Abaton Napisano 22 Maj 2003 Autor Share Napisano 22 Maj 2003 Chętnie wybiorę sie z kims z Legnicy lub okolic na jakis wypad w teren z wykrywaczami. Oczywiscie dysponuje sprzętem jestem w stanie takze udostepnic jakiś detektor.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maj 2003 Share Napisano 22 Maj 2003 Abaton, a gdzie konkretnie chcesz szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 23 Maj 2003 Share Napisano 23 Maj 2003 w zeszłym roku szukałem na przyczółku w Prochowicach , z tego co wiem w Legnicy jest dośc silna grupa poszukiwaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Maj 2003 Share Napisano 24 Maj 2003 Witam, a wykopałeś coś ??Ostatno znalazłem info w sieci o walkach w rejonie Starej Rudnej, a konkretnie w okolicy cegielni/piskowni - starty tam ponieśli żołnierze dywizji Gross Deutchland (tak to się chyba pisze) - niestety brak piszczałki powoduje brak zapału do szukania.Jedyne co to w okolicach Koźlic (pomiędzy Lubinem a Rudną) znalazłem w lesie łuskę 200 - 250 mm (nie zmierzyłem dokładnie).PozdrawiamVerbis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Maj 2003 Share Napisano 24 Maj 2003 Verbis, a gdzie koło Starej Rudnej jest cegielnia? Tyle razy tam byłam, ale na cegielnie nie trafiłam. Jeśli możesz podaj jakieś bliższe namiary. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 A żebym to ja wiedział :)info mam ze stony angielskojenzycznej, coś w stylu historia GD dzień po dniu ... po datą ok. 8 lutego 45 roku, jako ciekawostka: następnego dnia zgineło kolejnych dwóch żołnierzy na południowy zachód od Rudnej - ale tu już nie podano bliższej lokalizacji.Co do poszukiwań cegielni to może to być po prostu piaskownia, tych było więcej ale tu też mam problem, na mapie z 42 roku tych terenów mam taki objekt tylko przy drodze Rudna - Lubin, ok 3 km od Rudnej, czyli za nic nie można powiedzieć że to Sara Rudna :( - trzeba szukać zamierzam przy najbliższej wizycie rowerowej w tym miejscu spytac się jakiegoś starszgo mieszkańca o w/w obiekt.Verbisps. 1 - nie mam linku do stony na razie musze go wygrzebaćps. 2 - jesteś z oklic Rudnej/Lubina/ścinawy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZGR Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 WitamWidzę, że mogę trochę pomóc. Załączam fragment mapy (Messtischblatt 1:25000 z 1933 r.), okolica Starej Rudnej. Jak widać są w okolicy dwie cegielnie (Ziegelei - Zgl.). Gdyby się ktoś wybierał to się chętnie dołączę.Mam jeszcze pytanie, czy szukaliście czegoś w okolicach wsi Gilów, wysiedlonej przy budowie zbiornika poflotacyjnego. Widać tam obecnie jakieś fundamenty po zabudowaniach, wszystko juz zarośnięte dość dużymi drzewkami.Marek (ZGR) - Lubin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vercyn Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 WitamTemat wygłąda tak, że walki w rejonie Rudnej toczyły się na dość dużym terenie. Kluczowym obiektem był węzeł kolejowy w Rudnej.ZGR-Właśnie wróciłem z wyprawy. Szukałem na terenie przyległym do Lubińskiego Lasu. Najciekawszy teren jest niestety zajęty przez osadnik Gilów. Wysiedlonej wsi jeszcze nie sprawdzałem.PozdrawiamDarz Dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Bardzo dziękuję za informację. Będę musiała to sprawdzić. Możemy się kiedyś umówić na wspólne kopanie, jestem z Lubina. Serdecznie pozdrawiam Wielgosia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Myślę że i ja mogę pomóc.Teren o którym piszecie,jest znany i często;chodzony;.Mam informację że za cegielnią mógł być obóz jeniecki,wykopki" to potwierdzają.W lesie za cegielnią jest sporo stanowisk strzeleckich.Koledzy z wykrywaczmi wchodzą głęboko w las a budynki administracji,mieszkalne,studnia i.t.d. znajdują się przy głównej drodze!Dzięki za podchwycenie pozdrowienia DARZ DÓŁ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Woojec, dzięki za informacje. Pozdrowienia od karabina70, zadzwoń, to powiemy Ci co znaleźliśmy. Pozdrowienia Wielgosia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Witam Wielgosię!Cały świat i Lubin Cię pozdrawia!Powiedz głośno co i gdzie wykopałaś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 WITAM!To może po kolei:ABATON - chętnie się podłączę,w razie czego kontakt na mój mail. Czekam na odpowiedź.ZGR - nie masz przypadkiem takiej mapy, ale z okolicami GLOGAU? Interesuje mnie też wioska w pobliżu, która przed wojną nosiła nazwę BIECHAU. Jeśli to możliwe, chętnie bym coś takiego dostał od Ciebie w np. prezenicie ;)))A tak już ogólnie to dostałem kiedyś informację, że część jednostek, które przebiły się z Lasu Lubińskiego, parła ostro w kierunku wsi Parchów. Eskapada trwała do momentu wyczerpania się paliwa w czołgach. Kilkanaście z nich, już po wojnie zebrano w jednym miejscu w tamtej okolicy, ale nie wiem co się z nimi dalej stało. Jedna sztuka jest podobno do wyciągnięcia z wody. Po wizji lokalnej można jedynie stwierdzić, że zbiornik wygląda obiecująco, choć to jeszcze niczego nie przesądza...Przy okazji szukam też informacji na temat działającej w czasie wojny w Głogowie komórki wywiadowczej Armii Krajowej oraz o istniejącym tu francuskim ruchu oporu. Narzekam także na zupełny brak informacji o angielskich i amerykańskich lotnikach stacjonujących" w obozie jenieckim we wsi ZARKAU. Pomożecie?LEWY - GŁOGÓWp.s.Ma ktoś może namiary na HUNTERA z Polkowic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Witam wszystkich ODKRYWCÓW" z LUBINA. Nadeszły ciężkie czasy dla poszukiwaczy. Uważam ,że należy się zjednoczyć!Możemy stworzyć mocną grupę.Są w Lubinie ludzie którzy pokieróją tą sprawą. Spotkajmy się np.w sobotę!Proszę o propozycję i pomysły.Kontakt - Karabin 70 ,Alesz, Woojec, no i oczywiście Wielgosia! Sorry że na końcu. DARZ DÓŁ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 idea ciekawa i warta rozwinięcia.Gdzie konkretnie w tą sobotę ??verbisGG 5282226 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 DARZ DÓŁ!Dzięki za chęci.Dobry z Ciebie człowiek. Kontakt :wielgosia,alesz,karabin70,woojec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZGR Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Bardzo dobry pomysł. Jeśli pozwolicie to ja też się chętnie przyłączę do was w sobotę. W razie czego proszę o kontakt.Do LEWEGO: mam tylko 4 sekcje 1:25000 wokół Lubina (Glasersdorf, Koslitz, Lerchenborn, Luben) oraz 1:10000 (Kreis Luben, mniej więcej od Legnicy po Głogów). Nie ma żadnego problemu z udostępnieniem. Jeśli chcesz skany to prześlę ci jutro z pracy (w sumie około 8MB). A jeśli wolisz ksero to musimy się jakoś umówić. Pozdrawiam wszystkich z Lubina i okolic - DARZ DÓŁ.Marek (ZGR) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Witam.Idea warta rozwiniecia, powiniśmy się zjednoczyć. Ciekawa jestem ile ludzi z Lubina i okolic ma wykrywacze. Poszukiwacze odezwijcie się, musimy się wszyscy kiedyś spotkać. Czekam na odzew. Pozdrowienia Wielgosia.P.S. Idę czyścić swoje dzisiejsze znaleziska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Do ZGR:Marek, jeśli to nie problem to wyślij mi wszystkie. Na pewno się przydadzą. Z góry bardzo dziekuję!pozdrowienia z GłogowaLEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 25 Maj 2003 Share Napisano 25 Maj 2003 Verbis ,masz może już ten link???Bo także byłbym nim zainteresowany.pozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maj 2003 Share Napisano 26 Maj 2003 oto link:http://www.angelfire.com/rant/grossdeutschland/history.htmlpomyliłem się tylko co do daty - patrzcie na 2. II. 45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maj 2003 Share Napisano 26 Maj 2003 DARZ DÓŁ! Do LEVEGO. Właśnie ślęczę nad mapą Głogowa i okolic. Miejscowość BIECHAU nie jest zaznaczona, może znasz jakieś szczegóły łatwiej by było zlokalizować to COŚ! Mapa setka" na CD.Powodzenia woojec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maj 2003 Share Napisano 26 Maj 2003 a mam jeszcze pytanie do obozu jenieckiego w starej rudnej:co potwierdzają wykopki, konkretnie ?? i czy wiadomo jaki to był obóz, dla jeńców, żydów, francózów, polakówczy wiadomo jak długo funkcjonował, czy więzniowie gdzieś pracowali ??pozdrawimverbis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maj 2003 Share Napisano 26 Maj 2003 Do Lewego:Albo Bechau ale to troche daleko od Glogowa,albo Beichau, po 1936 Oderhorst a po wojnie po prostu Biechów. I o to drugie Ci pewnie chodzilo.Andrey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abaton Napisano 26 Maj 2003 Autor Share Napisano 26 Maj 2003 Przez pare dni nie miałem czasu tu zaglądać a dzisiaj patrze ze zdziwieniem jak sie to mój temat rozwinął. Obudziłem brać z okolicy. Pomysł spotkania jest bardzo dobry, chetnie bym poznał trochę ludzi, którzy siedza w temacie. Jesli bedziecie coś organizowac dajcie znać.Ogólnie to chciałem znaleść jakies towarzystwo do wspólnych wypadów w teren bo samemu to trochę nudno. Co do tego gdzie, myslę ze kilka miejsc by sie znalazło, chociaż wiem że w poblizu Legnicy to jest prawie dołek na dołku, można się zabić czasami. Ale niema co sie zrażać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.