Skocz do zawartości
  • 0

Emblemat na czapkę?

beyo

Pytanie

Napisano

Witam poszukiwaczy. Przedstawiony na skanie emblemat znaleziony został w Gorzowie Wlkp.
Jest to wytłoczka z blachy mosiężnej lub miedzianej bardzo starannie wykonana. Mocowana musiała być na wąsy", ale nie zachowały się (został tylko lut w miejscach mocowania).
Korona jest ewidentnie pruska, i raczej z I połowy XIX w. Nie wiem niestety co znajdowało się w części centralnej. Doszły mnie słuchy, że mogła to być cyfra.
Wymiary: szerokość ok. 8cm, wysokość ok. 12cm.
Czy ktoś może mi powiedzieć co to dokładnie jest??? Emblemat na czapkę, torbę czy jeszcze coś innego...

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wielkie dzięki Mosin. Tego to się nie spodziewałem. I chociaż interesują mnie głównie niemieckie gadżety z tego włśnie okresu, to nigdy czegoś takiego nie widziałem, nawet na fotografii. A czy znasz jakieś szczegóły dotyczące wręczania tego typu gwiazdy? Bo chyba nie każdy odznaczony ją dostawał...
I pytanie poza konkursem: czy w I połowie XIX w wręczano Krzyż Żelazny? (Wiem, że ustanowiono go w 1813r).
Napisano
Wygląda jak... gwiazda do odznaczenia!!! Nie jestem pewien, bo takie z mosiądzu, a i wymiarów brak. Ale jeśli się nie mylę to gratuluje. W środek, na dwie dziury przekładało się np. taki żelazny krzyż i mocowało go za pomocą jego własnego zaczepu.
Napisano

Witam poszukiwaczy. Przedstawiony na skanie emblemat znaleziony został w Gorzowie Wlkp.
Jest to wytłoczka z blachy mosiężnej lub miedzianej bardzo starannie wykonana. Mocowana musiała być na wąsy", ale nie zachowały się (został tylko lut w miejscach mocowania).
Korona jest ewidentnie pruska, i raczej z I połowy XIX w. Nie wiem niestety co znajdowało się w części centralnej. Doszły mnie słuchy, że mogła to być cyfra.
Wymiary: szerokość ok. 8cm, wysokość ok. 12cm.
Czy ktoś może mi powiedzieć co to dokładnie jest??? Emblemat na czapkę, torbę czy jeszcze coś innego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie