Skocz do zawartości

Fotki z byłej granicy Niemieckiej.!!!

Q3N

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 fotka przedstawia słupek graniczny .Jezeli chcesz sie stać posiadaczem prawdziwego słupka granicznego to napisz.
Napisano

4 zdjecie przedstawia fragment okopu .Okopy pokrywaja duza czesc lasu .Jezeli masz ochote na pochodzenie z wykrywka po okopach to pisz.

Napisano
sami kryminaliści .... jeden chce niszczyć znaki, drugi grozi mu śmiercią ...
chłopaki - święta niedługo PEACE !!

;-)

pozdrawiam - kocur !
Napisano
spokojnie chłopaki nikt nie bedzie wyrywał zadnych słupków ja tego dopilnuje to jest w mojej okolicy i uwarzam ze takie zeczy powinn zostac jak najdłuzej zachowane.
Napisano
(...) numer IP i znajomości czynią cuda. Jednak jak mówisz, że zostawisz je w spokoju to jeszcze nad tym pomyślę. hehe.
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Czołem.
Który to rejon ten byłej granicy P-N? Sam mieszkam w strefie byłej granicy ale nic podobnego jeszcze nie natrafiłem. Transzeji co niemiara ale słupków nie, chyba że poszły w fundamenty.
Pozdrawia
Marek
Napisano

Napis w kochbunkrze" jest fajny, gdzie się zachował?

A słupków, choć większych, jeszcze kilka zostało...
I chyba trudno je przemieszczać. A szkoda, ponieważ mogłyby trafić do jakiegoś skansenu fortyfikacyjnego zanim drogowcy je zlikwidują.

Napisano
A możesz mi powiedzieć co oznacza sten napis.??A tych kochbunkrów jest tam wiecej tylko nie odkopanych.
Napisano
Jagmin:
Na fotce umieszczonej przez Ciebie widac nie słupki graniczne", ale zapory przeciwczołgowe. Jeśli dobrze widzę ;) to te z fotki, stoją przed wsią Gola, niedaleko Głogowa. Do niedawna podobne zapory stały także przed miejscowością Szlichtyngowa (trasa Głogów - Leszno). Obecnie jest zachowany jeden tylko fragment. Zapory takie istniały także przy trasie Głogów - Sława, nieopodal wsi Moszowice.
Pozdrawiam.
Napisano
napis wewnatrz kochbunkra oznacza:
Max Wolter
Wytwórnia betonu
WROCŁAW
i informuje, kto i gdzie wyprodukował prefabrykaty do budowy tychże stanowisk bojowych.
A gdzie jest wiecej tych nieodkopanych kochów" z napisami?

Zapory ppanc. były nieco większymi słupami.
A, jak Pevnost potwierdza, każde słupki" można zliwidować.
A szkoda...
Napisano

Do wyznaczania pasa granicy stosowano nie tylko słupy i słupki, lecz takze kamienie.
Oto przykład z przepola Wału Pomorskiego.
Napis jest mocno zatarty, lecz czytelne jest Grenze".
Kamień na tyle duży, że na funadamenty się nie nadaje. Chyba, że po rozbiciu na mniejsze (co już czyniono).
Niestety, takich eksponatów w polskich muzeach chyba nie znajdziemy...

Napisano
Czołówka.
Powinniśmy sobie wyjaśnić, że zapora p/panc żelbetowa nie ma nic wspólnego z byłą granicą Polsko - Niemiecką. Gwoli wyjaśnienia żelbety powstawały w roku 1944. Te żelbety koło wsi Gola to po prostu system zapór blokujący ważne drogi, jak i każde inne. Odnośnie Goli jak i innych zapór żelbetowych przez pola i lasy biegły rowy p/panc. Na starych mapach wojskowych lub topograficznych widoczne są od razu (zygzak). Co do zapory Leszno - Głogów to do dnia dzisiejszego został fragment po lewej stronie w kierunku Głogowa. I tak no moje oko to, to co z niego zostało świadczy o tym iż zapora została odpalona a bloki żelbetowe opadły na droge.
Jeszcze mała dygersja dotycząca stwierdzenia, iż zapora p/panc była większa niż ta załączona na fotce koło wsi Gola. Po zapoznaniu sie z zaporami zachowanymi w moim terenie stwierdziłem (oczywiście według mnie i mojego terenu), iż zapora p/panc typu jak pod Golą czyli składająca się z dwóch słupów ryglowała drogę w miare szeroką i często uczęszczaną, natomiast składająca się z jednego słupa o wysokości coś koło 4 m ryglowała drogi małouczęszczane,zaznaczone jednak na mapach, jak i leśne.
Pozdrawiam
Marek
Napisano
Niestety te słupki nie znajduja sie koło głogowa tylko koło sycowa .w najblizsza sobote wybieram sie na odkopywanie 3 kochów moze chociaz w jednym bedzie jakaś ciekawostka kazdy kto jest chetny prosze pisac .
Napisano
Necroskop: Ta zapora na trasie Głogów-Leszno. Faktycznie pozostał jeden (mniejszy) element. Natomiast pozostałości, które były po drugiej stronie jezdni (prawa strona w kierunku Głogowa) zostały ostatecznie usunięte podczas rozbudowy stacji benzynowej. Czy zostały odpalone"? Hmmm...... też mnie to ciekawi ;)
Pozdrawiam.
Napisano

Ciekawy ślad granicy sprzed 1939 r.
Jedna z zapór ppanc. przy starym moście na Baryczy.
Może mniej monumentalna niż słupy, lecz także żelbetowa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie