oksio Napisano 21 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2005 Ta Historia niech będzie przestroga dla tych co podają namiary znając ludzi tylko ze słyszenia.Parę lat temu na ławicy Słupskiej znaleziono pięknie zachowany samolot dwusilnikowy !Zakopany był jego przód widać było tylnia część kadłuba i lekko wystawały silniki .Po częściowym odkopaniu okazało się ze zachowała się farba numery i napisy .Muzeum w Krakowie nie było zainteresowane tym znaleziskiem i zapewne leżał by w takim stanie do dziś !Niestety jakiś rybak namierzył ten samolot i poinformował o tym jeden z znanych klubów płetwonurków w Trójmieście.Ci zaś zaopiekowali się wrakiem w znany sobie sposób! Próbując wyrwać samolot urwali ogon chcąc wyjąć zdobyć silnik zgubili go 500 m dalej nie wspomnę o rozerwanych skrzydłach przy próbie wyszarpania karabinów .Dziś to miejsce jest dowodem na to warto sprawdzać osoby którym daje się namiary .Ale jest i w tej smutnej opowieści światełko nadziei.Pozostałości czyli silniki i reszta zostaną zgodnie z prawem wydobyte i zakonserwowane.Pozdr.Oksio TPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Nogaj Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 !!! e k i n" r u l e z !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 Witam!Czyżby to ten podobno suuperprofesjonalny klub Rekin"?? Nieee... To chyba niemożliwe... Jesli tak to chyba powinni zmienić nazwę na Hiena", albo łomiarz Polski".Żałuję, że nikt im się za to i kilka innych takich akcji dewastacji zabytków nie dobrał do skóry. :/Ale nosił wilk razy kilka - ponieśli i wilka... Może nadejdzie taki dzień...Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 Nie znam nikogo z Rekina, nie jest moja intencja bronic tej grupy, ale mam takie spostrzezenie. Wars98, Ty strasznie duzo piszesz na roznych forach, wszystkich krytkujesz, jacy to sa nieprofesjonalni, jak sie zabieraja do ekploracji nie od tej strony, jak nie dbaja, jak trzeba o to, co juz wydobyte itd. Rownoczesnie tworzysz wizje jakichs Hetzerow, Panter, SdKfz-ow,Junkersow i nie pamietam, czego tam jeszcze. Mam propozycje, moze najpierw sam sie wykaz czyms o czym tak malowniczo piszesz, a pozniej sie wez za krytyke. Na razie, doczytalem na pewnym forum, ze na jesien obiecywales podjecie konkretnych dzialan i wydobycie Ju-87. Urwales mu skrzydla, czy za zimno bylo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 Nie znam nikogo z Rekina, nie jest moja intencja bronic tej grupy, ale mam takie spostrzezenie. Wars98, Ty strasznie duzo piszesz na roznych forach, wszystkich krytkujesz, jacy to sa nieprofesjonalni, jak sie zabieraja do ekploracji nie od tej strony, jak nie dbaja, jak trzeba o to, co juz wydobyte itd. Rownoczesnie tworzysz wizje jakichs Hetzerow, Panter, SdKfz-ow,Junkersow i nie pamietam, czego tam jeszcze. Mam propozycje, moze najpierw sam sie wykaz czyms o czym tak malowniczo piszesz, a pozniej sie wez za krytyke. Na razie, doczytalem na pewnym forum, ze na jesien obiecywales podjecie konkretnych dzialan i wydobycie Ju-87. Urwales mu skrzydla, czy za zimno bylo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 DTH. Ja wiem, że są tacy co im się spieszy. Ale znasz pewnie zasadę, że co nagle to po diable...? Oksiu napisał tu o przypadku jak pewnej grupie się bardzo spieszyło i jakie są tego opłakane efekty.Wizje? Szukanie to wizje? Polemizowałbym. Krytykuję? Jeśli nazwanie złodziejstwa bądź wandalizmu po imieniu Tobie przeszkadza, to Twój problem, a nie mój. A Ty co robisz? Robisz coś w ogóle? O Ju się nie martw. Nic mu nie urwałem. Ja zajmuję się innymi sprawami niż wydobycie... To zostawiam fachowcom.Pozdr. wars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 Jakie szukanie? Mam tu wkleic Twoj post, w ktorym wylistowales, jakie to smakowite kaski sa do wyciagniecia i jeszcze niedowiarkom napisales, ze niech poczekaja, to zobacza? A teraz sie okazuje, ze dopiero szukasz?:D I to ma byc powazne? Strefa 11 normalnie, czyli wizjonerstwo:)Duzo gadasz na ten temat, krytykujesz innych i nagle okazuje sie, ze sie tym nie zajmujesz? W innym watku piszesz o teoretykach i gawedziarzach. Skoro sie faktycznie tym nie zajmujesz, to swietnie pasujesz do tego okreslenia. I nie podpieraj sie jakims stowarzyszeniem i kolegami. Gdybym ja pisal o tym, co robia lub chca robic moi znajomi, to pewnie dzierzylbym tu palme pierwszenstwa w liczbie postow. A o mnie sie nie martw, mnie wraki nie interesuja. Zreszta to nie ja sie tu madrze we wszystkich eksploracyjnych watkach, tylko Ty. Ty, ktory sie tym...nie zajmujesz:D Mam klaskac? No to klaszcze...EOD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 DTH. Choć to off topic, to napiszę. Nie odwracaj kota ogonem. To co jest, to jest, a że szukam dalej...? To chyba nie jest zabronione?A to co jest czeka na muzeum. Proste? Chyba tak. Problem, że nie można tych rzeczy oglądać leży w tym, że muzeów które nie tylko wzięłyby eksponat, ale i go wyremontowało nie ma zbyt wiele... A może się mylę? Nie... Chyba jednak nie.Piszę, że się nie zajmuję wydobywaniem. To robią Ci, którzy się zajmują takimi sprawami. Ja jestem prawnikiem. Załatwiam pozwolenia i negocjuję oraz pośredniczę. Proste? Chyba tak.Ale Ty i tak wiesz lepiej. Idź z Bogiem. Krzyżyk na drogę.Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 No fakt Rekin to banda złomiarzy dla których najważniejsze jest aby cokolwiek i komukolwiek podebrac i najlepiej zeby to było w kawałkach bo wtedy można schowac do kieszeni i cisza jak w kościele po śmierci organisty.Najlepszym przykładem tego może być choćby 109 z jez Trzebuń była ona przeciez w trzech dużych i kilkudziesieciu małych kawałkach bo tak ją niefachowo wyciągali.Aby wyciągnąć.Że o Panterze z Nidy nie wspomnę albo o podwoziu SDKFZ ze Stegny.Tam dopiero dali pokaz swojego niedbalstwa i braku kompetencji.Wyobrazcie sobie ze pierwszego dnia tak się wzieli do roboty ze silnik z tego wyrwali.Aby tylko coś.I uciekli do domu a na drugi dzień cichcem wrócili i ukradli resztę.Prawda panie Wars?Weż Pan się lepiej do jakiejś konstruktywnej pracy a nie tylko bzdzisz Pan na wszystko i wszystkich którzy nie współpracują z Panem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oksio Napisano 23 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2005 Więcej spokoju panowie !Napisałem te historie nie podając nazwy klubu i wszyscy wiedzą o co chodzi !Wiec jest przyzwolenie na takie akcje w środowisku ?Wars jasno określił swoje kompetencje w grupie i z nich wywiązuje się znakomicie .To że nie napisał więcej o samolocie to tylko świadczy o jego lojalności względem grupy . A Spieprzyć samolot czy działo to każdy potrafi .Może czas na mowa jakość ?A prawo do krytyki ma każdy i nikomu się jej nie zabrania . Demokracja przecież jest !Pozdrawiam OksioTPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 23 Grudzień 2005 Share Napisano 23 Grudzień 2005 Tak... to tylko Polska... gadać i krytykować to każdy potrafi ale do roboty to nikogo nie ma.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 23 Grudzień 2005 Share Napisano 23 Grudzień 2005 Oksiu ja akurat parę razy z Rekinem coś ciągnąłem z ziemi czy wody i w moim skromnym odczuciu było to wykonane w miarę dobrze.Nie idealnie (bo zawsze coś sie wydarzy)ale w sposób najmniej inwazyjny dla tego czegoś co mieliśmy zamiar szarpnać.Natomiast o akcji Rekina na ławicy słupskiej o której piszesz głucho w klubie(czy to wstyd czy żeczywiscie to nie Rekin to nie wiem).Natomiast kol prawnik zwany Warsem powinien wiedziec ze pieprzenie za uszami jest karalne.Więc skoro Rekin podebrał mu coś to powinien napisać konkretnie Ten sprzęt w tym miejscu w tym czasie a nie bzdzić bo ja wiem ale nie powiem.Więc może albo konkretnie albo pomilczmy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 23 Grudzień 2005 Share Napisano 23 Grudzień 2005 Kolego Jaca2003. Oksiu podał Ci na początku tego topicu przykład. Inny to wrak Gustloff'a - inni o tym pisali na tym forum, więc nie będę