Skocz do zawartości

Rozbity Albatros

dre

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy ktoś wie coś na temat malowania tego samolotu a może poznaje miejsce gdzie było zrobione hmm DZIĘKI

Napisano
wydaje mi sie że ta gwiazda jest tylko oznaczeniem własnym maszyny (częste na płatowcach z I w.ś), gdyby należał on do bolszewików to raczej nie zostawiliby tych krzyży...
pozdro
Napisano
wątpie aby ktoś poznał to miejsce, trochę mało widać ;)
co do malowania zaglądnij do książki pierwsze samoloty myśliwskie lotnictwa polskiego" jest tam dość obszerny rozdział poświęcony właśnie albatrosom w tym ich malowaniu - nie tylko w naszym lotnictwie, ale ogólnie
Napisano

To oczywiście oznakowanie własne pilota (bardziej niż gwiazda ciekawi mnie cyfra 2).

A indywidualne malunki na samolotach były ciekawe... Albatros C.X:

Napisano
dzięki za komentarze i czekam na dalsze informacje co do gwiazdy to podejżewałem że to godło bo ramiona ma skierowane ukośnie i ogólnie równiez na zdobyty samolot nie wygląda ciekawi mnie czy można poznać po uszkodzeniach ( ekspert) z jakich przyczyn lądował zestrzelenie, uszkodzenie równiez może po malowaniu samolotu poznać jednostke (jak widać ogon ma inny kolor więc moze jakas jednostka tak malowała samoloty) dodam że zdjecie zrobione z podanych mi informacji w Polsce krąg się zawęża
Napisano
Darda - na twoim zdjęciu jest Albatros C, literka C" w nimenklaturze niemieckiej / austriackiej oznaczała maszynę rozpoznawczą, zaś D" - myśliwską, to na zdjęciu Dre to właśnie myśliwski albatros D-V (może D-III, tu niech się wypowiedzą specjaliści)
Dre - na mojego nosa to było to bardzo twarde przyziemienie,(próba awaryjnego lądowania) wskutek czego tego się już pewnie nie dowiemy, należy pamiętać że oprucz wrogich myśliwców (nie spotkałem sie ażebu na naszym niebie dochodziło do tego rodzaju walk, a powodem do tego była zbyt mała intensywność działań po obu stronach frontu), ostrzału z ziemi, największym wrogiem pilotów była awaryjność sprzętu i ten chyba czynnik zbierał największe śmiertelne żniwo wśród personelu latającego
Napisano
iglanadon DZIĘKI wyczerpująca odpowiedż jednak w razie interesujących informacji śmiało możesz coś jeszcze dodać (na zdjęciu ALBATROS D-V) i tak do końca nie powiedziane że zdjęcie pochodzi z Polski jak bede miał skaner to wrzuce lepszą jakość zdjęcia może równiez to tez pomoże komuś rozwikłać zagadke zdjęcie które posiadam to orginał lecz mogła powstać sekwencja zdjęć i ktoś może mieć np. z innego ujęcia a może chociaż by jednostke zidentyfikowano pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie