Q3N Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 1 fotka przedstawia słupek graniczny .Jezeli chcesz sie stać posiadaczem prawdziwego słupka granicznego to napisz.
Q3N Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 2 zdjecie przedstawia stanowisko strzeleckie niestety 0 znalezionych łusek.
Q3N Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 3 zdjecie przedstawia napis ktory jest widoczny na zdj 2.
Q3N Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 4 zdjecie przedstawia fragment okopu .Okopy pokrywaja duza czesc lasu .Jezeli masz ochote na pochodzenie z wykrywka po okopach to pisz.
KacperW. Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 Jak to posiadaczem prawdziwego słupka granicznego" masz zamiar go wyrwać?
misty Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 Łukasz a jaki paragraf zabrania usunięcia takiego słupka?
TIX Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 to są znaki geodezyjne ... więc kara jest poważna
kocur Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 sami kryminaliści .... jeden chce niszczyć znaki, drugi grozi mu śmiercią ... chłopaki - święta niedługo PEACE !!;-) pozdrawiam - kocur !
Q3N Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 spokojnie chłopaki nikt nie bedzie wyrywał zadnych słupków ja tego dopilnuje to jest w mojej okolicy i uwarzam ze takie zeczy powinn zostac jak najdłuzej zachowane.
Q3N Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 Łukasz a co do tego krecenia głoey jak bys to zrobił?? Jak bys do mnie trafił??.
Łukasz Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 (...) numer IP i znajomości czynią cuda. Jednak jak mówisz, że zostawisz je w spokoju to jeszcze nad tym pomyślę. hehe.Pozdrawiam, Łukasz
necroskop Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Czołem.Który to rejon ten byłej granicy P-N? Sam mieszkam w strefie byłej granicy ale nic podobnego jeszcze nie natrafiłem. Transzeji co niemiara ale słupków nie, chyba że poszły w fundamenty.Pozdrawia Marek
jagmin Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Napis w kochbunkrze" jest fajny, gdzie się zachował?A słupków, choć większych, jeszcze kilka zostało...I chyba trudno je przemieszczać. A szkoda, ponieważ mogłyby trafić do jakiegoś skansenu fortyfikacyjnego zanim drogowcy je zlikwidują.
Q3N Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Napisano 4 Grudzień 2005 A możesz mi powiedzieć co oznacza sten napis.??A tych kochbunkrów jest tam wiecej tylko nie odkopanych.
Pevnost Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Jagmin: Na fotce umieszczonej przez Ciebie widac nie słupki graniczne", ale zapory przeciwczołgowe. Jeśli dobrze widzę ;) to te z fotki, stoją przed wsią Gola, niedaleko Głogowa. Do niedawna podobne zapory stały także przed miejscowością Szlichtyngowa (trasa Głogów - Leszno). Obecnie jest zachowany jeden tylko fragment. Zapory takie istniały także przy trasie Głogów - Sława, nieopodal wsi Moszowice.Pozdrawiam.
jagmin Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 napis wewnatrz kochbunkra oznacza:Max WolterWytwórnia betonuWROCŁAWi informuje, kto i gdzie wyprodukował prefabrykaty do budowy tychże stanowisk bojowych.A gdzie jest wiecej tych nieodkopanych kochów" z napisami?Zapory ppanc. były nieco większymi słupami.A, jak Pevnost potwierdza, każde słupki" można zliwidować.A szkoda...
jagmin Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Do wyznaczania pasa granicy stosowano nie tylko słupy i słupki, lecz takze kamienie.Oto przykład z przepola Wału Pomorskiego.Napis jest mocno zatarty, lecz czytelne jest Grenze".Kamień na tyle duży, że na funadamenty się nie nadaje. Chyba, że po rozbiciu na mniejsze (co już czyniono).Niestety, takich eksponatów w polskich muzeach chyba nie znajdziemy...
KacperW. Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 I oczywiście piękne słupki na Mierzei też sąP.S.Niech nikt się nie waży wyrywać niczegopozdro
necroskop Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Czołówka.Powinniśmy sobie wyjaśnić, że zapora p/panc żelbetowa nie ma nic wspólnego z byłą granicą Polsko - Niemiecką. Gwoli wyjaśnienia żelbety powstawały w roku 1944. Te żelbety koło wsi Gola to po prostu system zapór blokujący ważne drogi, jak i każde inne. Odnośnie Goli jak i innych zapór żelbetowych przez pola i lasy biegły rowy p/panc. Na starych mapach wojskowych lub topograficznych widoczne są od razu (zygzak). Co do zapory Leszno - Głogów to do dnia dzisiejszego został fragment po lewej stronie w kierunku Głogowa. I tak no moje oko to, to co z niego zostało świadczy o tym iż zapora została odpalona a bloki żelbetowe opadły na droge. Jeszcze mała dygersja dotycząca stwierdzenia, iż zapora p/panc była większa niż ta załączona na fotce koło wsi Gola. Po zapoznaniu sie z zaporami zachowanymi w moim terenie stwierdziłem (oczywiście według mnie i mojego terenu), iż zapora p/panc typu jak pod Golą czyli składająca się z dwóch słupów ryglowała drogę w miare szeroką i często uczęszczaną, natomiast składająca się z jednego słupa o wysokości coś koło 4 m ryglowała drogi małouczęszczane,zaznaczone jednak na mapach, jak i leśne.Pozdrawiam Marek
Q3N Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Napisano 4 Grudzień 2005 Niestety te słupki nie znajduja sie koło głogowa tylko koło sycowa .w najblizsza sobote wybieram sie na odkopywanie 3 kochów moze chociaz w jednym bedzie jakaś ciekawostka kazdy kto jest chetny prosze pisac .
Pevnost Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Necroskop: Ta zapora na trasie Głogów-Leszno. Faktycznie pozostał jeden (mniejszy) element. Natomiast pozostałości, które były po drugiej stronie jezdni (prawa strona w kierunku Głogowa) zostały ostatecznie usunięte podczas rozbudowy stacji benzynowej. Czy zostały odpalone"? Hmmm...... też mnie to ciekawi ;)Pozdrawiam.
jagmin Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Ciekawy ślad granicy sprzed 1939 r.Jedna z zapór ppanc. przy starym moście na Baryczy.Może mniej monumentalna niż słupy, lecz także żelbetowa...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.