wons Napisano 10 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2005 Witamy. Prosimy o poradę, jak wyczyścić stalową klamrę WH, która jest w 90% pokryta farbą? Rdza jest powierzchowna, ale mogą być i głębsze wżery - narazie trudno to ocenić. Chcielibyśmy ją tak oczyścić, żeby zachować jak najwięcej oryginalnej farby. Prosimy opomoc pozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 10 Grudzień 2005 Share Napisano 10 Grudzień 2005 no niestety - jeśli rdza siedzi pod farbą to nic a nic nie da się zrobić - ratunkiem jest trzymanie fanta w ultra suchych warunkach i stałej temperaturze (daleko od punktu rosy w którym korozja poprostu szaleje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 11 Grudzień 2005 Share Napisano 11 Grudzień 2005 Oczywiście najpierw należy fant wymyć maksymalnie długo w fosolu - to pozwoli na usunięcie części rdzy bez ruszania farby. Oczywiście tej rdzy która jest pod farbą już się nie usunie.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 11 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2005 Dzięki za odpowiedzi. Jak narazie płożylśmy na nią gazik nasączony octem. Trochę pomaga. Krzysiek - od ponad pół roku fosolu na oczy nie widziałem. Zresztą sprzedawcy też :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 11 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2005 i spód. napiszemy o rezultatach czyszczenia. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 11 Grudzień 2005 Share Napisano 11 Grudzień 2005 wiem ża farba wartosciowa ale nie widze szans na uratowanie :/ a w takim stanie jak jest to tylko rdzą straszy. Co do Fosolu jak chcesz to wysle Ci - jest w małej budce z farbami kolo mojego domu :) (ale i tak stawiam że fosol by ją zniszczył) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 11 Grudzień 2005 Share Napisano 11 Grudzień 2005 A ja ostatnio kupowałem :)Ale tak serio - będzie problem z zakonserwowaniem tej klamerki. jeśli zostawisz ją w takim stanie, to będzie coraz bardziej się niszczyła. Moim zdaniem trzeba punktowo usunąć farbę i usunąć rdzę. W przeciwnym przypadku farba sama zejdzie. PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixie65 Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 Obawiam się, że fosol może zniszczyć farbę...(kwas ortofosforowy), ale mozesz spróbować zrobić kompresy z wersenianu (di-SODU WERSENIAN 2.HYDRAT)10-15-20% w wodzie.Kompresy z waty na przykład nakłada się na całą powierzchnię, albo można przedmiot w tym zanurzyć. Lepiej jednak na początek zrobić próbę z kompresem: może się zdarzyć, że usuwając produkty korozji spod powierzchni warstwy malarskiej nastąpi rozwarstwienie i jej odpadnięcie, ale niekoniecznie. Wersenian nie uszkadza warstwy malarskiej w przeciwieństwie do kwasów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misia Napisano 15 Luty 2006 Share Napisano 15 Luty 2006 Siemano.Przygotuj ok. 10% roztwór kwasu ortofosforowego. Potem na pędzelek i smaru - smaru. Po godzince obmyj dobrze, ale delikatnie wodą i dalej smaru - smaru. Po kilku razach cała rdza spod farby powinna zejśc. Najpierw sprawdź z tyłu i uważaj żeby nie przedobrzyć, bo zejdzie rdza, a potem farba całym płatem i będziesz miał kalkomanię na lodówkę.Powodzenia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 15 Luty 2006 Share Napisano 15 Luty 2006 litości !! przeczytaj post pixie i pomyśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon07 Napisano 17 Luty 2006 Share Napisano 17 Luty 2006 cze Wons, napisz do miro5671 - on ma dobry sposob na rdze i zachowanie farby. Gotuje w oleju spozywczym a potem szczoteczka delikatna zmywasz rdze. Ja tak 3 klamry i chelmik uratowalem. Napisz do niego - poda ci szczegoly. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.