Skocz do zawartości

Jak zachować resztki farby na klamrze?

wons

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy.
Prosimy o poradę, jak wyczyścić stalową klamrę WH, która jest w 90% pokryta farbą? Rdza jest powierzchowna, ale mogą być i głębsze wżery - narazie trudno to ocenić. Chcielibyśmy ją tak oczyścić, żeby zachować jak najwięcej oryginalnej farby.

Prosimy opomoc
pozdr. wonsY

no niestety - jeśli rdza siedzi pod farbą to nic a nic nie da się zrobić - ratunkiem jest trzymanie fanta w ultra suchych warunkach i stałej temperaturze (daleko od punktu rosy w którym korozja poprostu szaleje)

wiem ża farba wartosciowa ale nie widze szans na uratowanie :/ a w takim stanie jak jest to tylko rdzą straszy. Co do Fosolu jak chcesz to wysle Ci - jest w małej budce z farbami kolo mojego domu :) (ale i tak stawiam że fosol by ją zniszczył)

A ja ostatnio kupowałem :)

Ale tak serio - będzie problem z zakonserwowaniem tej klamerki. jeśli zostawisz ją w takim stanie, to będzie coraz bardziej się niszczyła. Moim zdaniem trzeba punktowo usunąć farbę i usunąć rdzę. W przeciwnym przypadku farba sama zejdzie.

Pozdrawiam
Krzysiek

• 2 weeks later...
Obawiam się, że fosol może zniszczyć farbę...(kwas ortofosforowy), ale mozesz spróbować zrobić kompresy z wersenianu (di-SODU WERSENIAN 2.HYDRAT)10-15-20% w wodzie.Kompresy z waty na przykład nakłada się na całą powierzchnię, albo można przedmiot w tym zanurzyć. Lepiej jednak na początek zrobić próbę z kompresem: może się zdarzyć, że usuwając produkty korozji spod powierzchni warstwy malarskiej nastąpi rozwarstwienie i jej odpadnięcie, ale niekoniecznie. Wersenian nie uszkadza warstwy malarskiej w przeciwieństwie do kwasów...

• 1 month later...
Siemano.
Przygotuj ok. 10% roztwór kwasu ortofosforowego. Potem na pędzelek i smaru - smaru. Po godzince obmyj dobrze, ale delikatnie wodą i dalej smaru - smaru. Po kilku razach cała rdza spod farby powinna zejśc. Najpierw sprawdź z tyłu i uważaj żeby nie przedobrzyć, bo zejdzie rdza, a potem farba całym płatem i będziesz miał kalkomanię na lodówkę.Powodzenia.
Pozdrawiam

cze Wons, napisz do miro5671 - on ma dobry sposob na rdze i zachowanie farby. Gotuje w oleju spozywczym a potem szczoteczka delikatna zmywasz rdze. Ja tak 3 klamry i chelmik uratowalem. Napisz do niego - poda ci szczegoly. Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie