Skocz do zawartości

Linia Mołotowa

Gość tomekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam zadaje po raz pierwszy pytanie tutaj:):) wiec chodzi mi o informacje na temat bunkrów wybudowanych w czasie wznoszenia Lini Mołotowa a dokładniej chodzi mi o bunkry z okolic Siemiatycz, Anusin , Mielnik ..... czyli dokładniej nad rzeką Bug szukam informacji gdzie one sie dokładnie znajduja szukałem i nic nie natrafiłem oraz inne ifromacje związane z nimi prosze o pomoc z góry dziękuje mozna pisac na e maila i GG:1753100 i oczywiscie odpowiadac tu na forum:)
Napisano
Witam !
Ja też się interesuje Linią Mołotowa na tym odcinku ( zalicza się to do pasa umocnień ciągnących się za Drohiczyn - 62 Brzeski Rejon Umocniony. Ruscy go budowali w latach 1939-41, jednak latem 1941 roku pas nie był dokończony, wiele bunkrów nie zostało wybudowanych w całości, odcinek bronił się chyba tylko 1 dzień - początkowo myślałem ,że to jakieś jaja , ale wiele źródeł mówi ,że ruscy byli po sobotnich baletach na miejscowych wiejskich zabawach ( atak nastąpił w niedziele rano). Wielkich batalii tam nie było, ale zwiedzając linię widać sporo bunkrów poważnie zniszczonych. W większości nie ma metalowych strzelnic i podobnych większych elementów stalowych,gdyż Niemcy po zajęciu fortów demontowali co się dało i wywozili na przetop.
Przesyłam Ci na maila mapkę, którą wdześniej znalazłem na necie ( adresu strony niestety nie pamiętam ), chociaż dlamnie jest ona mało jasna - ja proponuje na wstępną wycieczkę zjechać trasę od Radziwiłłówki do Drochiczyna( to jest odcinek drogi krajowej ( chyba przez drohiczyn w kier. Warszawy - sporo jest po obu stronach trasy), z reguły bunkry sątrudno widoczne szczeże mówiąc, chyba poza tą traską to trzeba ostro kluczyć )
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Ja rowniez interesuje sie ta linia. lecz troche w innym miejscu - Zambrowski RU. Czy znacie moze jakies ksiazki na temat tego odcinka
Napisano
A macie może książkę 62 Brzeski Rejon Umocniony ?
- coś takiego było chyba kiedyś ( pewnie jest nadal )w księgarni Odkrywcy. Jeżeli tak to czy np. rej drohiczyna jest tam opisany (pytam bo chciałem kupić)?
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
No a ja tam byłem w długi weekend. wyrwałem sie ze zlotu moim moto i z kumplem śmigneliśmy przez most (niebieski, odnowiony) w Kózkach, a potem druga w lewo. Po paru kilosach widać jeden przy drodze (15m) po lewej i drugi po prawej na choryzoncie, na wzgórzu. Potem trzeba skręcić w las, pierwsza za bunkrem w lewo i na skarpie wzdłuż lasu są bunkry co jakieś 50m. Porobiłem zdjecia i są na stronie harley.w.interia.pl w dziale klimaty, o Czesiek" Mierzwice... Takie sobie ale duże.
Tylko w jednym bunkrze zachowały sie płyty pancerne osłaniajace strzelnice, reszta umocnień mniej lub bardziej wysadzona. Zastanawia mnie jednak to czemu one sa w takich głębokich wykopach które zasłaniaja pole ostrzału. Wie ktos dlaczego? Ale ogólnie fajne i ogólnie dostepne.
Napisano
Ta książka to Linia Mołotowa. Sowieckie fortyfikacje graniczne z lat 1940-1941 na przykładzie 62 Brzeskiego Rejonu Umocnionego" Tomasza Wesołowskiego.
Obejmuje teren polskiej części BRU - czyli większości. Historia budowy i walk, konstrukcje, mapy. Dobra jest i tyle. I nie jest tania - z 5 dyszek, ale powinna być w księgarniach.
RFX
Napisano
Onufry pytał o Zambrowski R.U., a ja się dołączam. Południowy odcinek polskich mołotowów jest jako tako opisany, a północny (Zambrowski, Osowiecki, Grodzieński)?

RFX
Napisano
Grodzieński jest dość dobrze opisany, choćby w tomie XV serii Fortyfikacja". Niemiecką relację z przełamania tegoż RU w okolicach Lipska nad Biebrzą (punkt oporu Żabickie" zamieszczono w Fortecy" nr 8.

Zaś co do ksiażki Linia Mołotowa na przykładzie 62 Brzeskiego RU" to w części techniczej jest to kompilacja Denkschriftu i Enciklopiedii otiecziestwiennej artilerii" Szirokorada, zaś w części dotyczącej opisu walk plagiatem pewnej białoruskiej pracy. Natomiast dobre (w miarę) są w niej mapki i plany obiektów.
Napisano
Na drodze bocznej między Anusinem a Olędrami ( a mostkiem kolejowym na drodze z Radziwiłł.ówki na Siemiatycze ) są w niedalekiej od siebie odległości 4 bunkry ( jak się zjedzie z trasy na boczną to widać jak na dłoni dwa, dwa dalsze to kwestia porozglądania się po lasku )
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Nie chcę oceniać tutaj osiągnięć T.W., a informuję o książce na poszukiwany temat.
A są też głosy broniące autora.
Zresztą nie znam się na tym.
RFX
Napisano
Sporo informacji co do samej filozofii linii Mołotowa, budowy bunkrów, funkcji jakie hipotetycznie miała spełnić i jakie spełniła w rzeczywistości znajdziesz w:
Roztocze Wschodnie - Przewodnik nie tylko dla turystów, Paweł Wład, Marek Wiśniewski, Wydawnictwo Naukowe, Turystyczne i Edukacyjne, Mielec 2001, Wydanie II.
Książkę dobrze jest uzupełnić o mapę:
ROZTOCZE WSCHODNIE Mapa turystyczno-topograficzna, 1:50 000, Wydawnictwo Oświatowe ORTUS, tyle że to inny obszar (Bełżec, Lubycza, Narol...)
Napisano
Witam.Rysunki schronów, mapki oraz świetny opis fragmentu L.M. można znaleźć w artykule Jerzego Sadowskiego Linia Mołotowa na Roztoczu" w Inforcie nr 3(4) z 1992r.Z bunkrowym pozdrowieniem, Grzebiuszka
  • 6 months later...
Napisano
Jestem z Węgrowa.Spenetrowałem większość bunkrów tej linii. Prawdopodobnie znalazłem jeszcze jeden na terenie seminarium w Drohiczynie, który nie został nigdzie uwidoczniony. Noszę się z zamiarem zrobienia strony o nich, a być może profesjonalnego filmu .Posiadam ku temu warunki(cyfrówka Sony DSR 250).. Brakuje mi tylko trochę czasu i kilku podpowiedzi co realizacji. A może ktoś potrafi napisać scenariusz takiego filmu. Ewentualny kontakt 0507 162 777. Większość bunków nie strzelała wprost ponieważ są to tradytory.
  • 7 months later...
Napisano
Witam!
Praktycznie dopiero co się tu zalogowałem, więc wybaczcie że pytam o podobne rzeczy, jak poprzednicy na początku tego tematu: Za ok. 2 tygodnie wybieram się w okolice Mielnika i chciałbym połazić troszkę po Linii Mołotowa a ściślej po jej fragmencie k. Anusina i moszczony Królewskiej.
Zależy mi na konkretnym opisie lub mapce z lokalizacją obiektów. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
GrzegorzG.
  • 2 years later...
Napisano
witam.Znane mi bunkry lini Mołotowa" w rejonie Siemiatycz ciągną sie od Moszczony Królewskiej st. kol. Siemiatycze Siemiatycze Drochiczyn do Putkowic.Zwiedziłem ok.25 zostało mi gdzieś 15 do obejrzenia-może 20cia ale praktycznie szkoda fatygi.Bratnie dusze "zapraszam do kontaktu na mejla GG 8731952 lub tel606276312.Pozdrowienia Alek
Napisano
Tutaj można znaleźć informacje o lini Mołotowa:
http://www.roztocze.stalwol.pl/Roztocze/Html/bunkry.htm

Zdjęcie ze wsi Podemszczyzna:
http://www.struktura.art.pl/struktura.php?dzial=podroze&galeria=roztocze&nr=1&id=19

Roztocze jest w ogóle interesującym regionem. Mieszanina, kultur, wyznań i zawirowania historii. Polecam wycieczkę w te okolice.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie