Skocz do zawartości
  • 0

czyj to herb

HERWOLF

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To co widac na twoim skanie tak by mozna opisac : w polu (czerwonym) rogacina (srebrna) w słup, bez opierzenia, dwa razy przekrzyżowana. W klejnocie pół wyskakującego lisa czerwonego (lub też arwy naturalnej"). Czyli herb LIS. Ze to pole jest czerwone wiemy skądinąd (w zasadzie wszystkie herby z takim wyobrazeniem występują z polem czerwonym, choc jest i przykład XVI-wieczny z polem błekitnym). Rogacina zawsze srebrna (jest przyklad, tez XVI-wieczny, rogaciny dołem rozdartej i rogaciny jak ta, ale a opak", czyli grotem do dołu, a tez rogaciny trzykrotnie przekrzyżowanej). Ze z korony wyskakuje lis mozemy sie tylko, niestety, domyslac, bo powierzchnia łyzeczki dosc juz jest zniszczona w tym miejscu, ale jestem skłonny dopatrywać się tam właśnie lisa (wyciskanie skanu" pomogło tylko trochę - jak widać obok)....

Napisano

Na skanie obok kompletny" herb Lis.
Do Lisów nalezało bardzo wiele rodów szlacheckich (bedzie pewnie koło setki, ale, przepraszam, nie chce mi się liczyć), od całkiem maciupkich, az po możnych i sławnych Sapiehów. Tytułów hrabiowskich wśród nich kilka, m.in. Ulińscy, Starzeńscy i linia kodeńska Sapiehów.

Napisano
no i wszystko jasne napisałeś -''Irena hr Starzeńska 597 ha Nowodwory'' właśnie na nowodworcach ja znalazłem to mała wioseczka kolo białegostoku wielkie dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie