lyck Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 Sfilmowany most z wątku: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=172830#173108jest w mostem kolejowym koło miejscowości Opalenie pod Kwidzynem (linia Kwidzyn-Smętowo).W tym miejscu budowano od października 1944 jednocześnie 2 mosty - prowizoryczny (drewniany) i stały. Pod koniec stycznia 1945 oba mosty wysadzono, a po wejściu Rosjan odbudowano przy pomocy jeńców tylko ten drewniany. Choć wto trudno uwierzyć, to po tym moście biegło do 1947 r. jedyne połączenie Warszawy z Gdańskiem. W tym też roku most rozebrano w obawie przed zniszczeniem przez krę.Zelig - jeżeli chcesz więcej informacji to podaj działający mejl (ten z chello daje zwrot) albo odezwij się na lyck[małpa]o2.plpozdrawiamlyck
zelig Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 O, kurcze - dzięki za rozwiązanie zagadki! A myślałem już, że ten most był zjawą.Czyli to jest ta prowizorka? Mam dziwne wrażenie, że kilka dni temu widziałem zdjęcie lotnicze pozostałości jakiegoś mostu na Wiśle i chyba właśnie było to w Opaleniu.. to byłby niezly zbieg okoliczności.. :) (zresztą zaraz zamejluję)Dwie prośby do Braci Mostologów: może niech nie chodzi tylko o fotki zniszczonych mostów i - do Darka - czy mógłbyś fotografować te mosty z nieco bliższej odleglości..?
fanatyk6 Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 a ten mościk to skąd? wskazówka - znalzłem go na niemieckiej str o walkach w okolicach odry (czyli np. stettin, schwedt, krajnik dln, kostrzyn itp).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.