lain Posted December 2, 2005 Author Posted December 2, 2005 Pod spodem stary artykuł.a dzisiaj od rana znaleziono kilka granatów,kolejne miny,rozerwany mp-costam i jakiś hełm.moze ktos wie więcej na ten temat? http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,3034868.htmlGroźne znalezisko na Spacerowej w Gdańsku Mikołaj Chrzan 25-11-2005 , ostatnia aktualizacja 25-11-2005 21:20Zakopane w ziemi miny znaleźli wczoraj drogowcy remontujący ul. Spacerową w GdańskuDrogowcy rozpoczęli modernizację kolejnego odcinka ul. Spacerowej - łączącej Oliwę z obwodnicą. Na razie prowadzą głównie prace ziemne. - Ok. godz. 10 na poboczu ulicy, w pobliżu leśniczówki Renuszewo, drogowcy natknęli się na pięć min - relacjonował Romuald Nietupski, dyrektor Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku. Zabezpieczono teren i wezwano saperów. Na szczęście nie było konieczności wstrzymywania ruchu na całej ulicy. Gdy wojskowi zabrali groźne znaleziska i odjechali do jednostki, robotnicy odkryli miejsce, gdzie ukryte były kolejne trzy miny. - Oczywiście prace w tym rejonie zostały wstrzymane. Ściągamy specjalną firmę, która wykrywaczami metalu przeszuka cały teren - mówi Nietupski. Saperzy mają pracować wzdłuż pobocza ul. Spacerowej już dzisiaj.Miny pozostawione zostały najprawdopodobniej przez niemieckie wojska podczas II wojny światowej. Według jednego z policjantów z Oliwy były to miny przeciwczołgowe.
jayms Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Znaleziono także szczątki radzieckiego czołgu,który prawdopodobnie wyleciał na minie,granat przeciwpancerny,pociski,brzechwy od możdzierzy i inne żelastwo.
jaca2003 Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Kazda stara ulica w Gdańsku kryje swoje tajemnice.dlaczego wychodzą teraz?Ano dla tego ze przez 60 lat nic przy nich nie robiono.Choćby (bodajże)zeszłoroczny remont mostku na wylocie na Starogard.pociski z Neberwerfla.poczekajmy na remont ul (chyba bo tak się to zmienia)Nowe Ogrody (dawna Elbląska)przed kościołem św Barbary.Może tam jeszcze leży ten Tygrysek Królewski?Pozdrawiam
crimson Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Do jacy2003 - że się nie przesłyszałem? Tygrysek królewski? Jeśli można prosić; przypomnij tą historię, bo nie słyszałem... :) Jeśli to prawda, do jakiej jednostki należał? 4Panzer Division broniąca Gdańska w 1945r. nie posiadała (o ile mi wiadomo) ani jednego...
crimson Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 a... że zapytam; co mu się stało? wpadł do dziury?
jayms Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Tygrysy królewskie walczące w Gdańsku należały do 503 Batalionu Czołgów Cięzkich (503.SSsPzAbt).
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.