Sebek Napisano 22 Grudzień 2005 Autor Napisano 22 Grudzień 2005 WitamNie wiem czy już ktoś o to pytał ale tak sobie przeglądałem dziś forum Axis i rzuciło mi się w oczy to zdjęcie...Nie jestem ekspertem w tym temacie ale to pierwsze to coś a'la wieża od Tigera I na podwoziu ferdynanda, a z tyłu jest pantera z wieżą od Pz IV? Czyżby takie coś na szybko montowali na froncie?PozdrawiamSebek
tosh Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 to pierwsze cudo to VK 4501 (P - Porshe) Tiger" na podwoziu prototypu VK 3001 (P), ktore bylo rowniez wykorzystywane do budowy Ferdynandow". Dwa takie Tygrysy" byly uzywane w 503 batalionie czolgow ciezkich do szkolenia i bojowo w 1944 na froncie wschodnim w 653 Batalionie ciezkich niszczycieli czolgowpozdrawiam
herrmateuss Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 były tez PzIV z wieżą pantery :) jak znajde fotke to wrzuce
herrmateuss Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 były tez PzIV z wieżą pantery :) jak znajde fotke to wrzuce
adi72 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Witam.Ja znalazłem takie fotki.Nie prawdaż,że dziwne.Pozdrawiam.
a.korbaczewski Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 adi72 czy to z rozmówek pol niemieckich jest? masz taka książeczkę.
a.korbaczewski Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=225326#240106dodam że jeśli to z rozmówek polsko niemieckich to ta 2 strona w moim wydaniu jest inna, na górze jest inne zdjęcie.ktoś zidentyfikował to jako rumuńskie i francuskie pojazdy.
adi72 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Niestety nie wiem. Po prostu znalazłem w necie :)Były jeszcze jakieś schematy i fotki podwozi samochodowych i ciągnika artyleryjskiego (chyba Sd.Kfz.6) i takie tam różne rzeczy...Pozdro.
adi72 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Piszą że to broszura Autoszkoły WH". Wkleić cosik jeszcze ?
Magach7 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 A może lepiej byłoby te dziwolągi zamiesczać w temacie Pancerne Ciekawostki 4?pozdrawiam
pik78 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Adi72 to fotomontaz jest ,nie wklejaj lepiej juz nic !!!
Grendel Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Fotomontaz???Dziwadla???Z czterech pojazdow na zdjeciach tylko jeden jest na pewno niemiecki, a jeden prawdopodobnie.Jeden szwedzki i jeden amerykanski.Panowie - myslcie co piszecie, a jak nie wiecie, to pytajcie...PozdrowieniaGrendel
a.korbaczewski Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Ale co mam myśleć skoro mam książeczke pt. Rozmówki polsko niemieckie i tam takie zdjecia sa. a jak to szwabi zmontowali foto to bardzo smieszne to jest. A w wątku który sie nazywał pancerne ciekawostki, ktos opisal co to jest i że to francuskie czy rumuńskie.A jak sie na forum o cos zapytac to rzadko ktos odpowie z sensem, choć jest tu paru gostków, którzy cos wiedza i jeszcze potrafią któtko i wezłowato odpowiedzieć.
Grendel Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Ktore ze zdjec jest zmontowane"?I co w tym smiesznego?Moze moje poczucie humoru zestarzalo sie razem ze mna, ale za cholere nie rozumiem o czym piszesz...Na czterech zdjeciachsa (po kolei):1.Szwedzki Lansverk Strv fm/312.Sd.Kfz.8 DB-7 (nie mylic z rozwinieciem, czyli DB-8)3.Christie M1928 - zdjecie wykonane podczas prob w Fort Knox, Ky.4.Tu nie potrafie podac pewnej identyfikacji.Podobne zawieszenia stosowali Francuzi (Laffly), ale byly one montowane w samochodach mniejszych.Ciezarowka ze zdjecia przypomina mi raczej Henschel'a Typ 33.Tutaj boje sie wyrokowac - ciezarowki (i samochody) to nie moja dzialka.Przyposzczam,ze jest to przebudowana, prototypowa ciezarowka niemiecka do testowania podpatrzonego u Francuzow zawieszenia.Ot i wszystko.PozdrowieniaGrendel
adi72 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Witam ponownie. Ot rozwinęła się moja teoria spiskowa :)Podaję więc źródło...Spoko Panowie.Pozdrawiam. http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&lang=1&i=3457&mm=2&xb=2&vd=1
Brat Pit Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Witam.Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, iż zdjęcia powyższe w identycznym układzie (i prawdopodobnie także przetłumaczony tekst) znajdują się w naszym podręczniku dla kierowców wydanym tuż po wojnie (II wydanie w 1947r).pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.