Skocz do zawartości

Samochody AS - Aleksander Liberman

bambulu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Samochody AS byly wytwarzane w Polsce na przelomie lat 20 i 30. Nie bede sie na ten temat rozpisywal i udawal madrali, gdyz kazdy moze siegna po wszystkim znane ksiazkie. Moja wiedza tez pochodzi z literatury.
Interwsuje mnie postac tworcy tych samochodow - Aleksandra Libermama. Moje pytanie brzmi czy ktos wie cos wiecej na temat histrii jego zycia ???

Okresy jego zycia podzielilem na kilka etapow (wedlug wlasnego widzi mi sie):
1. Okres produkcji samochodu AS" - przelom lat 20 i 30. Wiem, ile przeczytalem w ksiazkach. Potoczne informacje.

2. Koniec lat 30 - wzmianki w prasie motoryzacyjnej o probach wznowienia produkcji AS-ów - ten okres mnie interesuje. Czy byla to inicjatywa Libermana czy odsprzedal ten projekt (niesprawdzone informacje).

3. Wojna - zupelnie nie wiem co sie z nim dzialo.

4. Po wojnie byl zastepca szefa garazy Ministerstwa Bezpieczenstwa Publicznego (czyli potocznej Bezpieki). Znalazlem ta informacje w dokumentach IPN. Mam tez ciekawa relacje naocznego swiadka, ktory widywal Libermana jezdzacego po Warszawie Mercedesem 540 K.

5. Ostatnia notka, opublikowana w ksiazke A.Rostockiego, mowie o tym ze w latach 60 Liberman mieszkal w Wiedniu.

Szukam tez powojennych losow innych osob zwiazanych z motoryzacja. Np. motocyklistow: Tadeusza Tomaszewskiego, przedwojennego aktora Jerzego Marra (pseudonim artystyczny), Jozefa Jakubowskiego, Konstntego Rogozinskiego, Ignacego Telchuna.
Napisano
Chyba sam sobie pierwszy odpowiem. Postanowilem postawic pytania na tym Forum, gdyz przejrzalem kilka innych dyskusji i musze przyznac, ze ich poziom merytoryczny byl bardzo wysoki.
Wedlug mnie historia to nie tylko pojazdy, ale rowniez ludzie i ich inspiracje. Kiedys udal mi sie dowiedziec duzo o Gustwie Różyckim - tworcy motocykli MOJ 130 - i tak mnie wciągneło.
Wiedze o pojazadach spopularyzowalo kilku autorow - nabardziej chyba Jan Tarczynski. To wszyscy mozemy przeczytac. Histora ludzi zwiazanych z pojazdami jest bardzo pasjonujaca.
Pozdrawiam
Napisano
Bambulu - interesuje Cię tylko Liberman czy także inni? Też zbieram informacje o twórcach samochodów (szczególnie tych mniej znanych), ale obecnie archiwizuję tylko to co mi wpadnie w ręce. Chwilowo brak czasu na intensywniejsze działanie... Mam za to kontakt z kolekcjonerem starych samochodów, który dobrze znał m.in. inżyniera Wieniawskiego (od Warszawy 210) i W. Rychtera. Podobno ma duże archiwum nt. samochodów przedwojennych, ale na razie nie wiem czy by mi pozwolił pogrzebać.
Napisano
Czesc Pajak. Takie archiwum to niezla rzecz, nawet jezeli mozna je tylko poogladac. Interesuje mnie wszystko co dotyczy przedwojennej motoryzacji. Szczegolnie ludzie, bo o nich jest malo informacji.
W. Rychter pozostawil po sobie ksiazke, bardzo dobra, choc nie pozbawiona przemilczen.
Oststnio trafilem na slad pewnego dosc znanego warszawskiego motocyklisty, kiedy szukalem informacji o partyzantce ONR-owskiej.
Interesuje mnie wszystko i duzo mam wiec chetnie wymienie sie wiedza.
Zaraz zaczne drugi temat Polski Klub Motocyklowy.
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Ale dyskusja (!), sam ze soba gadam. Ostatnio znalezlem nazwisko Liberman Aleksander" w zestawieniu mieszkancow Getta Warszawskiego. Nie wiem czy to zbierznosc nazwisk, czy chodzi walsnie o tego Libermana.

Ponawiam pytanie moze ktos, wie cos o samochodzie AS i jego konstruktorze ???
Pozdrawiam
Napisano
O motoryzacji i sporcie motorowym dużo napisał w swoich książkach Witold Rychter.Kilka lat temu przeczytałem jedną -Moje dwa i cztery kółka-.Można kupić Wydawnictwo Komunikacji i Łączności lub w księgarni Warszawa ul.Madalińskiego róg Kazimierzowskiej.
Z Poważaniem
koń.
  • 5 months later...
Napisano
Pajak, to jest chyba reklama z 1937 albo 1938 roku. Wtedy juz nie produkowano samochodów (choc stara nazwa pozostała). Firma zajmowała sie sprzedaza czesci. Gdzies ostatni trafilem na jakis dziwna wzmianke o probie reaktywowania produkcji AS-ow ok. 1936 roku i o tym ze Liberman ponoc mial sprzedac prawa do produkcji komus. Napisane bylo krotko i mgliscie. Za to dowiedzialem sie, ze Liberman mial syna, wiec trzeba szukac rodziny, moze tam zachowaly sie jakies zdjecia, dokumenty.
Pozdrawiam
Napisano
Hm... mam taką wątpliwość: czy zdjęcie reklamy, ktore wrzuciłem, przedstawia podwozie samochodu AS Libermana? Czy pod tą nazwą nie wytwarzano jeszcze czegoś innego? Bo jakoś kojarzę informację o taksówkach AS", pochodzącą z lat 30-tych. No chyba że Liberman faktycznie sprzedał markę AS" i później ktoś produkował taksówki.
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie