KochanyPrzemko Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 sluchaj kumpel nie bujnej wyobrazni, powiedzial co widzial i nie zmyslil sobie tego na 100procent. a co do iraku to moze jest przegiecie z tym ze nie wiem czy wiesz ze husajnowi wszystkie bunkry budowali rosjanie i polacy tez. i w iraku byl bunkier w ktory nawet atomowka by nie ruszyla jeszcze przed wojana w iraku mowili o tym w wiadomosciach. nie sa to moje wymysly
KochanyPrzemko Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 a z drugiej strony skoro tam nie bylo nic waznego to dlaczego tak bardzo tego pilnowali
blackburn Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 Kolego pomyliłes IRAK z IRANEM !! IRAK nie posiadał baz łacznosci troposferycznej tylko iran. U nas było BARS u nichPEAC RUBY :-) A co do pilnowania to tak samo pilmuja kazda inna jednoste wojskowa !!
blackburn Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 Napisałes:mówil ze bunkier jest tak skonstruowany ze jesli bomba atomowa wybuchla by 300 metrów od bazy na dole nie odczuto by zadnego wstrząsu,ludzie na dole po zamknieciu niesamowicie potęznymi dzwami które byly super szczelne mogli przetrwac rok albo dwa lata, na pewno tyle az opadl by pyl radioaktywny." POSTARAM CI WYJASNIC pewne nieścisłości na przykładzie bunkra Honeckera, który został otwarty dopiero w 2002 roku a był zamknięty od upadku NRD.Całe najważniejsze oprzyrządowanie techniczne znajdowało się w gigantycznym kontenerze, zawieszonym pośrodku hali na stalowych linach. Napełnione azotem amortyzatory miały za zadanie całkowicie wytłumić wstrząs towarzyszący wybuchowy bomby atomowej. To jedyna konstrukcja tego rodzaju na świecie, dzieło techniki radzieckiej. Moc amortyzatorów rzeczywiście robi wrażenie szacuje się, że kilkutonowy kontener był w stanie opaść" nawet na 40 centymetrów, po czym miękko wrócić do poprzedniego położenia, niczym zawieszone na gumce jo-jo. Podobne amortyzatory były tylko i wyłacznie w gabinecie dowódcy wiec napewno nie był amortyzowany cały bynkier. Co do przetrwania rok albo dwa po wybuchu to tez ściema. Zapasy żywności, paliwa do generatorów we wszystkich schonach atmowych UW były na maksymalnie 4 tyg.
Fire1965 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Od 1989 roku byłem strażakiem w WSP J.W 2286. Zdażałym nam się różne dziwne rzeczy gasić jednak zdementować musze teze o samolocie i jego katastrofie która niby tam miała miejsce bynajmniej nie za moich czasów. W garażach podziemnych ale tylko poziom A czyli pierwsze stało kilkanaście radarów zamontowanych na ziłach pare wozów dowodzenia w tym kilka na podwoziu star 660 oraz kraz. Były tam też dużo większe pojazdy marki chyba ził kolega mówił że to przerobione mobilne nośniki wyrzutni rakiet ale miały zainstalowane bardzo duże anteny radarowe czy coś takiego ogólnie nie wolno nam było chodzić po jednostce
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Dzięki blackburn.A Ty Przemko przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem całe forum i nabytą wiedzę porównaj z tym co napisałeś .Inna sprawa,że często w relacjach żołnierzy z Szumiradu będących tam w latach 90 pojawia się teza o tunelu z Szumiradu do Przywar,oraz o otwierającej się górce z drzewami w Przywarach.ps kolego blackburn doczekamy się tych obiecanych zdjęć.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Zdjęcia mam podobne jak na forum wiec nie ma potrzeby zeby je wrzucac. Pozatym na tym terenie nic nie zobaczysz ani nigdzie nie wejdziesz bo wszystkie dzwi sa zamurowane albo wisza kłodki. Pozatym wejsc na teren i poogladac to nie problem bo pełna obsada jest tylko w nocy a w ciagu dnia jest 2 staznikow na caly teren. Kolejna kwestia to aparat. Jezeli znajda przy tobie aparat to masz przerabane. Ja mialem na siedzeniu w aucie i stalem jakie 20 metrow od wartowni to juz sie pluli zebym nie myslal nawet o zdjeciach. Był przypadek ze miejscowa kobieta pobladzila i zapytala sie ich jak wyjechac z lasu oni znalezli aparat i wezwali patrol z JW 2286.
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Ok rozumiem.wejść i pogadać?Ja mieszkam ponad 200 km od tego obiektu.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Kolego malo tam naprawde nie ma co ogladac! Wszystko widac na zdjeciach. Sa tylko 2 wartownie jedna zaraz na wjezdzie od koszar siedza teraz tam straznicy druga przy tym betonowym płaski bunkrze cała zanurowana. Wejscie do bunkra zabudowane czyms. Wejście do radarów zabite dechami. Wjazd do garazów pozamykany. Nic wiecej tam nie ma. A bajki o głowicach atomowych sa troche przesadzone. To co opisujecie to S-75 Wołochow ponizej dam zdjecia tego zestawu. Stacja radiolokacyjna
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Rakiety zapakowane S-75 Wołochow zapakowane fabrycznie
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Wyrzytnie rakiet. To napewno było w Przywarach.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Wiec spawa jest wyjasniona i uwazam ja za zamknięta. 13 Dywizjon Ogniowy OPK nie posiadał głowicy w wersja E nuklearnej o masie 295 kg i mocy 15 kT. Głowica nigdy nie była przekaza stronie polskiej i nie byla na wyposażenie polskiej armi. Służyła ona tylko i wyłącznie do niszczenia celów powietrznych tzn. zgrupowań bombowców. Jezeli głowica tam była najprawdopodobniej słuzyła tylko i wyłącznie obronie przed bombardowaiem zakłaów produkujacych amunicje i materaiły wubuchowe w Krupskim Młynie niedaleko poligonu. Rosjanie tam zanowali teren 88 hektarów i mieli terenowa własność gruntów. Teren ten rozstał przekazany stronie polskiej 11 lutego 1992 roku po wycofaniu wojsk Radzieckich. Poligon znajdowa sie tutaj: http://wikimapia.org#lat=50.6150531&lon=18.6424255&z=14&l=28&m=a&v=2&search=Lubliniec.
malo Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Dzięki.I co ja mam Tobie odpowiedzieć?To że opowieści o tej jednostce są z pogranicza SF-to wiem.Już w latach 80 krążyły niesamowite historie na temat tych obiektów i mają się dalej dobrze.Zwłaszcza,że chętnie były opowiadane przez żołnierzy którzy nic nie mieli wspólnego z obiektami.Ciekawe gdzie podział się kolega oxygen?
male2 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 W latach 1986-88 służyłem w JW2464.Znam stary obiekt,w nim miałem służby.O nowym wiem tyle ile powiedzieli mi kumple,i mogłem zobaczyć.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 male2 podziel sie wiedza jak byl zbudowany obiekt ten stary. Mowiac stary obiekt masz na myśli ten którego dach jest na równo z powierznia ziemi i cały betonowy?
oldnavy79 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Drodzy Panowie. Ależ ta jednostka nadal wzbudza wiele emocji i naprawdę to co jest tam zakopane pod ziemią jest godne uwagi i możecie mówić co chcecie ale ten obiekt zawsze będzie wzbudzał emocje. Apropo SF to kolega KochanyPrzemko już chyba lekko przesadził z tymi startującymi samolotami (niby jak i skąd?) ale wiele historii się potwierdza. Chociażby ta z jednym wyjściem na lewiznę. Historia ta powtarza się wielokrotnie z przekazów służących tam żołnierzy.Mnie w tej chwili bardzo interesują te wycięte z drzew wzory co to niby anteny są. Może ktoś wyjaśni jak to działało? czy można do tego terenu się dostać? Z tego co wiem jednostka jest reaktywowana i dookoła całego terenu porozrzucane s siatki z drutu kolczastego. Może to ktoś potwierdzić?PS. Kolego Blackburn czy aby na pewno teren wskazany przez Ciebie to były poligon? chodzi Ci o miejsce wskazane krzyżykiem czy jakiś nazwany obszar?
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Kolego te wyciete polany to zapasowe pola startowe wykorzystywane przz 13 Dywizjon Ogniowy OPK, którego juz nie ma nie sa to zadne anteny. Działało to jak pola startowe przyjezdały cieżarówki rozkładali stacje radiolokacyjna, wysokoscimiez, generatory, kompresory, rakiety. To tego tereny mozna sie dostac bez problemu. I tak tam nic nie ma oprócz trawki i zarosli. Zadnych siatek porozrzycanych a tym bardziej drutu kolczastego porozrzucanego tam nie ma!!! Tu masz teren poligunu gdzie stacjonował OPK. http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Lubliniec&Submit=Szukaj&long=18.675332&lat=50.6132512&type=2&scale=4Znajduje sie tam bunkier naprowadzania który kiedys wygladał tak jak na zdjęciu obecnie brak elemnetów stalowych. Reszta zabudowań jest widoczna na zumi
oldnavy79 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Drogi Blackburnie:1.Dlaczego te wycięte pola mają taki a nie inny kształt? i jak ten kształt wpływał na działanie systemu?2.Jak dawno byłeś na tym terenie?(z moich informacji wynika że są tam w tej chwili umieszczone siatki przez które nie da się przedostać, przynajmniej do części anten systemu BARS)3.To co zaprezentowałeś na zdjęciu wygląda zaiste jak SF.
marekpietrzak Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Potwierdzam, właśnie w tym miejscu znajdował się 13 dywizjon. Byłem tam kilka razy, obiekt ogrodzony, pilnuje go kilku żołnierzy (2 może 3). W chwili obecnej nic tam nie ma, jednak wojsko nie zapomniało o tym terenie. Co dziennie jeździ tam samochód wojskowy (m.in z jedzeniem dla żołnierzy), do tego obiektu prowadzi dobra (może nawet asfaltowa) droga. Na wikimapii jak najedziesz kursorem na prostokąt 13 dywizjon ogniowy" to po lewej pojawia się inny prostokąt i to jest faktyczne miejsce obiektu. Polecam zumi, tam dokładnie widać prawie cały teren.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Powiedz mi czy tam byłes czy tylko słyszałeś??Ja pracuje w tych okolicach od 2 lat. Jestem pracownikim leśnym. Ostatnio bylem tam w piatek dokładnie 50m od masztów. Zadnych siatek nie ma. Jest czerwona tasna i tablice. Co do polan to: IV. Bateria startowa w składzie:6 wyrzutni rakiet SM-90;6 do 8 samochodów transportowo-załadowczych STZ;12 stojaków RSP-1 do przechowywania gotowych rakiet (zaprojektowane i produkowane w Polsce)Dlaczego taki kształ bo zestaw składał sie z 6 rakiet dlatego 6 nazwijmy to ogów" tej figury a po środku stał wysokościomierz i stacja radiolokacyjna
ernest Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 siatki sa rozucone.. oczywiscioe mowa o przywarach ... chyba nie na caly terenie ale w jednym miejscu napewno ... wnioskuje zz tego co piszecie ze to jest stary bunkier
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Najwidoczniej przywiezli juz siatki ale napewno nie sa rozrzucone. Pisałem ze rozpoczyna sie grodzenie jak tylko zima odpusci palnowany ternim to marzec.
oldnavy79 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Powiem tak. Ostatni raz byłem tam gdy nie było tyle śniegu ;) (październik 2008) informacje o porozrzucanych zasiekach mam z drugiej ręki. Jak tylko spłynie ten cały śnieg wybiorę się tam na pewno osobiście znowu. Blackburn jak na pracownika leśnego" masz zadziwiające informacje tylko proszę nie traktuj tego jak zarzutu ale bardziej jako komplement.
blackburn Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Nie kazdy pracownik leśny jest mało inteligentny :-) A militaria to hooby.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.