Skocz do zawartości

Żelazny krzyż" �iografia Rommla"

scapa flow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A co sadzicie o biografii doskonalego dowodcy DAK - Erwina Rommla pt: Żelazny krzyż - biografia Rommla" autor: David Fraser.
Czy ktos z Was mial moze okazje czytac?

mi osobiscie sie ta ksiazka BARDZO podobala.
Napisano
Witam, książkę mam, czytałem kilka lat temu, byłem wielkim fanem Rommla, dzisiaj mam innych bohaterów ale w dalszym ciągu darzę tę postać dużym sentymentem, ksiązką z koleii nieco się rozczarowałem była to chyba pierwsza biografia Rommla na polskim rynku (sensu stricte biografia do tej pory chyba jedyna)-odniosłem wówczas wrażenie że jest to biografia wszystkiego z czym Erwin Rommel miał do czynienia tylko nie Jego samego, bardzo ciekawych smaczków" jednak nie brakuje. Mnie osobiscie bardzo podoba się książka Życie i Śmierć Lisa Pustyni" Charles F. Marshall to amerykański oficer który krótko po wojnie miał okazję przebywać dłuższy czas w obecności wdowy po marszałku Lucy Rommel- dla mnie najbardziej udana pozycja o Erwinie Rommlu. Sądzę że był to człowiek który na wojnie nie miał wrogów tylko przeciwników i gdziekolwiek przyszło mu walczyć, walczył bez nienawiści, acz w wielkim stylu-do końca
Napisano
Co do książki, to właściwie zgadzam się z Volksewagenem - warta przeczytania, choć nie rzuca na kolana. Mimo to polecam.

Natomiast co do oceny nazisty Rommla, który był zauroczony Hitlerem i nie miał pojęcia czym jest strategia (nadawał się doskonale na dowódcę dywizji, wszystko ponad to przerastało go zupełnie), to jak wynika z mojej wypowiedzi, już się z Volksewagenem nie zgadzam zupełnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie