Skocz do zawartości

Spacerowa w Gdańsku - znalezisko.

lain

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pod spodem stary artykuł.a dzisiaj od rana znaleziono kilka granatów,kolejne miny,rozerwany mp-costam i jakiś hełm.moze ktos wie więcej na ten temat?

http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,3034868.html

Groźne znalezisko na Spacerowej w Gdańsku

Mikołaj Chrzan 25-11-2005 , ostatnia aktualizacja 25-11-2005 21:20

Zakopane w ziemi miny znaleźli wczoraj drogowcy remontujący ul. Spacerową w Gdańsku

Drogowcy rozpoczęli modernizację kolejnego odcinka ul. Spacerowej - łączącej Oliwę z obwodnicą. Na razie prowadzą głównie prace ziemne. - Ok. godz. 10 na poboczu ulicy, w pobliżu leśniczówki Renuszewo, drogowcy natknęli się na pięć min - relacjonował Romuald Nietupski, dyrektor Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku. Zabezpieczono teren i wezwano saperów. Na szczęście nie było konieczności wstrzymywania ruchu na całej ulicy. Gdy wojskowi zabrali groźne znaleziska i odjechali do jednostki, robotnicy odkryli miejsce, gdzie ukryte były kolejne trzy miny. - Oczywiście prace w tym rejonie zostały wstrzymane. Ściągamy specjalną firmę, która wykrywaczami metalu przeszuka cały teren - mówi Nietupski. Saperzy mają pracować wzdłuż pobocza ul. Spacerowej już dzisiaj.

Miny pozostawione zostały najprawdopodobniej przez niemieckie wojska podczas II wojny światowej. Według jednego z policjantów z Oliwy były to miny przeciwczołgowe.
Napisano
Znaleziono także szczątki radzieckiego czołgu,który prawdopodobnie wyleciał na minie,granat przeciwpancerny,pociski,brzechwy od możdzierzy i inne żelastwo.
Napisano
Kazda stara ulica w Gdańsku kryje swoje tajemnice.dlaczego wychodzą teraz?Ano dla tego ze przez 60 lat nic przy nich nie robiono.Choćby (bodajże)zeszłoroczny remont mostku na wylocie na Starogard.pociski z Neberwerfla.poczekajmy na remont ul (chyba bo tak się to zmienia)Nowe Ogrody (dawna Elbląska)przed kościołem św Barbary.Może tam jeszcze leży ten Tygrysek Królewski?
Pozdrawiam
Napisano
Do jacy2003 - że się nie przesłyszałem? Tygrysek królewski? Jeśli można prosić; przypomnij tą historię, bo nie słyszałem... :) Jeśli to prawda, do jakiej jednostki należał? 4Panzer Division broniąca Gdańska w 1945r. nie posiadała (o ile mi wiadomo) ani jednego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie