Witam poszukiwaczy. Przedstawiony na skanie emblemat znaleziony został w Gorzowie Wlkp. Jest to wytłoczka z blachy mosiężnej lub miedzianej bardzo starannie wykonana. Mocowana musiała być na wąsy", ale nie zachowały się (został tylko lut w miejscach mocowania). Korona jest ewidentnie pruska, i raczej z I połowy XIX w. Nie wiem niestety co znajdowało się w części centralnej. Doszły mnie słuchy, że mogła to być cyfra. Wymiary: szerokość ok. 8cm, wysokość ok. 12cm. Czy ktoś może mi powiedzieć co to dokładnie jest??? Emblemat na czapkę, torbę czy jeszcze coś innego...
Pytanie
beyo
Witam poszukiwaczy. Przedstawiony na skanie emblemat znaleziony został w Gorzowie Wlkp.
Jest to wytłoczka z blachy mosiężnej lub miedzianej bardzo starannie wykonana. Mocowana musiała być na wąsy", ale nie zachowały się (został tylko lut w miejscach mocowania).
Korona jest ewidentnie pruska, i raczej z I połowy XIX w. Nie wiem niestety co znajdowało się w części centralnej. Doszły mnie słuchy, że mogła to być cyfra.
Wymiary: szerokość ok. 8cm, wysokość ok. 12cm.
Czy ktoś może mi powiedzieć co to dokładnie jest??? Emblemat na czapkę, torbę czy jeszcze coś innego...
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.