się powtarzał. Były też podchody pod Ju-87... Mało? Można więcej. Takie działania przypominają działania braci K. w sprawie Panthery.Podobnych sytuacji było więcej. I to jest karalne, a nie mówienie o nieprawidłowościach, więc proszę Cię bardzo nie ucz mnie prawa bo robili to lepsi od Ciebie.Piszesz w podobnym stylu co DHT. Problem w tym, że nikt nie jest w stanie wydobyć żadnego wraku jednoosobowo. Coś takiego może zrobić tylko grupa ludzi i ten samolot zrobiła grupa ludzi a nie krasnoludki.Jednak wydobycie to dopiero początek. Zapominacie, że później coś z tym trzeba zrobić. Oczywiście, że można wysłać na zachód jak rzeczoną Pantherę lub do huty, względnie zostawić pod chmurką (vide: Sd Kfz w MWP w Warszawie), tylko czy jest to rzeczywiście profesjonalne? Wątpię. I o to mi się rozchodzi. Jak napisał Oksiu czas na nowe. Czas dopiero pokaże, czy się uda i nie ma najmniejszych powodów byście sie tak zapalali.Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oksio Napisano 23 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2005 Jaca2003. Podałem przykład zniszczenia znaleziska i jak to się dzieje ze nagle kilka osób pisze że wie kto to ? Nie napisałem że to Rekin .Dostałem kilka wiadomości np silniku z jeziora Głemboczko (Głębokie ) za Egiertowem na Kaszubach ( Gdzie teraz jest ?)Piszesz o jakiś wykopkach a co się stało z nimi ?Jak zaznaczyłem na początku podałem tylko przykład i czy takich akcji było więcej tego nie wiem . I życzę wszystkim jak najlepiej i żeby pamiętali że prawo obowiązuje Wszystkich Bez Wyjątku. Pozdr.OksioTPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 23 Grudzień 2005 Share Napisano 23 Grudzień 2005 Oksiu pozdrawiam.Silnik zpod Przywidza?Hm no wiesz TAM PO PROSTU NIE BYŁO SILNIKA.Tam było śmigiełko(zresztą lekko wygłe)do obejrzenia przed Willą i kilka cześci typu gary i inne(zresztą też leżą przed budą).Wykopki?No cóż znajdywało się kilka zżynów i niestety poszły do ludzi w zamian za inne graty(np silnik do sdkfz ze Stegny jest za wykopki).To chyba lepiej że ktoś wziął coś co mu pasuje a w zamian dał coś co Rekinowi się przyda?A moze wolisz aby to trafiło do huty?Co dalej się dzieje z wykopkami?No cóż nie do mnie i nie do Rekina te pytania.Mogę tylko powiedzieć ze żeczy uzyskane w ten sposób na pewno prędzej czy póżniej(magiczne słownictwo prawnika od siedmiu boleści który potrafi tylko przeginać pisząc do prostaków typu ja)pojawią sie w całosci tzn w eksponacie do którego bedą pasowały.Poza tym jezeli nie wiesz to Rekin to grupa ludzi którzy jak znajdą czas i sie sprężą to i coś wytargają.A po fakcie to do roboty pozostaje Michał czasem Jerzy no i do pomocy czasami jakiś szaleniec który za darmo tyra kupuje farbę za swoje i nie ząda w zamian nic.Mysle że znasz te realia.Wiec moze zawsze lepiej podejsć do Rekina(ufam ze wiesz gdzie to jest)zapytać a napewno uzyskasz odpowiedz niz wypisywać jakieś historie typu Gwiezdne Wojny.To jest prostsze i zaoszczędziśz nerwów sobie i innym.Co do kol Warsa to naprawdę widze ze nie warto z nim polemizować.nabył wiedzy od lepszych wiec wie NAJLEPIEJ.Dalej mogę tylko powiedziec.IDĄ ŚWIĘTA więc pax Panowie.Składam wszystkim najserdeczniejsze zyczenia Zdrowych Wesołych i Spokojnych Świąt Dosiego Roku i obfitych Znalezisk przez duze Z.Mniej kłótni więcej wspólnej pracy a moze warto bedzie poodwiedzac jakieś muzea?Tego Wam Wszystkim i sobie samemu życzę.No i jeszcze taka mała jedna drobna prośba.Zgodnie z Legendą Wigilijną podobno zwierzeta nawet o północy tego dnia mówią ludzkim głosem.Czy mogę mieć nadzieje że Nasze wspólne Zwierzeta które znamy i sznujemy też do nas przemówią o tej magicznej godzinie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaniołek Napisano 29 Grudzień 2005 Share Napisano 29 Grudzień 2005 ten wątek ma na celu wywarcie wpływu na zippo by wybrał TPS do wydobycia tego stuga z bałtyku mam nadzieje że jest tego świadom wars oksio piekna auto reklama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.