Majorian Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 Dziś na skupie poza carskim kilofem saperskim znalazłem taką łopatę. Czy to radziecka łopata saperska do kopania okopów???Pozdr.
pascal Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 wydaje mi si eze tak ten pierscien prawdopodobnie si ekreci i wtedy saperka sie sklada.ale taka to mieli zolnierze w latach 60-70 wp
pawel_breslau Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Witam.Zdaje mi się że to jest łopata saperska przewożona na taborach i na pancerzach ciężkiego sprzętu.Saperzy kopiący okopy i schrony używali takich łopat bo saperkami to by się zbyt zamachali".Jest to najprawdopodobniej łopata produkcji rosyjskiej ale niemieckie były podobne więc mogę się mylić.Dość dużo takich wychodzi w naszych rejonach-Wrocław.Pozdrawiam.Paweł
Majorian Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 Czyli tak jak podejrzewałem radziecka z 2 WŚ. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
jabol Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Jest to chyba łopata saperska ŁS 110 urzywana przez nasze wojsko.Pozdrawiam.
Pytanie
Majorian
Dziś na skupie poza carskim kilofem saperskim znalazłem taką łopatę. Czy to radziecka łopata saperska do kopania okopów???Pozdr.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.