Skocz do zawartości

Orla

Gość Gunship

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos wie cos wiecej o tym wydarzeniu? zamieszczona powinna byc mapka obok :) sam robilem wiec jest malo precyzyjna ale oddaje mniej wiecej to oczym jest mowa. Nie mam pewnosci co do miejsc polskiej artylerii. To sa teorie oparte na opowiesciach ludzi i ksiazce.
Wiecej szczegolow. Prosze o kontakt! Szczegolnie osoby z Lodzi lub okolic. Sam mieszkam 3km od miejsca zdarzenia.
Na mapce jest blad. Pz.IV a/b nie c/d :)
Napisano
mam problemy z zaladowaniem mapek :) help!
Napisano
Z tego co sie orietuje to musisz byc zalogowany zeby dodac zdjecie.A po drugie zdjecie musi byc w formacie jpg.

Co do wydarzen to jest to fragment bitwy nad bzura.W tym rejonie operowala GO Skotnickiego.A.Zawilski pisze ze doszlo w okolicy wsi Orla do walki polskiej kawaleri
(8 psk i 2 Pulku szwolezerow rokitniaskichz wycofanym spod Lesnierza odzialem czołgów" ktora wygrali Polacy
Napisano
gunship zajzyj w czwartek do cottona al.politechniki przy akademikach polibudy tam bedzie kilku specow od tematu godz 19.00
Napisano
No trudno ja tez jestem na UŁ i znam ten bol.A co do złoączonej mapki myśle ze to co na nia naniosłes moze odpowiadac prawdzie.Jak dotad nie widziałem w zadnej ksiazce szczegolowego opisu tego starcia.Szkoda tylko ze nie jest to mapa z topograficzna i w wiekszej skali.Ustawienia wojsk a szczegolnie artylerii w duzej mierze zalerzy od ukształtowania terenu.Jezeli chcesz moge sie z toba spotkac w wolnej chwili i poczeszmy te okolice z wykrywaczem.Jednak zaznaczc musze ze tereny bitwy na bzura sa ostro przeryte ale sprawdzic nigdy nie zawadzi.Jakby co pisz na pirva
Pozdr.M.J.
Napisano
Sam się zastanawiałem, jak to mogło wyglądać, ale z opisów nic naprawdę nie wynika. Tyle tylko, że nasi stali we wsi przygotowani, natomiast niemcy wyjechali jakoś z lasu, przez pole, wprost pod nasze lufy. Może jakaś łuska przy odrobinie szczęścia się trafi.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie