Skocz do zawartości

Hełm niemiecki M16, prosze o informacje

Puzel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Niedawno udało mi sie wygrać dwa hełmy niemieckie... w radiu :D.Były to typowe ziemniaki. Jeden z nich to M42 w kiepskim stanie (po oczyszczeniu moznaby w nim makaron odcedzić). Postanowiłem ze pomaluje go lakierem bezbarwnym i wstawie do niego troszke przerobiony środek od polskiego hełmu (jak dorwe to wstawie orginalną taśmę) i zostawie go jako hełm w hardkorowym wydaniu, na pułke, ew. na motor. Nieopłaca mi sie go robic, za duzo pracy musiałbym w niego włożyć. Moze kupie jakiś pokrowiec. Za to drugi hełm to M 16 po oczyszczeniu był w stanie zadowalającym. Pomalowalem go hammereitem nastepnie całość dokładnie zmatowiłem taką szmatką matującą (kupiona w sklepie z art. chydraulicznymi, świetnie dochodzi we wrzerki). Ubytki na rogach i na rancie zakleiłem takim dwuskładnikowym klejem Metal-Bond, bo wyschnieciu świetnie nadaje sie do obróbki. W tej chwili hełm kończe szpachlować i bede malował go podkładem. Po oczyszczeniu w środku pojawiło się troszke szarej farby. Mam zamiar dzwon pomalować właśnie taką farbą i nałożyć ją przy pomocy gąbki (fajny matowy efekt końcowy)

Niestety w hełmie niebyło środka (jedynie kawałek taśmy), skurke juz zamówiłem (trzylistkowa dorabiana wg. orginału do polskiego hełmu wz. 31) Mam pytanie:
Następne pytanie dotyczy taśmy. Gdzieś czytałem ze były one wykonane chyba z cynku, ale moge sie mylić. Niestety jest to przedmiot którego raczej nie da rady tak łatwo dostać i bede musiał ją sam dorobić. No i niewiem jakich powinna być wymiarów. Mam rozmiar hełmu 66. Najbardziej satysfakcjonowałyby mnie zdjęcia tej taśmy bo nigdzie niemoge takich znaleźć.
Najlepszy motyw jest taki ze mam orginalne mocowania do chełmu na pasek pod brode (chodzi mi o takie hmm.d-ringi??) w dobrym stanie. Z czego wykonać ten pasek (tez by sie przydały zdjęcia) lub gdzie taki mozna kupić??

Uff, troche sie rozpisałem na ten temat. Zamieszczam zdjęcie, zebyście mi powiedzieli co to za rodzaj farby. Z góry dziękuje za zerknięcie na ten temat, przeczytanie go i wszelkie odpowiedzi, POZDRAWIAM

A w takim tutaj regionalnym. Radio słupsk się nazywa. Wykopane zostały przy pracach remontowych w okolicy cmentarza. Podobno było taM więcej takich dzwonków i manierek, puszek i innych pierdół ale do mnie trafiły tylko te dwa chełmy (reszta pewnie na złom). Juz taka okazja pewnie predko sie nie powtórzy. Dziś mi przysłali skórzany środek do hełmu. wz.31, wydaje mi się ze te listki są minimalnie dłuższe niż w m16 ale nic nie szkodzi na przeszkodzie zeby troszke to przerobić. A swoją drogą, ale to jest proste do dorobienia :D

Niewiecie gdzie moge dorwac kopie paskow do tego hełmu?? Znalazlem takie fajne repliki na zagraniczym ebayu ale te s*******ny chcą 25$ + wysyłka za nie, ździerstwo w bialy dzień!!!! Chyba zaczne sam coś takiego dorabiać.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie