Skocz do zawartości

Arsenał broni w Pabianicach

Szakal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak myślę obiło się o uszy co niektórym o arsenale broni znalezionym przez policje w Pabianicach, wpadł kolekcjoner a nie handlarz broni jak to przedstawiają media, które podkręcają nie potrzebnie całą sprawę stawiając prokuraturę i oskarżonego w niewygodnej sytuacji.
Koleś jest już na wolności sam się zgłosił i będzie odpowiadał z wolnej stopy.
Został zatrzymany na 24godziny i gdyby nie prasa i TV to by nie miał nawet dozoru policyjnego.
Chciałbym wyjaśnić że arsenał jaki odkryła policja nie należał do handlarza ani do Ala poszukiwacza lecz tylko to zwykłego człowieka który chodzi z wykrywaczem i swoje eksponaty przechowywał w garażu a nie w domu gdyż polskie prawo jest nie ugięte dla kolekcjonerów broni nawet tej wykopanej lub pozyskanej ze starych chat i schowków.
Można przyznać że było tego sporo lecz to dla tego że zajmuje się tym naprawdę profesjonalnie.
Szkoda że nie pokazano innych eksponatów a tylko broń.
Pan który wypowiedział się w programie TV z muzeum jest w błędzie wyssał swoją opinie z palca, na pewno ma chrapkę na eksponaty które zobaczył i cukruje przed policją ,to właśnie on psuje całemu środowisku opinie nie broniąc tych którzy grzebią w ziemi. A telewizja, zrobiła szybki reportaż nie dbając o szczegóły tylko aby przyciągnąć jak największą publikę i zarobić na reklamach.
Właściciel arsenału ma nie naganą opinie wśród poszukiwaczy i znajomych co na pewno potwierdzą.
Czekam na wasze opinie co o ty sądzicie mam nadzieje że w środowisku poszukiwaczy nikt nie uwierzył w brednie jakie przedstawia TV i prasa.
Pozdrawiam Szakal
P.S. Jak by ktoś miał nagrany program TV z akcji policji w Pabianicach to proszę o kontakt.
Wszystko zostało napisane za zgodą poszukiwacza Michała Ż.
Napisano
szakal. Temat stary jak świat. na pocieszenie" powiem ci że jak Kwacho podpisze nową ustawę to bedzie duuuużo gorzej mimo wprowadzenia pojecia broni zdeaktywowanej.
teraz to będą jaja. szkoda że kwacho w młodosci nie ganiał z piszczałka ... :))
Napisano
kurde ...przewalone jest a bedzie jeszcze gorzej.
Tak sie zastanawiam czy powolanie czegos w stylu zwiazku" nie byloby na miejscu. Wszyscy = media, archeologowie, rzadzacy maja nas w dupie i to gleboko. Nie ma najmniejszych szans na jakakolwiek polemike w tego typu sprawach. Teraz pytanie
czemu ?
Jestem (osobiscie) przeciwy szufladkowaniu czegokolwiek, ale wiem ze samemu nie mamy szans na dyskusje z madralami" ktorzy albo pokazuja jacy to dobrzy sa w walce z terroryzmem (czyt. koles znalazl kawalek przezartego rdza pistoletu), albo udaremniaja dewastacje stanowisk archeo (po naszemu: gosc z muzeum chce awansowac bo udaremnil...).
To troche boli ...ja w branzy" jestem nowy; na razie moje znaleziska kwalifikuja sie do szufladki: gwozdzie, nakretki, kapsle ...radocha jak diabli !!!
ale moze kiedys trafie cos konkretnego ...i co ?
przyjdzie jakis dupek i stwierdzi, ze jestem terrorysta albo grabiezca historii ??!!!
Czy stworzenie grupy-zwiazku z pewnym statutem prawnym nie daloby nam wiecej mozliwosci" ?
Napisano
dundee jet to pomysł który obija sie miedzy wieloma, np załozenie Partii o np nazwie Polska Partia Miłosników Historii :)
naprwde zebrała by sie spora gupa ludzi, w tym profesorowie, policjanci, prokuratorzy itp.
jak LPR mogła sie dostac do sejmu.... u nas by była chociaz jedność w głosowaniach :)) NO PANOWIE W JEDNOSCI SIŁA !!!!!!
Napisano
Duperele. NIe partia a stowarzyszenie i to koniecznie naukowe non profit. Jest to jedyna prawnie dopuszczalna (patrz Konstytucja) metoda na legalizację kopalnictwa i wykrywalnictwa - tego co znajdziemy.
Napisano
Z tą partią to nie jest głupi pomysł tylko lepiej się może do jakieś dołączyć żeby w jakiś sposób dbała o nasze interesy zawsze można się odłączyć.
Peter powiedz coś więcej co pisze w konstytucji na ten temat bo nie za bardzo chce mi się ją wertować.
Napisano
Zacytowałem (gdzieś na Forum w 2002) cały artykuł Konstytucji który mówi o tym , że każdemu wolno prowadzić badania naukowe i kij wielkości Zeppelina każdemu w zęby kto będzie przeszkadzał. Art. Konstytucji a więc nadrzędny nad ustawami, zarządzeniami, rozporządzeniami i innymi duperelami biurokratycznymi. Z rozwinięcia i interpretacji (specjalista prawnik - Sejmowy) to wynika, że trzeba takiemu stowarzyszeniu nadać formy prawne a więc je zarejestrować. Oczywiście trzeba się strzec przed wszelkiego rodzaju oszołomstwami typu Świrle, Ćwirle i inne
g..a typu rozrywek. Natomiast w przypadku naprawdę cennego znaleziska nikt go nie może nam odebrać jeżeli będzie należało do stowarzyszenia naukowego ze statutem który mówi , że po konsultacjach ze specjalistami będziemu go adać" - co by to nie znaczyło. Ostatecznie ruin w polsce niemało więc i muzeum kiedyś można założyć. Oczywiście są różne dotacje z budżetu na działalność naukową i badawczą a także poznawczą. Znajomek dostał ok 50 tyś PLN na renowację starej elektrowni wodnej Siemensa ( generatory) z końca XIX w. Ciekawostką jest żarówka (sygnalizator napiecia) która nieprzerwanie świeci od 1898r. Zrobił muzeum i w tym roku będziemy regenerować i uruchamiać starą maszynę parową która służyła za napęd jak woda była za niska. Niemcy dawali za ten generator kupę kasy ale dotacja uratowała zabytek dla Polski.
Napisano
Motocykliści mają to samo. Nienawidzą ich rządzący, kierowcy samochodów, dresiarze, katolicy i wszyscy którzy nie sa ze srodowiska. Nikogo nie obchodzi nasze bezpieczeństwo, co najwyżej tania sensacja którą można upichcić na motywach... Wkur...ia to ludzi niesamowicie bo oszczerstw i pomówień jest bez liku.
Słyszałem o sytuacji jak koleś chciał pomóc kobiecie która miała zawał. Chciał podać jej nitroglicerynę czy coś bo sam jest chory na serce. Mąż kobiety mało go nie pobił krzyczęc: zabierz od niej swoje prochy degeneracie. Tylko dla tego że koles jest motocyklistą. To samo jest z poszukiwaczami. Jesteśmy inni i społeczeństywo nigdy nie bedzie inności akceptowało. Nie znajdziemy zrozumienia.
W tym roku motocykliści zebrali kilka tys podpisów pod petycją o zmianę sposobu malowania pasów na jezdni i jej remontowania. Wsparł nas poseł Dziewulski. I co? I nic? Jak sypali piach tak sypią (sam przez to miałem wypadek), a pasy nadal maluja śliska farbą.
Stowarzyszenie nie zmieni podejścia ludzi do nas. Tak ja uważam. Będziemy jednak bardziej scaleni.
Napisano
to jak zakladamy partie?wygramy wybory nastepne na bank bo bedziemy umieli super kampanie zrobic..pozrowionka z pabianic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie