Skocz do zawartości
  • 0

Czapki pilotki

Arkan93

Pytanie

Napisano

Witam.
Po pierwsze chciałbym prosic szanownych kolegów o identyfikację owej czapeczki.Chodzi mi po prostu czy jest ona z epoki IIWŚ?Jeżeli tak,to komu służyła?
Po drugie chciałbym sprowokować dyskusję na temat tychże elementów wyposażenia.Często bowiem wpada nam taka rzecz w ręce i naprawde trudno jest zawsze ocenić to w sposób prawidłowy.Rozwiejmy i te wątpliwości.
Za wszelkie informacje i pomoc z góry dziękuję.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Po pierwsze chciałbym prosic szanownych kolegów o identyfikację owej czapeczki.Chodzi mi po prostu czy jest ona z epoki IIWŚ?Jeżeli tak,to komu służyła?
Po drugie chciałbym sprowokować dyskusję na temat tychże elementów wyposażenia.Często bowiem wpada nam taka rzecz w ręce i naprawde trudno jest zawsze ocenić to w sposób prawidłowy.Rozwiejmy i te wątpliwości.
Za wszelkie informacje i pomoc z góry dziękuję.

Napisano
Co to mowic, temat zbyc ciezki do ugryzienia. Nie dalej jak wczpraj widzialem na wystawie piekna nowke pilotke skorzana. Robiono je dobre 100 lat i w calej Europie.
Ciezko sie w tym rozeznac.
Napisano
Czapka pilotka była „w Polszcze” modnym nakryciem głowy w latach 50-tych. Była to epoka, kiedy motocykliści takie wdziewali na głowy zamiast nieosiągalnych kasków. Mam taką po ojcu. Za chłopaka służyła mi na nartach.
Nadal są produkowane jako nakrycie ochronne głowy w warunkach ekstremalnych. Robotnicy wkładają je po kaski „tam gdzie łeb urywa”. Zamiast dwóch kółek metalowych i pasków mają już rzepy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie