Skocz do zawartości

Cmentarzyk wojskowy Osobowice

sadyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś wie co stało się z krzyżami z wojskowego cmentarzyka z I wojny światowej na Osobowicach we Wrocławiu. Znajdował sie on tuż za głównym wejściem po lewej stronie (teraz są tutaj nowe nagrobki). Prezentowane dwa zdjęcia pochodzą z 1981 roku.

Napisano
Byłem na Osobowicach 1 listopada b.r. i potwierdzam to, co napisał jack61 - krzyże wtedy były. Kwatera zmarłych w lazaretach żołnierzy niemieckich i rosyjskich znajduje się na cmentarzu osobowickim nie zaraz przy wejściu głównym, ale nieco dalej (bliżej kaplicy).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano

jack61 i Leuthen dzięki za informacje.
Dawno tam nie byłem, stąd byc może nadinterpretacja ogólnego zjawiska ( aukowej penetracji" - przykładowo Las Osobowicki czy wały nad Odrą).
Chodzi mi konkretnie o potwierdzenie istnienia dwóch nagrobków (prosiły mnie rodziny z Niemiec): Ogińskiego i Lindowskiego.

jack61 - jak możesz wstaw parę fotek.

Napisano
Sadyk byłem dzisiaj na Osobowicach Ogińskiego znalazlem
niestety Lindowskiego nie.
Ale nie jestem pewny czy grob Lindowskiego znajduje sie w kwaterze z metalowymi krzyzami , moze jest w jakims innym miejscu cmentarza . Jak bedę miał więcej czsu to pochodzę i popytam praconików cmentarza.
Zrobilem kilka fotek rano wstawię Grobem ogińskiego a reszte o ile chcesz wyslę na priv.
Pzdr jack61

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie