Skocz do zawartości

120 einen

kilgore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie do znawców niemieckich monet.Czy 120 einen thaler jest często spotykaną monetą?Dużo sie mówi o np.48 einen thaler(co prawda nie znalazłem takowej).Wpadła mi w łapska za to takowa
B czyli Breslau

Napisano
Też sporo mi się trafiło 3 fenigówek, zauważyłem że bardzo słabo się zachowują. 1 fenigówki z lat 18xx też wyskakują, 2jki jak do tej pory rzadko mi się trafiały. Te części talara o których piszesz (1/48) to też dość często i zazwyczaj są w całkiem niezłych stanach. Tyle jeżeli chodzi o tereny Wrocławia.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za info.96% fenigów ktore znajduje to lata 1875-1895.
Myślałem ze 1821 to jakis rarytasik,a to jednak powszechna moneta.Istotnie jest w słabym stanie.Bardzowytarta".
Napisano
To i tak ładnie, ja znajduję najcześciej fenolki z XX wieku te z przed wojny i również te faszystowskie. Te drugie to w większości są destruktami.
Napisano

1F.. większośc znaleziona w okolicy mojego miasta,stany rózne,największą przyjemnośc sprawia mi znalezienie Silberne groschen, zwłaszcza 1/2, pozdr J

Napisano
Jeszcze jedna kwestia(co by nie byc zbyt upierdliwym).Co sądzicie?
Czy jeszcze doczyszczac tą monetę,czy zostawic ją w takiej formie jak jest?
Napisano
Witam ! Mam prosbe do kolegi kot05 :) Czy mozesz podaccos niecos" o katalogu ,ktorego stronke tu zaprezentowales?? Bylbym niezmiernie wdzieczny!
Pozdrawiam !
  • 2 weeks later...
Napisano
Katalogi wydawnictwa Battenberg (jak tu powyżej zaprezentowane) są dość dobrymi katalogami ale dość trudno w Polsce osiągalne (amerykański Krause, ceny ma jakieś takie...)
W tej chwili Grosse Deutsche Munzkatalog 1800 - heute" kosztuje coś koło 30EUR. Jest jeszcze katalog tego wydawnictwa obejmujący okres 1700-1799, ale nie miałem go w rękach.

Co zaś tyczy się miedzinej pruskiej drobnicy, to z moich obserwacji wynika, że najczęściej znajduje się 1pf, dalej: 3pf, 2 pf i 4pf (w tej właśnie kolejności).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie