Skocz do zawartości

mosty

pascal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sfilmowany most z wątku:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=172830#173108
jest w mostem kolejowym koło miejscowości Opalenie pod Kwidzynem (linia Kwidzyn-Smętowo).
W tym miejscu budowano od października 1944 jednocześnie 2 mosty - prowizoryczny (drewniany) i stały. Pod koniec stycznia 1945 oba mosty wysadzono, a po wejściu Rosjan odbudowano przy pomocy jeńców tylko ten drewniany. Choć w
to trudno uwierzyć, to po tym moście biegło do 1947 r. jedyne połączenie Warszawy z Gdańskiem. W tym też roku most rozebrano w obawie przed zniszczeniem przez krę.

Zelig - jeżeli chcesz więcej informacji to podaj działający mejl (ten z chello daje zwrot) albo odezwij się na lyck[małpa]o2.pl

pozdrawiam
lyck
Napisano
O, kurcze - dzięki za rozwiązanie zagadki! A myślałem już, że ten most był zjawą.
Czyli to jest ta prowizorka? Mam dziwne wrażenie, że kilka dni temu widziałem zdjęcie lotnicze pozostałości jakiegoś mostu na Wiśle i chyba właśnie było to w Opaleniu.. to byłby niezly zbieg okoliczności.. :) (zresztą zaraz zamejluję)

Dwie prośby do Braci Mostologów: może niech nie chodzi tylko o fotki zniszczonych mostów i - do Darka - czy mógłbyś fotografować te mosty z nieco bliższej odleglości..?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie