polsmol Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 bambulu prosiłbym o stonowanie wypowiedzi bo naruszasz regulamin forum.
bambulu Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 Polsmol - moderator - zwrocil mi uwage na niestosowne wypowiedzi. Coz, musze chyba przeprosic milosnikow suuuuper zabytkowych i niezmieeeeernie cennych historycznie Junakow, Izow, Syren, Warszaw, radzieckich spodkow kosmicznych i kombajnow zbozowych z lat 50 i 60. Chyle czola.Co do niestosownosci moich wypowiedzi, to widzialem ostrzejsze" na tym forum. Ale coz, zasad sa zasady, trzeba ich przestrzegac. Moze nawet zaczne rozwazac kupno Junaka ???Odeszlismy jednak od tematu - czy slyszal ktos o znalezisku z Pilawy ??? Pozdrawiam
polsmol Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Mam nadzieję, że owe ostrzejsze" wypowiedzi nie miały miejsca w tym dziale forum. Jeśli jednak coś przegapiłem to przepraszam. Jestem tylko człowiekiem. Jeśli chodzi o junaki czy inne dobro" to należy je chronić tak samo jak zabytki przedwojenne. Jeśli tego nie zrobimy to nasze wnuki przejadą się po nas tak samo jak my po tych, którzy wysłali do huty Łosia, 7TP i różne inne dzisiaj upragnione zabytki. Należy się tylko cieszyć, że są ludzie, którzy poświęcają swój czas i pieniądze zabytkom, które nie są jeszcze legendarne.
bambulu Napisano 9 Styczeń 2006 Autor Napisano 9 Styczeń 2006 Polsmol, chyba nie udalo mi sie oddac sensu moich pogladow. Nie jestem wrogiem Junakow, Izow, Syren czy Warszaw. Jestem nieprzychylny tym wszystkim knotom, ktore sa robione z tych pojazdow. Przerobek czy pseudo napraw/renowacji, ktore robia wiecej zlego niz dobrgo. I uwazam, ze takie dzialania trzeba pietniowac i wyszydzac. Niedawny przyklad - chodze sobie po wiosennej Lodzi" (Moto Bazar) i patrze a w oddali staja na przyczepce dwa lsniace Junaki. Pedze tam co sil w nogach, zeby popatrzec sobie na ladnego Junkersa (co jest nieczesto spotykane). Ladny lakier, chromy, oryginalny osprzet i juz, juz mialem doznac pelni szczescia, gdy zobaczylem ze jakich chlopek spod Siedlem zmontowal tam alternator, tnac blok silnika. Powiedz mi po co ??? To ma byc zabytek. Jak bede chcial miec sprzet do jazdy to kupie sobie japonczyka 250 ccm i bede smigal bezawaryjnie. Tyle roboty w karoserie i detale a tu taki knopt. Popatrz na zlotach. 80 - 90% Junakow i Izy to wlasnie sa knoty. Wiec moge sobie pozwolic na odrobine wyszukanej zlosliwosci. Polsmol" - ktos kiedys o tym samym nicku skupowal zdjecia na Allego. To byles Ty ??? Pamietam ze wygral troche fajnego towaru. Ostatnio jakos nie widze go w licytacjach. A co do tych ostrzejszych wypowiedzi to nie pamietam w ktorym dziale one byly, ale bylo tam troche wulgaryzmow i wycieczek osobistych"Pozdrawiam
polsmol Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 To zmienia postać rzeczy. Bezmyślne przeróbki to także niszczenie zabytku. Polsmol z allegro to ja :-) Rzeczywiście ostano mniej się tam udzielam.
bambulu Napisano 9 Styczeń 2006 Autor Napisano 9 Styczeń 2006 Polsmol, jak duza masz kolekcje zdjec w temacie pojazdow na kolach (samochody, motocykle) ???Znowu wroce do teamtu znaleziska w Pilawie. Ktos napisal mi ze byla to czesc lub zbior w jakis sposob powiazany z Kolekcja Berlinska". Czy kytos cos slyszal ???
jaca2003 Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 A skąd wiesz o Pilawie?Wszystkie dostępne żródła wskazują szopę w Czarnkowie k Piły jako miejsce znalezienia P-11Pozdrawiam
meserek Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Z tego co wiem, P-11, jak i pozostałe samoloty znalezione w Czarnkowie najpierw były składowane w Pilawie, potem trafiły do Krakowa.
wielebny Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Jeżeli już zupełnie o ścisłość chodzi to składowisko samolotów było nie w Czarnkowie, a 8 km na zachód, w Kuźnicy Czarnkowskiej. W dniu dzisiejszym po tej stodole zostały już tylko fundamenty.Podoba mi się też wspominane w literaturze określenie Czarnków k. Piły". Jeżeli uznać, że ponad 30 km to jest koło", to również takie miasta jak Trzcianka, Wałcz, Złotów, Chodzież, to miejscowości koło Piły.
polsmol Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 bambulu Niestety w tym względzie moja kolekcja jest bardzo skromna. Mam trochę zdjęć polskich samochodów wojskowych (mój konik) i trochę innych pojazdów. Mam tylko jedno zdjęcie z polskim motorem i nawet nie jestem pewien, co to za typ. Jeśli polski to późny CWS M55 (nr. rej. M02-218).No i w dużej części są to zdjęcia wraków (niemieckie).
bambulu Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 Meserek piszesz: ego co wiem, P-11, jak i pozostałe samoloty znalezione w Czarnkowie najpierw były składowane w Pilawie, potem trafiły do Krakowa". Gdzie znalazles slad tej Pilawy ???Podobno zostal sporzadzony jakis raport w trakcie tego znaleziska i szukam tego dokumentu. Kiedys w internecie nawiazalem kontakt z jakim gosciem, ktory probuje zrekonstruowac PZL P-11 i on powiedzial mi, ze nawet kiedys taki dokument widzial. 2 czy 3 lata temu urwal mi sie z nim kontakt. Znalezisko powierdzil mi tez Dr. Wielgus z Krakowska, wedlug krakowskiego Muzeum Lotnictwa specjalista w tym temacie. Piszalem do niego juz kilkakrotnie, ale nie odpowida na moje listy (nie wiem dlaczego). Oprocz samolotow bylo tam troche samochodow, ktore w latach 60. dostaly og" - w ten czy inny sposob.
bambulu Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 PolsmolDzieki za odpowiedz. Jezeli zbierasz fotki wrakow to jest kopalnia czegos takiego, w Kolobrzegu. W starych budynkach, na przeciwko Urzedu Miasta i ok. 200 - 300 metrow w prawo, w bramie na pietrze jest stary zaklad fotograficzny. Jego wlasciciel (nie zyjacy juz) robil zdjecia wrakow pojazdow pozostawiony w Kolobrzegu po walakach. 5 lat temu ogladalem ta kolekcje, bylo tego z 200 - 300 szt. W zeszlym roku zaszedlem znowu do tego fotografa, ale niemila pani, ktora tam pracuje (pracownik najemny) pogonila mnie, wiec poprosilem o kontakt do wlascicielik. Jest to starsza pani po 80. Potwierdzila mi ze ma te fotki i moze mi je na jutro przygotowac, ale juz musialem wyjezdzac, bo bylem tam przejazdem. Jezeli ci na tym zalezy sprobuj zajac sie tym tematem. Jezeli mieszkasz w okolice podjedz tam, a jezeli nie to znajdz w biurze numerow telefom do zakaladow fotograficzych w Kolobrzegu. Mozesz tez zadzwonic do Urzedu Miasta. Ten fotograf jest napewno bardzo znany. Funkcjonuje tam od konca lat 40. Mnie wraki nie interesuje wiec nie draze tego tematu, ale polecam. Nie daj sie byc jakies aroganckiej babie, straj sie skontakowac z walascielka. Zdjecia sprzedawali po 5 zl. Ja kupilem kilka. Czarnobiale format 9 x 13 lub 10 x 15. Gra warta swieczki.
meserek Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Babmulu - już podaje moje źródło, łącznie z cytatami. Informacje czerpie z książki z serii Biblioteczka Skrzydlatej Polski - Samoloty w muzeach polskich", autor Marian Krzyżan.W rozdziale poświęconym Muzeum Lotnictwa w Krakowie mamy taką wzmiankę o Pilawie:Cały ten zbiór z Czarnkowa przeniesiono do przestronnych pomieszczeń Okręgowej Składnicy Lotniczej w Gądkach pod Poznaniem (...) Początek lat pięćdziesiątych przyniósł kolejną przeprowadzkę zgromadzonych w Gądkowie zbiorów muzeum, tym razem do budynku nie wykorzystywanej parowozowni w Pilawie koło Dęblina. W magazynie tym, poza eksponatami lotniczymi, zostały również zgromadzone eksponaty transportu kolejowego i samochodowego. Związane to było z dokonaną w tym czasie zmianą podporządkowania i nazwy muzeum na Muzeum Lotnictwa i Transportu Drogoowego."Książka była wydana w 1983 roku.
lokfan Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Witam!Bambulu- jeśli potrzebujesz jakieś wiadomości od K. Wielgusanapisz do mnie na priv, będę się prawdopodobnie widział z nim w tym tygodniu. Jeśli możesz to zrób skany tych zdjęć,które kupiłeś od fotografa z Kołobrzegu i wklej je na forum, wszak to bardzo ciekawe.Pozdrawiam!Lokfan
bambulu Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 lokfan, dziekuje za pomoc. Wyslalem do Ciebie list na priv.Pozdrawiam
polsmol Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 bambulu Dzięki za cynk. Niestety Kołobrzeg jest poza moim zasięgiem :-(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.