scapa flow Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Napisano 19 Grudzień 2005 A co sadzicie o biografii doskonalego dowodcy DAK - Erwina Rommla pt: Żelazny krzyż - biografia Rommla" autor: David Fraser. Czy ktos z Was mial moze okazje czytac? mi osobiscie sie ta ksiazka BARDZO podobala.
Volksewagen Wojtek Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Witam, książkę mam, czytałem kilka lat temu, byłem wielkim fanem Rommla, dzisiaj mam innych bohaterów ale w dalszym ciągu darzę tę postać dużym sentymentem, ksiązką z koleii nieco się rozczarowałem była to chyba pierwsza biografia Rommla na polskim rynku (sensu stricte biografia do tej pory chyba jedyna)-odniosłem wówczas wrażenie że jest to biografia wszystkiego z czym Erwin Rommel miał do czynienia tylko nie Jego samego, bardzo ciekawych smaczków" jednak nie brakuje. Mnie osobiscie bardzo podoba się książka Życie i Śmierć Lisa Pustyni" Charles F. Marshall to amerykański oficer który krótko po wojnie miał okazję przebywać dłuższy czas w obecności wdowy po marszałku Lucy Rommel- dla mnie najbardziej udana pozycja o Erwinie Rommlu. Sądzę że był to człowiek który na wojnie nie miał wrogów tylko przeciwników i gdziekolwiek przyszło mu walczyć, walczył bez nienawiści, acz w wielkim stylu-do końca
Duncam Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Co do książki, to właściwie zgadzam się z Volksewagenem - warta przeczytania, choć nie rzuca na kolana. Mimo to polecam.Natomiast co do oceny nazisty Rommla, który był zauroczony Hitlerem i nie miał pojęcia czym jest strategia (nadawał się doskonale na dowódcę dywizji, wszystko ponad to przerastało go zupełnie), to jak wynika z mojej wypowiedzi, już się z Volksewagenem nie zgadzam zupełnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.