Gość Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Witam zadaje po raz pierwszy pytanie tutaj:):) wiec chodzi mi o informacje na temat bunkrów wybudowanych w czasie wznoszenia Lini Mołotowa a dokładniej chodzi mi o bunkry z okolic Siemiatycz, Anusin , Mielnik ..... czyli dokładniej nad rzeką Bug szukam informacji gdzie one sie dokładnie znajduja szukałem i nic nie natrafiłem oraz inne ifromacje związane z nimi prosze o pomoc z góry dziękuje mozna pisac na e maila i GG:1753100 i oczywiscie odpowiadac tu na forum:)
greg83pp Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Witam !Ja też się interesuje Linią Mołotowa na tym odcinku ( zalicza się to do pasa umocnień ciągnących się za Drohiczyn - 62 Brzeski Rejon Umocniony. Ruscy go budowali w latach 1939-41, jednak latem 1941 roku pas nie był dokończony, wiele bunkrów nie zostało wybudowanych w całości, odcinek bronił się chyba tylko 1 dzień - początkowo myślałem ,że to jakieś jaja , ale wiele źródeł mówi ,że ruscy byli po sobotnich baletach na miejscowych wiejskich zabawach ( atak nastąpił w niedziele rano). Wielkich batalii tam nie było, ale zwiedzając linię widać sporo bunkrów poważnie zniszczonych. W większości nie ma metalowych strzelnic i podobnych większych elementów stalowych,gdyż Niemcy po zajęciu fortów demontowali co się dało i wywozili na przetop. Przesyłam Ci na maila mapkę, którą wdześniej znalazłem na necie ( adresu strony niestety nie pamiętam ), chociaż dlamnie jest ona mało jasna - ja proponuje na wstępną wycieczkę zjechać trasę od Radziwiłłówki do Drochiczyna( to jest odcinek drogi krajowej ( chyba przez drohiczyn w kier. Warszawy - sporo jest po obu stronach trasy), z reguły bunkry sątrudno widoczne szczeże mówiąc, chyba poza tą traską to trzeba ostro kluczyć )PozdrawiamGrzesiek
onufry Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Ja rowniez interesuje sie ta linia. lecz troche w innym miejscu - Zambrowski RU. Czy znacie moze jakies ksiazki na temat tego odcinka
greg83pp Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 A macie może książkę 62 Brzeski Rejon Umocniony ?- coś takiego było chyba kiedyś ( pewnie jest nadal )w księgarni Odkrywcy. Jeżeli tak to czy np. rej drohiczyna jest tam opisany (pytam bo chciałem kupić)?PozdrawiamGrzesiek
Indian Chief Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 No a ja tam byłem w długi weekend. wyrwałem sie ze zlotu moim moto i z kumplem śmigneliśmy przez most (niebieski, odnowiony) w Kózkach, a potem druga w lewo. Po paru kilosach widać jeden przy drodze (15m) po lewej i drugi po prawej na choryzoncie, na wzgórzu. Potem trzeba skręcić w las, pierwsza za bunkrem w lewo i na skarpie wzdłuż lasu są bunkry co jakieś 50m. Porobiłem zdjecia i są na stronie harley.w.interia.pl w dziale klimaty, o Czesiek" Mierzwice... Takie sobie ale duże.Tylko w jednym bunkrze zachowały sie płyty pancerne osłaniajace strzelnice, reszta umocnień mniej lub bardziej wysadzona. Zastanawia mnie jednak to czemu one sa w takich głębokich wykopach które zasłaniaja pole ostrzału. Wie ktos dlaczego? Ale ogólnie fajne i ogólnie dostepne.
rfx Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Ta książka to Linia Mołotowa. Sowieckie fortyfikacje graniczne z lat 1940-1941 na przykładzie 62 Brzeskiego Rejonu Umocnionego" Tomasza Wesołowskiego.Obejmuje teren polskiej części BRU - czyli większości. Historia budowy i walk, konstrukcje, mapy. Dobra jest i tyle. I nie jest tania - z 5 dyszek, ale powinna być w księgarniach.RFX
rfx Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Onufry pytał o Zambrowski R.U., a ja się dołączam. Południowy odcinek polskich mołotowów jest jako tako opisany, a północny (Zambrowski, Osowiecki, Grodzieński)?RFX
Gość Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Grodzieński jest dość dobrze opisany, choćby w tomie XV serii Fortyfikacja". Niemiecką relację z przełamania tegoż RU w okolicach Lipska nad Biebrzą (punkt oporu Żabickie" zamieszczono w Fortecy" nr 8.Zaś co do ksiażki Linia Mołotowa na przykładzie 62 Brzeskiego RU" to w części techniczej jest to kompilacja Denkschriftu i Enciklopiedii otiecziestwiennej artilerii" Szirokorada, zaś w części dotyczącej opisu walk plagiatem pewnej białoruskiej pracy. Natomiast dobre (w miarę) są w niej mapki i plany obiektów.
Gość Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Na drodze bocznej między Anusinem a Olędrami ( a mostkiem kolejowym na drodze z Radziwiłł.ówki na Siemiatycze ) są w niedalekiej od siebie odległości 4 bunkry ( jak się zjedzie z trasy na boczną to widać jak na dłoni dwa, dwa dalsze to kwestia porozglądania się po lasku )PozdrawiamGrzesiek
rfx Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Nie chcę oceniać tutaj osiągnięć T.W., a informuję o książce na poszukiwany temat.A są też głosy broniące autora.Zresztą nie znam się na tym.RFX
Gość Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 Sporo informacji co do samej filozofii linii Mołotowa, budowy bunkrów, funkcji jakie hipotetycznie miała spełnić i jakie spełniła w rzeczywistości znajdziesz w:Roztocze Wschodnie - Przewodnik nie tylko dla turystów, Paweł Wład, Marek Wiśniewski, Wydawnictwo Naukowe, Turystyczne i Edukacyjne, Mielec 2001, Wydanie II.Książkę dobrze jest uzupełnić o mapę:ROZTOCZE WSCHODNIE Mapa turystyczno-topograficzna, 1:50 000, Wydawnictwo Oświatowe ORTUS, tyle że to inny obszar (Bełżec, Lubycza, Narol...)
Grzebiuszka Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Witam.Rysunki schronów, mapki oraz świetny opis fragmentu L.M. można znaleźć w artykule Jerzego Sadowskiego Linia Mołotowa na Roztoczu" w Inforcie nr 3(4) z 1992r.Z bunkrowym pozdrowieniem, Grzebiuszka
Gość Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Jestem z Węgrowa.Spenetrowałem większość bunkrów tej linii. Prawdopodobnie znalazłem jeszcze jeden na terenie seminarium w Drohiczynie, który nie został nigdzie uwidoczniony. Noszę się z zamiarem zrobienia strony o nich, a być może profesjonalnego filmu .Posiadam ku temu warunki(cyfrówka Sony DSR 250).. Brakuje mi tylko trochę czasu i kilku podpowiedzi co realizacji. A może ktoś potrafi napisać scenariusz takiego filmu. Ewentualny kontakt 0507 162 777. Większość bunków nie strzelała wprost ponieważ są to tradytory.
Festung Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 Witam!Praktycznie dopiero co się tu zalogowałem, więc wybaczcie że pytam o podobne rzeczy, jak poprzednicy na początku tego tematu: Za ok. 2 tygodnie wybieram się w okolice Mielnika i chciałbym połazić troszkę po Linii Mołotowa a ściślej po jej fragmencie k. Anusina i moszczony Królewskiej.Zależy mi na konkretnym opisie lub mapce z lokalizacją obiektów. Będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.GrzegorzG.
alek1963 Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 witam.Znane mi bunkry lini Mołotowa" w rejonie Siemiatycz ciągną sie od Moszczony Królewskiej st. kol. Siemiatycze Siemiatycze Drochiczyn do Putkowic.Zwiedziłem ok.25 zostało mi gdzieś 15 do obejrzenia-może 20cia ale praktycznie szkoda fatygi.Bratnie dusze "zapraszam do kontaktu na mejla GG 8731952 lub tel606276312.Pozdrowienia Alek
nasciturus69 Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 Tutaj można znaleźć informacje o lini Mołotowa:http://www.roztocze.stalwol.pl/Roztocze/Html/bunkry.htmZdjęcie ze wsi Podemszczyzna:http://www.struktura.art.pl/struktura.php?dzial=podroze&galeria=roztocze&nr=1&id=19Roztocze jest w ogóle interesującym regionem. Mieszanina, kultur, wyznań i zawirowania historii. Polecam wycieczkę w te okolice.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.