żeton Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 Jak sądzicie w jaki sposób hiszpański hełm mógł się znaleźć w Polsce? Możliwy trop łękitnej Dywizji"?
żeton Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 No, hełmik wyszedł na strychu w okolicach Torunia ale kompletnie nie wiem w jaki sposób tu trafił:))
żeton Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 Jak sądzicie w jaki sposób hiszpański hełm mógł się znaleźć w Polsce? Możliwy trop łękitnej Dywizji"?
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Co do hełmów hiszpańskich ,to mogło być tak jak z innymi : widziałem powojenne zdjęcia żołnierzy KBW w wełmach czechosłowackich (przedwojennych ,wzór chyba 32 ,mogę się mylić) i włoskich wojennych. Pozatym widziałem fotkę grotołazów (Polska ,lata 60-te) w hełmach amerykańskich z zamocowanymi lampkami :)Twój mógł różnymi drogami dotrzeć na nasze tereny...A jednostki Błękitnej dywizji" używały raczej niemieckich hełmów M35/40/42.
żeton Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 Ile? przyznam ze ine zastanawiałem się nad tym, nawet nie mam pojęcia ile mógłby być warty.
fanatyk6 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 http://www.lerenfort.fsnet.co.uk/page35.htmltakich jak tyn z linku
Pytanie
żeton
Jak sądzicie w jaki sposób hiszpański hełm mógł się znaleźć w Polsce? Możliwy trop łękitnej Dywizji"?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.