marrcin Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2005 Witam wszystkich!Trafil mi sie carski mosin, ale po rozlozeniu go na czesci okazalo sie, ze kolba chyba nie jest w najlepszej kondycji. Kolba wizualnie jest w bardzo dobrym stanie, ale tak na moje oko troche za lekka i co za tym idzie chyba za sucha. Jak wyeliminowac ten problem? Dzieki za info, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixie65 Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 Do konserwacji drewna można użyć roztwór glikolu polietylenowego w alkoholu (niebarwiony denaturat). Glikol do nabycia w odczynnikach chemicznych (tani nie jest...)Proporcje to 1 część glikolu polietylenowego 400 C.Z. (taką ma nazwę) na 2 części alkoholu.W taki roztwór wkładamy przedmiot i pozwalamy mu pić...Albo smarujemy pędzlem, ale wtedy mamy więcej pracy. Przedmiot w takiej kąpieli może zalegać do trzech tygodni, potem go wyjmujemy, suszymy (powoli)i zabezpieczamy Paraloidem B-72, co dodatkowo go zaimpregnuje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrcin Napisano 4 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2006 a co ze srodkami typowymi do impregnacji drewna takimi jak pokosty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 pokost nie wysycha i trudno się wchłania w stare drewno- nie polecam bo bedą trudnosci w wysuszeniemNa forum wiatrówkowym dowiesz się więcejhttp://bron.iweb.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 jesli kolba pęka ( najczesciej nakładki ) dobrym rozwiazaniem jest kropelka :) wchłania sie w głąb drewna i utwardza. Proowałem tego spoobu na zbutwiałej a potem wyszuszonej kolbie mauserowskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.