Skocz do zawartości

Niemieckie dziwadła

Sebek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Nie wiem czy już ktoś o to pytał ale tak sobie przeglądałem dziś forum Axis i rzuciło mi się w oczy to zdjęcie...Nie jestem ekspertem w tym temacie ale to pierwsze to coś a'la wieża od Tigera I na podwoziu ferdynanda, a z tyłu jest pantera z wieżą od Pz IV? Czyżby takie coś na szybko montowali na froncie?
Pozdrawiam
Sebek

Napisano
to pierwsze cudo to VK 4501 (P - Porshe) Tiger" na podwoziu prototypu VK 3001 (P), ktore bylo rowniez wykorzystywane do budowy Ferdynandow". Dwa takie Tygrysy" byly uzywane w 503 batalionie czolgow ciezkich do szkolenia i bojowo w 1944 na froncie wschodnim w 653 Batalionie ciezkich niszczycieli czolgow
pozdrawiam
Napisano
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=225326#240106
dodam że jeśli to z rozmówek polsko niemieckich to ta 2 strona w moim wydaniu jest inna, na górze jest inne zdjęcie.
ktoś zidentyfikował to jako rumuńskie i francuskie pojazdy.
Napisano
Niestety nie wiem. Po prostu znalazłem w necie :)
Były jeszcze jakieś schematy i fotki podwozi samochodowych i ciągnika artyleryjskiego (chyba Sd.Kfz.6) i takie tam różne rzeczy...
Pozdro.
Napisano
Fotomontaz???Dziwadla???
Z czterech pojazdow na zdjeciach tylko jeden jest na pewno niemiecki, a jeden prawdopodobnie.Jeden szwedzki i jeden amerykanski.
Panowie - myslcie co piszecie, a jak nie wiecie, to pytajcie...
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Ale co mam myśleć skoro mam książeczke pt. Rozmówki polsko niemieckie i tam takie zdjecia sa. a jak to szwabi zmontowali foto to bardzo smieszne to jest. A w wątku który sie nazywał pancerne ciekawostki, ktos opisal co to jest i że to francuskie czy rumuńskie.

A jak sie na forum o cos zapytac to rzadko ktos odpowie z sensem, choć jest tu paru gostków, którzy cos wiedza i jeszcze potrafią któtko i wezłowato odpowiedzieć.
Napisano
Ktore ze zdjec jest zmontowane"?I co w tym smiesznego?
Moze moje poczucie humoru zestarzalo sie razem ze mna, ale za cholere nie rozumiem o czym piszesz...
Na czterech zdjeciachsa (po kolei):
1.Szwedzki Lansverk Strv fm/31
2.Sd.Kfz.8 DB-7 (nie mylic z rozwinieciem, czyli DB-8)
3.Christie M1928 - zdjecie wykonane podczas prob w Fort Knox, Ky.
4.Tu nie potrafie podac pewnej identyfikacji.Podobne zawieszenia stosowali Francuzi (Laffly), ale byly one montowane w samochodach mniejszych.Ciezarowka ze zdjecia przypomina mi raczej Henschel'a Typ 33.Tutaj boje sie wyrokowac - ciezarowki (i samochody) to nie moja dzialka.Przyposzczam,ze jest to przebudowana, prototypowa ciezarowka niemiecka do testowania podpatrzonego u Francuzow zawieszenia.
Ot i wszystko.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Witam ponownie. Ot rozwinęła się moja teoria spiskowa :)
Podaję więc źródło...
Spoko Panowie.
Pozdrawiam.
http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&lang=1&i=3457&mm=2&xb=2&vd=1
Napisano
Witam.
Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, iż zdjęcia powyższe w identycznym układzie (i prawdopodobnie także przetłumaczony tekst) znajdują się w naszym podręczniku dla kierowców wydanym tuż po wojnie (II wydanie w 1947r).
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie