Skocz do zawartości

Czy to japońska moneta ?

tasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wyskoczyło to mi dziś spod szpadelka . Proszę o wszelkie informacje na temat tego przedmiotu. Czy to jest moneta i z jakiego kraju i okresu pochodzi ?
Pozdrawiam

Napisano
Udało mi się zdobyć trochę informacji o niej. Jest to Guang Xu Tong Bao moneta z dynastii Qing XVII/XIX w. A skąd wzieła się na polu pod Suwałkami pozostanie pewnie tajemnicą. Niedawno znalazłem monetę argentyńską teraz chińską. Ziemia rodzi wiele zagadek.
Napisano
Te monety, a właściwie ich współczesne kopie funkcjonują jako swojego rodzaju amulety przynoszące szczęście i można je kupić nie tylko w Chinach. Mało prawdopodobne, aby ta moneta była oryginałem, na 99,99% to pozostałośc takiego amuletu.
Ironrat
Napisano
Gdybym jej osobiscie nie wyciągnął z ziemi też bym tak myślał. W bobliżu znalazłem jeszcze grosze Stanisława Augusta .Stan tej monety jednoznacznie wskazuje na jej autentyczność. Długotrwały kontakt z glebą zrobił swoje. Jest to bardzo popularna moneta moneta z dynastii Qing XVII/XIX w. I myślę że jest na 100% autentyczna . No chyba ,że to fals z epoki. Z tego co widze te monetki wychodzą też w innych częściach kraju.
  • 2 months later...
Napisano
6 albo 7 lat temu kupiłem 8-10 wybierając z ogromnej miednicy wypełnionej monetami (tymi) co ciekawe były wymieszane z ziemią (???)
rzeczywiście - pojawiły się nawet żelazne, czego już zupełnie nie rozumiem.
Napisano
W Polsce znaleziska monet chińskich nie należą do rzdkości, trafiają sie nawet skarbiki takich monet i to nawet takich z IX-Xw, więc nie ma w tym nic dziwnego ze pod Suwałkami sie trafiła. Handel istniał zawsze i stąd te monetki. Pozdrowienia
Napisano
gość ze świnoujścia niedawno trafił takowy oddał do muzeum i teraz go konsrerwator prokuratorem straszy - omawiano ten przypadek na PS ,było w gazetach.
Napisano
Cóż monety nie musiały dotrzeć tam bezpośrednio za przyczyną chińczyków jeśli były srebrne/złote, to porzywiózł je wiking lub ktos inny kruszec to kruszec i nie wazne czy sa na nim krzyzyki czy inne bazgroły :)
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie